Felçli hastalar için yeni bir umut doğdu

Amerikalı bilim adamları, felç geçiren farelerdeki omurilik hasarını tedavi etmeyi başardı.
"Journal of Neuroscience" dergisinde yayımlanan araştırmada, omuriliklerine çeşitli kimyasal maddelerin yanı sıra sinir hücreleri nakledilen farelerin mesanelerini tekrar kontrol etmeye başladıkları belirlendi.
Ohio eyaletindeki Case Western Reserve Tıp Fakültesi ve Cleveland Kliniği araştırmacıları, kemirgenlerin kaburgalarından alınan sinir hücrelerini cerrahi girişimle omuriliklerindeki boşluklara yerleştirdi.
Hücreleri bir arada tutabilmek için özel bir yapıştırıcının yanı sıra yaralı dokuların iyileşmesini hızlandıran bir kimyasal madde kullanan araştırmacılar, omurilikteki hasar görmüş sinir hücrelerinin 2 santimetreye kadar uzayabildiğini gözlemledi.
Araştırmayı yöneten Dr. Jerry Silver, "Henüz yürüyemeseler de hayvanların mesaneleri kontrol etmeye başlamaları bile büyük bir başarı. İlk kez omuriliği ciddi derecede hasar görmüş hayvanlarda sinir hücrelerinin yeniden oluşturulması yöntemi ile bu kadar büyük bir ilerleme sağlıyoruz. Bulgular, diğer işlevlerin de tekrar kazanılabileceğine işaret ediyor" dedi.
Felç hastalarının tedavisi için büyük umut vaat eden çalışma, bilim dünyasında heyecanla karşılandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Saç Dökülmesi, Tırnak Kırılması, Diş Çürükleri, Kas Krampları... Kalsiyum Eksikliğinin 10 Belirtisi! İşte Kalsiyum Deposu Besinler
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Uyardı: "Hızla Acıktırıyor, Vücutta Hemen Yağa Dönüşüyor"
Sezaryen ile doğan bebeklerde alerji daha sık görülüyor
Deprem sonrası yaşanabilecek 5 yaygın psikolojik etki! Deprem hangi duyguları tetikliyor?
Kanser riskini ikiye katlıyor! Dövme yaptırmadan önce bir kez daha düşünün