Gebelik döneminde dikkat edilmesi gerekenler
Bebek sahibi olmak isteyen çiftler için yolculuk, gebelik haberini aldıkları anda başlar. Yaklaşık 40 hafta sürecek olan bu yolculukta hem anne adayının sağlığı hem de anne karnındaki bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya merhaba diyebilmesi için gebelik takibi büyük önem taşır. Peki, gebelik takibi nasıl olmalıdır? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert, gebelik döneminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Op. Dr. Esra Çabuk Cömert'in konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:
Günümüzde geliştirilen özel yöntemler sayesinde kadının rahminin olmaması ya da yumurtalıklarının alınması gibi çok ciddi sağlık sorunlarının bulunmaması durumunda gebe kalması sağlanabilmektedir. Hayatınızın en ciddi kararlarından biri olan gebelik ise pek çok kadın tarafından gereken önemi görmemektedir.
Gebeliğin planlanması ve takibinin yapılması çok önemli
Kadınların çoğu plansız gebelik yaşamakta ya da gebe kalmaya karar verdikleri anda bir doktor kontrolünden geçmeye dikkat etmemektedir. Oysaki bir doktor gözetiminde gerçekleştirilen planlı gebelikler hem düşük riskini azaltacak hem de anne adaylarının çok daha sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmelerini sağlayacaktır. Üstelik planlı gebelik için yapılması gerekenler için sadece bir kadın doğum uzmanı ile görüşmeniz yeterli olacaktır. Gebelik döneminde anne adaylarının sürekli bebekleri ve kendi sağlıkları ile ilgili endişeler yaşamaları çok doğaldır. Bu endişelerin giderek artması ise doğum fobisi oluşmasını tetikler. Bu tip olumsuzlukların önüne geçilmesi ise sadece iyi bir kadın doğum uzmanı tarafından anne adayının düzenli kontrol edilmesinden geçilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert
Gebe kalmayı düşünen anne adayları öncellikle doktor tarafından detaylı bir muayeneden geçirilerek, gebeliğe engel bir durumları olup olmadığı incelenmelidir. Gebelik takibi doktorunuz tarafından belirlenen takvim dahilinde yapılmalı, doktorunuzun önerdiği testleri yaptırmaya çalışmalı ve onun önerilerinden yararlanmaya çalışmanız önemlidir. Bu sayede daha sağlıklı bir gebelik dönemi yaşamanız mümkün olur. Gebelik takibinde gerek anne adayının genel sağlık durumu gerekse de bebeğin gelişimi takip edilmekte, bu sayede olası sorunlar mümkün olan en kısa sürede belirlenerek daha kolay bir şekilde çözülmektedir.
Gebelikte tansiyon ve gebelik şekeri gibi pek çok gebeliğe özgü sağlık sorunları yaşanabilmekte olup, yine bebeklerde gelişim geriliği ve ikili tarama testi gibi testler sayesinde, sorunlar erken dönemde yakalanabilmektedir. Yine buna ek olarak doktor kontrolünde folik asit ve kan ilaçları alınmaya başlanmalıdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları: Belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri... Uzmanından çok önemli 'Antibiyotik' uyarısı
5 yaş altı çocukları daha çok etkiliyor! Uzmanı uyardı, bu hastalık hafife alınmamalı
‘Sürekli üşüyorum' diyenler dikkat! Hastalık habercisi olabilir
'Hamileler, gribe karşı C vitamini içeren besinler tüketmeli'
3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası! Ülkemizde yaklaşık 35 bin kişi organ bağışı bekliyor