Göz altı torbaları ve morlukları nasıl geçer? Önlenebilir mi?
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, özellikle kadınlar için rahatsız edici sorunlardan biri olan göz altı torba ve morlukları ile ilgili merak edilenleri sizler için anlatıyor.
Yüz bölgesine bakıldığında en çok dikkat çeken yerlerden biri de göz altı çevresidir. Genetik ya da çevresel faktörler sebebi ile göz altı morlukları, torbaları oluşabilir. Oluşan bu morluk ve torbalanma görünümü kişilere rahatsızlık verebilir.
Özellikle yetişkinlik döneminde yaşanan morluk ve torbalanma görünümü makyaj veya farklı kozmetik yöntemlerle kapatılmaya çalışılması bu sorunun daha da gelişmesine neden olabilir.
30'lu yaşlar ve sonrasında yaygın olan göz altı morlukları ve torbalanmaları da görülebilmektedir. Genetik yatkınlık ve yaşlanma koyu halkaların en büyük nedenleridir. Bu sebepleri daha detaylı incelersek;
Genetik faktörler: Erken çocukluk döneminde ortaya çıkan koyu halkalar, genetik bir özellik içerebilir. Yaşla birlikte ilerler veya kaybolur.
Yaşlanma: Yaşlandıkça cilt yapısı incelmeye başlar. İnceltilmiş ciltlerde morarma ve göz halkaları daha sık görülür. Ayrıca yağ ve kollajen kaybına bağlı olarak göz altı torbaları oluşabilir.
Alerjik reaksiyonlar: Koyu halkaları etkileyen diğer bir durum alerjik reaksiyonlar ve kuru gözlerdir. Alerjik reaksiyon meydana geldiğinde salınan histamin, gözde kızarıklık ve şişmeye neden olabilir. Bu belirtilerden sonra göz çevresinde hassasiyet olabilir ve morluklar oluşabilir.
Tiroid Hastalığı: Tiroid hastalığına yatkınlık da koyu halkalara yol açabilir.
Aşırı yorgunluk: Aşırı yorgun veya kesintiye uğramış uyku düzenleri koyu halkalara yol açabilir. Cilt rahatsız edildiğinde hassaslaşabilir ve göz altlarında morarmaya neden olabilir.
Güneşe maruz kalma: Güneşe maruz kalma, vücudun cilde rengini veren pigmenti sağlayan melanin üretmesine neden olur. Aşırı güneş ışığı, göz çevresindeki pigmentasyonun koyulaşmasına ve mor bir görünüme neden olabilir.
Göz altı torba ve morluklarına ortak çözüm: Işık dolgusu
Göz altı morluklarına en etkili yöntem ışık enjeksiyonudur. Işık enjeksiyonu kısa sürede tamamlanan bir işlemdir. Çok etkili bir yöntem olduğu yaklaşık 1-2 yıl kalıcılık gösterebiliyor.
18 yaşını doldurmuş, göz altı morluk problemi olan herkes de göz altı ışık dolgusu yaptırabilir. Yetişkinlik döneminde veya yaşlılığa geçiş döneminde bu dolgu işleminden daha etkin bir şekilde faydalanabilirsiniz.
Uygulama süresi yaklaşık 35 dakikadır. Bu işlem kısa sürede ve sadece lokal anestezi altında yapılabilir. Kişiye ve göz altındaki problemin boyutuna göre bir veya birden fazla tedavi gerekebilir. Göz altı ışık dolgusu oldukça etkili ve kalıcı bir yöntemdir. Bu yöntemi kullanan kişilerde herhangi bir yan etki veya tehlike gözlemlenmemiştir. Bu nedenle güvenli bir tedavidir. Ortaya çıkan tek yan etki, çok hafif olan ve kısa sürede kaybolan kızarıklıktır.
Daha çok hyalüronik asit içeren göz altı ışık dolgusu, jel şeklinde enjekte edilen bir dolgudur. Bu dolgu sayesinde morluk, torbalanma gibi tüm sorunlardan kurtulabilir, uygulama alanını daha aydınlık hale getirebilirsiniz.
Uygulama sonrası bunlara dikkat edin!
Uygulama sonra dikkat edilmesi gereken birçok konu vardır. İşlemin kalıcılığı hem dikkat edilmesi gereken hususlara gösterilen özen hem de bireyin yaşam tarzı ve yaşına göre değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle etkisini uzun süre gösteren estetik bir dolgu işlemidir. Bu işlemden sonra bir süre göz çevresinde kozmetik kullanılmamalıdır. Doktorun talimatlarına kesinlikle uyulmalıdır. Bu nedenle hayatınızda her zaman doğal olmayan kimyasal ürünler kullanmaktan kaçınmalı ve bir süre stresten uzak durmalısınız.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme