Erkeklerde idrar yolu enfeksiyonları önemsenmeli
Üroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İlker Çömez, erkeklerde idrar yolu enfeksiyonun önemsenmesi gereken bir hastalık olduğunu belirtti.
Mesane enfeksiyonunda, bakteriler mesaneyi istila eder ve sayıları artar. Bazen bakteriler böbreklerde veya idrarı böbreklerden mesaneye boşaltan tüplerde tutulabilir. Bu koşulların tümü üriner sistem enfeksiyonları veya İYE olarak bilinir. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülürler, ancak erkeklerin bu durumu önemsemesi büyük önem taşımaktadır. Çoğu İYE, antibiyotik ilaçlarla kolayca tedavi edilebilir.
Belirtileri nelerdir?
Mesane enfeksiyonu belirtileri aniden ortaya çıkma eğilimindedir. Ağrılı idrara çıkma ve yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, idrar aciliyeti olarak adlandırılan mesanenizi boşaltmak için ani dürtüler, kasık kemiğinin hemen üstünde ağrı, idrarda kan gibi belirtileri içerir.
Bunun dışında pozisyonu değiştirdiğinizde değişmeyen yan veya sırt bölgesinde ağrı, ateş ve titreme, mide bulantısı ve kusma da görülebilir.
İYE semptomlarına ek olarak belirli semptomlar, prostat enfeksiyonunuz (prostatit) olduğu anlamına gelebilir. Bunlar; ateş, titreme, tükenmişlik, idrar yapma zorluğu, pelvisinizde veya rektum ile skrotum (perine) arasındaki bölgede ağrıdır.
Nedenleri nelerdir?
İdrar yolu enfeksiyonuna vücudunuzda doğal olarak bulunan Escherichia coli (E. coli) bakterisi neden olur. Bakteri üretra yoluyla idrar yoluna girer. Üretra, idrarı mesanenizden penisiniz yoluyla boşaltan tüptür.
Kadınların üretraları erkeklerden daha kısa olduğundan ve bakterilerin mesanelerine ulaşmak için daha kısa mesafe kat etmesi gerektiğinden İYE'ler kadınlarda daha yaygındır. Erkeklerde cinsel ilişki ile İYE yakalanması durumu olası değildir, çünkü enfeksiyon tipik olarak erkeğin idrar yolunda zaten mevcut olan bakterilerden kaynaklanır.
Erkeklerde İYE'ler ileri yaşla daha sık görülür. Bunun bir nedeni, yaşlı erkeklerin prostat bezlerinin iyi huylu prostat hiperplazisi olarak adlandırılan kanserli olmayan genişlemesini geliştirme olasılığının daha yüksek olmasıdır. Prostat, üretranın mesaneye bağlandığı mesanenin boynunu sarar. Prostat bezinin büyümesi mesane boynunu tıkayarak idrarın serbestçe akmasını zorlaştırabilir. Mesane tamamen boşalmazsa, normalde idrarla atılan bakteriler bir dayanak kazanabilir.
İdrar yolu enfeksiyonu için daha fazla risk altına sokabilecek diğer faktörler uzun süre hareketsiz kalmak, yeterince sıvı içmemek, idrar yolu ameliyatı, şeker hastalığı, sünnetsiz olmak ve fekal inkontinans yer alır.
Nasıl teşhis edilir?
İdrar yolu enfeksiyonu geçmişi de dahil olmak üzere semptomlar hakkında sorular sorulur. İrin ve bakteri olup olmadığını kontrol etmek için idrar örneği vermeniz istenebilir. Doktorunuz prostat bezinin büyüdüğünden şüphelenirse, prostat bezinizi rektum duvarınızda hissetmek için eldivenli bir parmak kullanarak dijital rektal muayene yapabilir.
Nasıl tedavi edilir?
İdrar yolu enfeksiyonunuz varsa, antibiyotik ilaçları almanız gerekebilir. Yeterli sıvı tüketmek de önemlidir. İdrar, bakterileri sisteminizden temizlemeye yardımcı olabilir.
Antibiyotiğe başladıktan sonra, iki ila üç gün içinde fark edilir şekilde daha iyi hissedeceksiniz. Kendinizi daha iyi hissetseniz bile, reçete edilen tüm antibiyotikleri bitirmeniz önemlidir.
Antibiyotiklerinizi zamanından önce durdurmak, yaygın antibiyotiklere dirençli bakterilerin büyümesini teşvik edebilir. Aslında, tam tedavi sürecinden daha azı, "zayıf" bakterileri öldürerek daha güçlü ve daha dirençli suşları bırakır.
Nasıl önlenir?
İdrar yolu enfeksiyonlarını önlemek için ihtiyaç hissettiğinizde idrarınızı tutmayın. Yeterli sıvı tüketin. Çoğu insan için bu, susadığında içmek ve yemek sırasında içmek anlamına gelir. Hava sıcakken ve sıcak havalarda aktifseniz, biraz fazladan su için. Tuvaletten sonra önden arkaya doğru silin. Genital bölgenizi temiz ve kuru tutun.
Erkeklerde İYE kadınlara göre daha az yaygındır ancak benzer nedenleri ve tedavileri vardır. Antibiyotik ilaçları almak genellikle enfeksiyonu beş ila yedi gün içinde temizler. Uzun süreli İYE geçiren veya sık sık tekrarlayan İYE geçiren erkekler, prostat bezinde enfeksiyon (prostatit) gibi sorunlar yaşayabilir. Bunun için mutlaka doktora gidilmesi tavsiye edilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SESSİZ KATİL! Sigara kullanımı, obezite, yüksek tansiyon! Uzman isimden böbrek kanseri uyarısı: ‘Riski azaltmak için…’
40 yaş altı felç geçiren erkeklerin sayısı artıyor! Nedeni ise...
Kulak çınlaması ve baş dönmesi anemi habercisi olabilir!
Araştırma: Alzheimer riski en düşük meslek belli oldu!
SÜREKLİ ÜŞÜME HİSSİ NEDEN OLUR? D vitamini eksikliğinden kansızlığa tek tek açıklandı! ÜŞÜMEYE İYİ GELEN BESİNLER