Ekg Nedir, Neden Çekilir? Elektrokardiyografi Nasıl Yapılır?
Kalp ve damar hastalıklarının tanısı için kullanılan EKG elektriksel aktivitenin ölçülmesi amacıyla kullanılmaktadır. EKG cihazının diğer adı ise elektrokardiyografi olarak bilinmektedir. Peki, EKG nedir, neden çekilir?
EKG Nedir? Neden Çekilir?
EKG insan bedeninde göğüs, kol ve bacak üzerine yapıştırılan elektrotlar ile kalbin elektriksel aktivitesini ölçümleyerek özel bir grafik halinde kağıda basılarak kalp rahatsızlıklarında teşhis yapmaya olanak sağlayan bir cihazdır.
EKG kalp rahatsızlıklarında hastaların şikayetlerinin değerlendirilmesinde kalp ritmi bozukluklarında iletim bozukluklarında, kalp kanlanmasında hipertro fi gibi rahatsızlıklarda hastalığın tam olarak teşhis edilmesinde ve tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde olanak sağlamaktadır.
Elektrokardiyografi genellikle hastaların göğüs ağrısı şikayeti ile kalp hakkında ayrıntılı bilgi elde etmek için kullanılmaktadır. Bununla birlikte hastalıkların sonucunda kalpte oluşabilecek rahatsızlıkların tespiti veya ameliyat esnasında kalp sağlığının korunması amacıyla kullanılmaktadır.
Elektrokardiyografi kalp rahatsızlıkları veya kalp rahatsızlıklarına işaret eden belirtiler ile kardiyoloji uzmanına başvuran hastalara uygulanmaktadır.
Elektrokardiyografi Nasıl Yapılır?
Elektrokardiyografi hastanın bedenine yapıştırılan elektrotlar sayesinde yapılmaktadır. Hastanın göğüs, kol ve bacak bölgesine sürülen solüsyon ile cilt üzerine yapıştırılan elektrotlar ile hastanın hareketsiz kalması sağlanarak birkaç dakika içinde ölçüm yapılabilmektedir.
Hastanın kalp ritminin ölçümü esnasında konuşmaması ve hareket ettirilmemesi sağlanmalıdır.
Elektrokardiyografi ölçümü 2 ile 3 dakika sürebilmektedir. EKG cihazı belirlediği ölçümleri grafik halinde bir kağıda yazdırmaktadır. Bu kağıda ise ekektrokardiyogram adı verilir.
Elektrokardiyografi cihazının aynı zamanda iki çeşidi daha bulunmaktadır. Bunlar holter EKG ve eforlu EKG olmaktadır.
EKG cihazının kullanımından sonra elde edilen ekektrokardiyogram ile kardiyoloji uzmanı kalp rahatsızlıkları hakkında teşhis koyarak tedavi yöntemlerine karar vererek hastaya bildirmektedir.
Elektrokardiyografi olmadan kalp rahatsızlıklarının hangi boyutta ve hangi çeşitte olduğunu tam olarak belirlemek mümkün değildir. Kalp rahatsızlığı bulunmayan kişilerinde önlem veya kontrol amaçlı EKG çekimi yaptırmaları mümkün olmaktadır.
Elektrokardiyografi ölçümü yapılırken hastanın bedenine 10 adet elektrot bağlanarak bu elektrotlar kablolar ile EKG cihazına bağlı olmaktadır. Elektriksel aktüviteye dönük veriler elde edildikçe elektrokardiyograma kayıt edilerek veriler ölçülmektedir. Elde edilen elektriksel veriler hekimin teşhis yapabilmesi için belirli değerleri ifade etmektedir. EKG cihazı kolaylıkla taşınabilen ve hastanın ağrı ve sızı oluşmadan rahatlıkla kalp ölçümünü yapmaya olanak sağlayan bir cihazdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İbn-i Sina’nın Asırlık Formülünde Doğal Kolajen: Yaşlanma Düşmanı Olan O Tohum!
Bal, Tarçın Ve Limonla Tüketildiğinde Vücudu Zımba Gibi Yapıyor! Tozu, Tazesi Ve Baharatı Var! Grip, Nezle, Mide Bulantısı, Boğaz Ağrısına Birebir
Profesör uyardı: "Artan intiharlar ve madde kullanımına dikkat"
Göz kuruluğu, karın ağrısı hatta aft… İltihaplı romatizma beklenmeyen belirtilerle ortaya çıkabilir! Hangi besinleri tüketmeli? Hangi besinlerden kaçınmalı?
Uzmanı uyardı: “Verem tedavi edilebilir ancak erken tanı hayat kurtarır”