Gülme Gazı'yla diş hekimi korkusuna son
İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Serhat Yalçın, Gülme Gazı uygulamasıyla diş hekimi korkusuna son verdiklerini söyledi.
Prof. Dr. Serhat Yalçın bilinçli sedasyon ya da azot protoksit (gülme gazı ) ile hem hastanın tedavisini hem de hekimin çalışmasını imkansız hale getiren diş hekimi korkusuna son verdiklerini söyledi.
Prof. Dr. Serhat Yalçın, "Genellikle çocuk bazen de erişkin hastalarda ve özellikle zihinsel engelli bireylerde ağız ve diş tedavileri normal klinik şartlarda yapılamamaktadır. Hatta bu halkımız tarafından "Dişçi Korkusu" olarak da adlandırılmaktadır. Bu korkulara son vermek ve belki de bu uygulamadan sonra diş tedavilerini sevdirerek hastalarımızın kaybolan diş sağlığının en güzel şartlarda tedavisini amaçlamaktayız" dedi.
Gülme Gazı uygulamasının bir genel anestezi olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Serhat Yalçın şöyle konuştu: "Halk arasında "Gülme Gazı" olarak bilinen Azot-protoksit, nitrözoksit ve oksijen (N20/02) gazlarının karışımıdır. Bu karışım solunduğunda, akciğerler tarafından emilir ve sakinleştirici etkisini gösterir. Gaz kesildiğinde ve normal nefes alınmaya başlandığında etkisi derhal ortadan kalkar.
Bu etkinin gaz kesildiğinde çabuk ortadan kalkması, azot-protoksitin en avantajlı özelliklerinden birisidir. Uygulama esnasında, bilinç açık olarak diş tedavileri rahat bir şekilde yapılabilir. Hasta, hekimden aldığı komutları yerine getirebilir. Ağzını açması söylendiğinde, hasta bunu kolaylıkla yapar. İşlem sırasında anestezist, hastanın nabzını ve tansiyonunu takip eder. Hasta, işlem sonrasında ilaçların etkisiyle diş tedavisini hatırlayamayacağı için psikolojik travmaya maruz kalmaz. Bu durum, hastanın daha sonraki seanslarda diş tedavisine gelişini kolaylaştıracaktır."
Tüm sakinleştiricilerden daha güvenli
Prof. Dr. Serhat Yalçın, Gülme Gazı'nın diş hekimliğinde kullanılan tüm sakinleştirici ilaçlardan (hatta lokal anesteziklerden) bile daha güvenli olduğunu belirtti. Yalçın, "Azot Protoksit, vücut tarafından çok iyi tolere edilebilen ve kolayca vücuttan atılan bir ilaçtır. Tüm bu uygulamalarda bilinciniz açık olacak, konuşabilecek, yutkunabilecek ve rahatlıkla nefes alabileceksiniz. Azot-Protoksit kesildiği anda, herhangi bir kişinin refakat etmesine gerek kalmaksızın evinize ya da işinize gidebileceksiniz" dedi.
Bunlara dikkat
Yalçın, Azot-Protoksit uygulaması öncesi yapılacak herhangi bir uyarı/önlem var mı? sorusuna ise şu şekilde cevap verdi: "Diş hekimi randevunuza çok tok ya da çok aç karnına gelmeyiniz. İşlemden 2-3 saat öncesinde sindirimi kolay gıdalar almanız, diş tedavileriniz esnasında daha rahat etmenizi sağlayacaktır. Diş hekiminize üst solunum yolu ile ilgili herhangi bir sorununuz olup olmadığı veya burundan nefes almakla ilgili bir probleminiz olup olmadığını belirtiniz. Bugüne kadar geçirmiş olduğunuz ameliyatlarla ilgili (göz operasyonları dahil) diş hekiminize detaylı bilgi veriniz. Diş hekiminize kullandığınız ilaçlar ve mevcut sağlık sorunlarınız ile ilgili bilgileri detaylı olarak veriniz."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kalbimizin beyni var mı? Yeni araştırma sonuçları şaşırttı! Kalp hastalıklarına çare olacak
Baş ağrılarınızın nedeni bu olabilir! Migrenle karıştırmayın
Ülserden korunmak için bu besinleri tüketin! Ülsere yol açan hatalar
Avuç Avuç Tüketiyor Olabilirsiniz! Sonuçları Çok Ağır: Organlarınızı İflas Ettiriyor, Ölüme Böyle Sürüklüyor
Faydası 1 tatlı kaşığında saklı! Boğaz ağrısına doğal çözüm...