Eritrosit (Rbc) Nedir? İdrarda Eritrosit Yüksekliği Nedir, Neden Olur?
Vücudumuzda kanın %60'lık bölümü kan plazması olmaktadır. Protein çeşitleri, vitaminler ve tuzlardan oluşan beyaz sarı renkli sıvı kan plazmasıdır. Kandaki geriye kalan %40 bölümü işe kan hücreleri oluşturmaktadır.
Kan hücreleri kırmızı kan hücreleri alyuvarlar, beyaz kan hücreleri akyuvarlar ve kan pulcukları yani trombositler olmaktadır. Kırmızı kan hücrelerine ise eritrositler adı verilmektedir.
Eritrosit (RBC) Nedir?
Eristositler vücudumuzdaki kırmızı alyuvar kan hücreleridir. Vücudun içerisinde oksijen veya karbondioksit taşınmasından sorumlu olan eritrosit diğer adı ile RBC adı olarak da bilinmektedir. Kanda en çok bulunan hücreler ise alyuvar hücreleri olmaktadır.
Eritrositlerin yapısına bakıldığı zaman hemoglobin ve demir bulunduğunu söyleyebiliriz. RBC'nin kuru ağırlığının %90 kısmını hemoglobin oluşturmaktadır. İçerisindeki demir ise eritrosite kırmızı rengi vermektedir. Bu adı da bu özgün şekil ve renkten almaktadır.
Endokrin bezlerinden salgılanan eritropoietin hormonunun kemik iliğine uyarması ile eritrositler üretilmeye başlanmaktadır. Her saniyede bir 1,5 milyon RBS kemik iliği tarafından üretilmektedir. Alyuvar hücresi ilk başta çekirdekli olur ve bir hafta olgunlaşma sürecinin sonunda çekirdeği kaybolur.
Daha sonra esneklik kazanır ve kazandığı bu esneklik sayesinde de dolaşımda rol oynamaya başlar. Çekirdeği kaybolmuş olan alyuvar hücresinin ömrü ise 130 gün olup vadesi dolduğunda dalakta parçalanır ve demir minerali ortaya çıkar. Alyuvarların üretiminde kullanılan demir mineralinin arka kalan kısmı safra kesesine gider.
İdrarda Eritrosit Yüksekliği Nedir?
Erkeklerde eritrosit miktarı 4, 7-6, 1 milyon aralığında bulunmaktadır. Bu değer kadınlarda ise eritrosit miktarı 4, 2-5, 4 milyon aralığında olmaktadır. Bu RBC değeri referans aralığı oldukça önemlidir. Alyvar hücrelerinin oksijen karbondioksit döngüsünü gerçekleştirirken yetersiz kalması, doku ve organlara yeteri kadar oksijen iletilememesine neden olur ve buna bağlı olarak da kemik iliğinin telafi amaçlı fazla miktarda eritrosit üretmesine neden olmaktadır. Bu durumuna eritrosit yüksekliği adı verilmektedir.
İdrar tahlillerinde eritrosit yüksekliğinin çıkması dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bu durumun bazı belirtileri olup bu belirtiler dahilinde bir doktora başvurulması gerekmektedir. RBC yüksekliğinin belirtileri arasında eklem ve göğüs ağrıları, görmede bulanıklık yaşanması, tansiyonun yükselmesi, baş ağrıları, baş dönmeleri, avuç içinde yaşanan hassasiyet, kulak çınlamaları, uyku sorunları, kaşıntı, kas ve karın ağrıları yer almaktadır. Eritrosit yüksekliğinde bu belirtilerin görülmesi ihtimali de oldukça yüksektir.
Eritrosit Yüksekliği Neden Olur?
İdrarda eritrosit görülmesi idrara kan karıştığı anlamına gelmektedir. İdrara kanın karışması ise tıbbi olarak hematüri olarak ifade edilmektedir. İdrarda eritrosit görülmesi durumunda genellikle hayat, bir tehlike bulunmamaktadır. Fakat bazı durumlarda ciddi hastalıkların sonucu olarak da teşhis edilebilir. Bu nedenle belirtilerinin görülmesinin durumunda uzman bir doktora danışılmasında fayda bulunmaktadır.
Normal bir kişinin idrarında eritrosit değeri 0-3 aralığında olması gerekmektedir. Değerin bundan yüksek çıkması idrarda eritrosit yüksekliği olduğu anlamı taşımaktadır. Bunun pek çok nedeni olabilmektedir. İdrarda eritrosit yüksekliğinin nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır:
- İdrar yolu iltihabının geçirilmesi,
- İdrar kesesinde oluşan enfeksiyon,
- Böbreklerde oluşan enfeksiyon,
- Böbreklerde taş olması durumu,
- Mesane kanseri hastalığı,
- Böbrek kanseri hastalığı,
- Glomerulonefrit,
- Böbreklere zarar gelmesi,
- Prostat sonucunda büyüme oluşması,
- Prostat kanseri hastalığı,
- İdrar yollarında tümör oluşması,
- İçilen bazı ağrı kesiciler,
- Kanser ilaçlarının kullanımı,
- Oral hücreli anemi,
- Genetik bir hastalıktan dolayı oluşmuş böbrek hastalıkları,
- Virüsten dolayı oluşan iltihaplar,
- Çok fazla egzersiz yapılması,
- Kanın pıhtı atması idrarda eritrosit değerinin yüksek çıkmasının nedenleri arasında yer almaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Boyun fıtığının en büyük sebebiymiş meğer
Çaya bal katarken buna dikkat! Bağışıklık sistemini güçlendiriyor...
Çinli bilim insanları keşfetti! Kanserin çaresi toprakta mı?
Uzmanlardan grip uyarısı: "Özellikle o kişilerde tehlikeli olabilir"
Sağlıklı olmak isterken hayatınızdan olmayın! Bu takviyelerin bilinçsiz kullanımı tehlikeli...