hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emziren Anne Ne Yemeli? Emziren Anneler Ne Yememeli, Nelerden Uzak Durmalıdır?

    Emziren Anne Ne Yemeli Emziren Anneler Ne Yememeli, Nelerden Uzak Durmalıdır
    expand

    Doğum yapan anneler çocuklarının gelişimi için belirli bir dönem emzirir. Emziren annelerin bu aşamada özellikle yediği gıdalara çok dikkat etmesi gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emziren Anne Ne Yemeli?

    Bebekler sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için annelerin emzirmesi gerekiyor. Bebeklerin belirli bir dönem anne sütüne ihtiyacı vardır. Bu süt içeriğinde tüm besin değerleri bulunuyor. Anne sütü bebeklerin enfeksiyon yaşamasını engelliyor. İçeriğinde su ve vitamin olduğundan gelişme açısından oldukça önemlidir. Anne sütü, anne ve bebeğinin huzurlu olabilmesi için gerekli olan bir besindir. Fakta anneler doğum yaptıktan sonra, çocuklarına yeterli miktarda süt veremeyeceğini düşünerek tedirgin olabiliyor.

    Anne adayları bu durumda sütünü arttırmak için bazı gıdaları tüketebilir. Yapılan araştırmalarda, herhangi bir gıdanın tek başına sütlerin seviyesini arttırmadığı görülmüştür. Süt seviyesinin artması, ilk olarak annelerin bebekleri emzirme sıklığıyla alakalı bir durumdur. Aynı zamanda annelerin sütü fazla olabilmesi için oldukça fazla su tüketimi yapmalıdır. Emzirme sıklığı arttırıldıkça, meme ucu uyarısına bağlı olarak da meme de oluşan süt miktarı artar. Annelerin başarılı bir emzirme yapabilmesi için bazı detaylar bulunuyor. Bu detaylar şu şekildedir;

    Emzirme aşamasında meme uçları bebeğin ağzına doğru bir şekilde verilmelidir.

    Bebekler, annenin iki memesinden de eşit miktar emzirilmelidir.

    Emzirme yaparken anne ve bebek rahat bir pozisyonda olmalıdır.

    Memelerin tamamen boşaldığı kontrol edilmelidir.

    Anneler Ne Yememeli? Nelerden Uzak Durmalıdır?

    Annelerin emzirme döneminde bazı gıdalardan uzak durması gerekebilir. Bu gıdalar aslında gaz yapan ve bakteri içeren gıdalar olarak ayrılıyor. Bebeğe gaz yapacak durumlar annenin tükettiği gıdalar değildir. Bazı durumlarda bebeğin yanlış gıdalar tüketmesi de gaz yapabilir. Biberonlar bebeğin ağzına hava kaçırmayacak şekilde yerleştirilmelidir. Hava kaçırmayan biberonlar satın alınarak, bebeklerde kullanılmalıdır. Emziren annelerin tüketmemesi gereken bazı gıdalar şu şekildedir;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soğuk içecekler ve gazlı içecekler

    Sucuk, salam ve sosis gibi çiğ et türleri

    Çiğköfte

    Marul

    Çiğ sarımsak

    Soğan

    Çiğ kabak

    Kavun

    Çay

    Kahve

    Sigara

    Alkol,

    Stres Anne Sütünü Azaltıyor

    Anneler doğum yaptıktan sonra, hormonların neden olduğu bir hassas dönem yaşayabilir. Annelerin stres yaşaması durumunda, prolaktin hormon seviyesi azalır. Bu durumda süt miktarını oldukça etkileyen bir durumdur. Bu nedenden dolayı anne bu kaygıların artmasıyla birlikte daha çok strese girecektir ve süt salgısında azalma görülecektir. Bu durum ilk 3 ay çok önemlidir.

    İlk 3 ay süresince anneler düzenli olarak beslenmediği durumlarda da bebekler ihtiyacı olan besini anne sütüyle alabiliyor. Fakat sütün miktarı ve kalitesi bu dönemde çok önemlidir. Anne sütünün kaliteli olması için annelerin dengeli beslenmeye dikkat etmesi gerekiyor. Anneler dengeli beslendiği sürece, emzirmelere bağlı olarak oluşabilecek kemik ve diş ağrıları ortadan kalkıyor.

    Anne Sütünü Arttırmak İçin Önemli Detaylar

    Anne sütünün içeriğinde %88 oranın su bulunuyor. Anneler gün içerisinde yaklaşık olarak 10 ile 15 bardak arası su tüketmesi gerekiyor. Bu su tüketimiyle birlikte annelerin süt miktarı artacaktır. Annelerin bu dönemde rezene, ısırgan otu ve biberiye çayları tüketebilir. Anneler protein kaynaklı beslenmeye dikkat etmelidir. Özellikle yeşil mercimek ve nohut gibi bakliyatlar tüketmelidir. Bol vitaminli meyvelerin tüketilmesi süt miktarını ve kalitesini oldukça arttıracaktır.

    Anneler emzirme döneminde sigara ve alkolden kesinlikle uzak durmalıdır. Anneler bebeğin gelişimi için haftada bir kaç kez balık tüketmelidir. Balıkların içerisinde bulunan Omega 3, anne sütü için oldukça önemlidir. Ceviz ve semizotu gibi gıdalarda omega 3 bulunuyor. Anneler balık tüketirken civa seviyesi yüksek olan balıkları tüketmemesi sağlık için önemlidir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow