hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erteleme alışkanlığından nasıl kurtulabiliriz?

    Erteleme alışkanlığından nasıl kurtulabiliriz
    expand

    Günlük yaşamımızdaki sıradan durumlarda veya uzun vadeli planlarımızı kapsayan önemli adımlarda bazen kararsızlıklar yaşarız ve onları erteleme yolunu seçeriz. Ertelenen kararların korku ve kaygıları tetiklediğine ve yeni kararsızlıklar doğurduğuna dikkat çeken Kişisel Gelişim Uzmanı Turhan Güldaş, yaşanan bu kısır döngüden nasıl kurtulabileceğimizi anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ertelemenin temelinde korku veya endişenin bilinçaltına yerleşmesi yatar. Alacağı kararın sonuçlarının yoğun kaygısını taşıyan kişiler karar vermekte zorlanırlar. Verilemeyen kararlar ertelenir, ertelenen kararlar bilinçaltındaki kaygı düzeyini daha da yükseltir. Bu kısır döngüden kurtulmanın yolu süreci çok uzatmadan bir karar vermek ve yaşadığınız kararsızlığın sizi içten içe tüketip mutsuz etmesine izin vermemektir.

    Kararsızlık enerjimizi tüketir

    Atasözleri ve özdeyişler insanoğlunun yaşadığı coğrafyada ve içinde bulunduğu kültürde binlerce yıllık birikimlerinin sonucu ortaya çıkar. Boşuna atalarımız “en kötü karar kararsızlıktan iyidir” demiyor. Çünkü asıl sorunlar kararları ertelemekle başlar. Ertelemek insanın enerjisini tüketir. Nasıl ki akıllı telefonlarda kapatılmayıp arka planda çalışmaya devam eden uygulamalar cihazın şarjını tüketiyorsa ertelenen işler de farkında olmadan insanın enerjisini bitirir.

    Yanlış kararlar bile güzel sonuçlar doğurabilir

    Kararsızlığın temelinde korku ve kaygılar yattığını belirtmiştik. Vereceğiniz kararın size olumsuz geri dönüşleri olabileceğinden endişe ediyor olabilirsiniz. Bu olumsuz düşüncelerden kurtulduğunuz zaman zaten bugün yanlış gibi görünen bir kararın uzun vadede size fayda sağlayacağını göreceksiniz. Mevlana’ya ilham veren Şems-i Tebrizi’nin “Düzenim bozulur, hayatım alt üst olur diye endişe etme. Nereden biliyorsun hayatın altının üstünden daha iyi olmayacağını?” diye sormasının da, Brezilyalı yazar Paulo Coelho’nun “ Birine hoşçakal diyebilecek kadar cesaretinizi toplarsanız hayat size yeni bir merhaba ile selam verir” demesinin de temelinde aynı felsefe yatar. Olumlu düşünce temelli vereceğiniz her karar er geç pozitif sonuçlar doğuracaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni başlangıçlar konusunda kararlı olun

    Hayatınızın herhangi bir döneminde herhangi bir konuda önemli bir karar verip yeni bir başlangıç yapabilirsiniz. Emin olun ki konu ne olursa olsun bu kararın sonucunda güzel sonuçlar göreceksiniz. Çünkü hiçbir yeni başlangıç mutsuzluk getirmez. İşinizden uzun süredir mutsuzsanız ama ya daha kötüsü olursa diye kaygılanıp iş değişikliğine gitmiyorsanız bu girdaptan kurtulamazsınız. Veya kötü giden bir ilişkiyi çeşitli sebeplerle uzatıyorsanız kendi hayatınızdan çalıyorsunuz demektir. Unutmayın kendi hayatınızın başrol oyuncusu sizsiniz. Kendinizi düşünmeniz bencillik değil. Başkalarının kötülüğünü istemediğiniz sürece sadece kendi iyiliğiniz için vereceğiniz her karar mutlaka olumlu sonuçlar doğuracaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tembellikten kurtulun

    Günümüzün en büyük hastalıklarından biri tembelliktir. Erteleme alışkanlığının da en büyük nedenlerinden biri yine odur. Hayatta bir şey yapmak istiyorsak mutlaka harekete geçmemiz lazım. Erteleyerek sorunların üstesinden gelemeyiz. Sorunlar orda duruyor ve biz onun üstüne gitmeliyiz. Beynimizin potansiyelini kullanarak, çözüm odaklı olursak, enerjimizi yüksek tutarsak, pozitif düşünürsek, tembellikten kurtuluruz. Dünyada aslında herkes her şeyi biliyor problem yapmakta. Onun için başarılı olmak istiyorsanız tembelliği bırakın, harekete geçin, ertelemeyin.

    Mantra yazın

    Kararlarının sonuçlarından kaygı duyup sürekli erteleyen kişiler bir süre sonra biriken işlerin altından kalkamayacak duruma gelirler. Erteleme alışkanlığından kurtulmak için mantra yazmayı öneriyorum. Mantra yazmak insanın zihnine ve bedenine disiplin getirir. “Bugün daha mükemmel bizi yaratıyoruz” mantrası ile yeni bir başlangıç yapın. Yeni kararlar alın ve o kararları ertelemeden uygulayın.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow