hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erteleme hastalığı belirtileri nelerdir?

    Erteleme hastalığı belirtileri nelerdir
    expand

    Yetişmesi gereken işler var, işe koyularak yapmak yerine sürekli bahaneler bulup bir işi erteliyorsunuz. Ağırdan aldığınız durumlar ve işler tabiri caizse yumurta kapıya dayanıncaya kadar bekliyor, ama bir türlü başına geçip tamamlayamıyorsunuz. Her seferinde kendinize söz verip yine de erteleyenlerden misiniz? Erteleme hastalığı olarak tanımlanan bu durum sosyal ilişkilerinizi mahvedebilir. İşte erteleme hastalığı ile ilgili bilmeniz gerekenler…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yapılması gereken işin başına oturmadan önce son bir kez başka bir şey yapma, harekete geçerek işi tamamlamak yerine kasıtlı ve bilinçli olarak yapılması gereken eylemden kaçınma, ağırdan alma olarak da açıklanabilen erteleme hastalığı, toplumda oldukça yaygın olarak görülüyor.

    ‘Bugünün işini yarına bırakma’ tabiri bir klişe olsa da bir işi yapmak için gereken motivasyonve istek o an işleri yapmanıza engel olur. Ertelemeyi alışkanlık haline getirdiyseniz bu haberimizi dikkatli okuyun. İş ve okul hayatında sıklıkla karşılaştığımız bu durum psikolojik. Peki, Erteleme hastalığınedir? Erteleme hastalığı belirtileri nelerdir? İşte erteleme hastalığı ile ilgili bilmeniz gerekenler…

    "Procrastination" olarak da bilinen erteleme hastalığı; kişinin yetiştirmesi gereken işleri ötelemesi, yapmaktan kaçınması ya da sürekli olarak ertelemesi olarak tanımlanır.

    Bu kişiler eyleme geçmek yerine kendi kendilerine bahaneler ve kaçış yolları bularak görevlerini erteler. Bunun sonucunda iş ve okul hayatlarının yanı sıra sosyal ilişkileri de olumsuz etkilenir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kişinin yapması gereken işi, zamanı, enerjisi ve imkanı olmasına rağmen, bir ya da birkaç kez ertelemesi, işi yapmaktan kaçınması olarak tanımlanan erteleme hastalığı, kişinin günlük hayatına olumsuz etki eder. Yapılması gereken işleri, süresiz ve sayısız olarak erteleyen kişiler, zamanı doğru kullanamadıkları için gerek okulda, gerekse profesyonel yaşamlarında güçlüklerle karşılaşırlar. İşin tamamlanması gereken zaman yaklaştıkça öfke ve stres seviyeleri artar. Çoğunlukla da işi yapabileceklerinden çok da yüzeysel ya da kabataslak şekilde tamamlarlar. Bunun sonucunda da stres seviyeleri artmaya ve öz güvenleri düşmeye başlar.

    Erteleme hastalığı kimlerde görülür?
    Günümüz modern toplumunda oldukça yaygın olarak görülen erteleme hastalığı her yaş ve cinsiyetten kişide görülür. Erteleme eğiliminde olan kişiler, çevreleri tarafından savsak, rahat ve üşengeç olarak tanımlanırlar. Çoğunlukla motivasyon eksikliğinden kaynaklanan bu durumda kişi, yapılması gereken işi önemsiz bulur. İlgi alanı dışında yer aldığını ya da işleri ertelemesinin, beceri eksikliğinden kaynaklandığını düşünür.

    Yapılması gereken işi nasıl yapacağını bilememek ve kendini yetersiz hissetmek de erteleme hastalığı bulunan kişilerde yaygın olarak görülür. Motivasyon eksikliğine ek olarak mükemmeliyetçi olmak, başarısız olmaktan korkmak, kişinin kendisine yönelik olarak yüksek standartlar belirlemesi ve kendisine ilişkin olağan dışı beklentilerde bulunması da erteleme hastalığı bulunan kişilerin ortak özellikleri arasında yer alır. Tüm bunlara ek olarak zaman yönetimi kötü olan, plansız davranan kişilerde de yapılması gereken işi sürekli erteleme eğilimi görülür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erteleme hastalığının nedenleri nelerdir?
    Kişi her işini ertelemeye başlamışsa ve bu durum günlük rutinhayatını dahi sekteye uğratıyor ise Procrastination diğer bir deyişle erteleme hastalığına sahip olduğu düşünülür. Erteleme hastalığı sebepleri arasında şunlar yer alır:

    Motivasyon eksikliği
    Kötü zaman yönetimi
    Mükemmeliyetçilik
    Başaramama kaygısı
    Kişiliğe uygun olmayan iş seçimi
    Bilgi eksikliği
    Bitirememe kaygısı

    Erteleme hastalığı belirtileri nelerdir?

    Erteleme hastalığına sahip kişiler, genellikle yapılması gereken ya da yapılması kendisinden beklenen işleri sürekli olarak ötelerler. Örneğin, gün boyu bolca vakti olan bir kişi, ödevini ya da bitirmesi gereken bir projeyi yapacağı saati belirledikten sonra ilgili saat geldiğinde araya başka bir iş sıkıştırabilir. Kişi önceden planladığı saatte işi tamamlayamadığında tekrar planlayıp ileri bir saat belirler ve belirlediği saat geldiğinde işi tekrar erteler. Bu durum yapılması gereken iş için ihtiyaç duyulan zamanın azaldığı ana kadar devam eder. Kısıtlı olan zaman içinde de ödevi ya da projeyi üstünkörü ya da detaylarına inmeden yaparak tamamlar. Bu durum spora veya diyete başlamakonusunda da sıklıkla görülür. Haftanın ilk günü olan pazartesiye erteleme durumu, bir döngü içinde devam eder. Bir süre sonra alışkanlık hâline gelen bu durum, kronik erteleme davranışını ortaya çıkarır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erteleme hastalığı ile nasıl başa çıkılır?

    Herhangi bir işe başlayamayan ve devamlı erteleyen kişilerin bu durumla başa çıkması için yapması gerekenlerin başında korkularla yüzleşmek gelir. İşleri ertelemeye sebep olan durumun üzerine giderek yüzleşmek iyi bir başlangıçtır. İşin ertelenmesine neden olan televizyon, telefon ve tablet gibi dikkat dağıtıcı nesneleri, işi yapmak için planlanan zamandan 10-15 dakika önce kapatmak, hayatta hiçbir şeyin mükemmel olmadığını kabul etmek, zamanı iyi yönetmek için çabalamak, program ve listeler yapmak erteleme hastalığı ile başa çıkma konusunda kişiye yardımcıdır. Kişi, gün içinde verimli olduğu zaman dilimlerini belirlemeli ve bu saatlerde zamanın boşa harcandığı eylemlerden uzak durmalıdır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow