Duruş bozuklukları psikolojik problemlere de yol açabilir

Uzman Fizyoterapist Onur Salman Körtelli, çocukluk çağında görülen duruş bozukluklarının psikolojik problemlere de yol açabileceğine dikkat çekti. Körtelli, çocuklarda fiziksel aktivite eksikliğinden kaynaklı duruş bozuklarının yaygın olarak görüldüğünü belirterek, tedavisi hakkında önemli bilgiler aktardı.
Arş. Gör. Onur Salman Körtelli, doğumdan itibaren yaşamın tüm evrelerinde postürün (duruşun) çok önemli olduğunu belirterek, çocuklarda ise duruş bozukluklarının oldukça yaygın olarak görüldüğünü söyledi. Körtelli, özellikle pandemi sürecinde çocukların fiziksel aktivitelerden uzaklaştığını hatırlatarak, ''Televizyon, tablet veya telefonlar ile geçirilen sürenin uzaması, obezite, oturma pozisyonundaki yanlışlıklar, ağır okul çantası taşınması gibi nedenlerden dolayı çocukların duruşu olumsuz etkilenebilmektedir” dedi.
“DURUŞ BOZUKLUKLARI PSİKOLOJİK PROBLEMLERE DE YOL AÇABİLİR”
Çocukluk çağında en sık görülen duruş bozukluklarının, omuzların öne doğru yuvarlaklaşması, kifoz (kamburluk), lordoz (bel çukurluğunun aşırı artması) ve skolyoz (omurga eğriliği) olduğuna dikkat çeken Körtelli, “Duruş bozukluklarına bağlı olarak çocuklarda birçok sorun ortaya çıkabilmektedir. Bel, boyun, sırt ağrıları, kaslarda güçsüzlük, sinir sıkışmaları, omuz ve kol ağrıları, bacak ağrıları gibi belirtiler görülebildiği gibi solunum fonksiyonları ile ilgili, dolaşım sistemi ile ilgili ve sindirim sistemi ile ilgili ciddi problemler ortaya çıkabilmektedir. Duruş bozukluğu, görünümü de etkilediğinden bazen psikolojik sorunlara da yol açabilir” diye konuştu.
“DOĞRU OTURMA POZİSYONU VE KİLO KONTRÜLÜNE DİKKAT”
Duruş bozukluklarının tedavisinde koruyucu önlemlerin önemli yer teşkil etmekte olduğunu ifade eden Körtelli, “Doğru oturma pozisyonunun sağlanması ve obezite kontrolü bu noktada önemli rol oynamaktadır. İyi bir oturma pozisyonu için çocuğun boyuna uygun bir masa veya sıra seçilmelidir. Otururken vücut dik olmalıdır. Kollar ve bacaklar simetrik pozisyonda olmalı, ayaklar yere paralel yerleştirilmelidir. Sırt koltuğun veya sandalyenin arkasına tam olarak değdirilmelidir. Bel boşluğu ise küçük bir yastık veya özel aparatlarla desteklenmelidir. Çocuklar tablet veya bilgisayar kullanırken ekran yüksekliğine de dikkat edilmelidir. Ekranın en üst noktası çocukların göz hizasında olacak şekilde ayarlanmalıdır. Ayrıca oturma süresinin kısaltılması için evdeyken ve okulda teneffüs saatlerinde çeşitli aktiviteler ile oturma süresi azaltılmalıdır. Çocuklarda kilo kontrolü sağlanmalıdır. Bunun için uzmanlardan doğru beslenme önerileri alınmalı, çocukların ilgi alanına göre fiziksel aktiviteler ve spor teşvik edilmelidir” ifadelerini kullandı.
DURUŞ BOZUKLUKLARINDA EGZERSİZ TEDAVİSİ
Duruş bozukluklarının tedavisinde bir diğer önemli aracın ise egzersiz olduğunu ifade eden Körtelli, “Egzersiz, duruş bozukluğunun tipi ve çocuğun durumu göz önünde bulundurularak fizyoterapist tarafından kişiye özel olarak oluşturulmalıdır. Egzersiz tedavisinin içinde postür egzersizleri, esneklik egzersizleri, eklem hareket açıklığı egzersizleri, kuvvetlendirici egzersizler, solunum egzersizleri ve duruş bozukluğuna spesifik egzersizler yer alabilmektedir. Duruş bozukluklarının tipine, derecesine ve etkilenime göre de bazı özel teknikler, korse kullanımı ve cerrahi de uygulanabilmektedir” diye konuştu.
SON DAKİKA
-
17. 27
EN YENİ BAYRAM MESAJLARI: Ramazan Bayramı En Güzel, Yeni, Anlamlı, Dualı, Ayetli, Hadisli Bayram Mesajları!
-
17. 27
BAYRAMDA MARKETLER AÇIK MI? Ramazan Bayramı'nda marketler kapalı mı? 2025 A101, BİM, ŞOK, MİGROS bayram çalışma saatleri
-
17. 26
OTOYOLLAR ÜCRETSİZ Mİ? Ramazan Bayramı Otoyollar ve Köprüler Ücretsiz Mi? Hangi Yollar Ücretsiz? Ücretsiz Yollar Listesi
-
17. 25
SON DAKİKA DEPREM: SON DAKİKA DEPREM Mİ OLDU? 29 Mart deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde? Kandilli Rasathanesi son depremler listesi!
-
17. 23
OGM KURA ÇEKİMİ CANLI YAYIN! OGM Personel Alımı 2025 Kura Sonuçları Listesi Ne Zaman Açıklanacak?
-
17. 23
İSTANBUL KAPALI YOLLAR: 29 Mart İstanbul'da Hangi Yollar Kapalı? Yollar Ne Zaman Açılacak?
EN ÇOK OKUNANLAR
Bayramda 'salgın' uyarısı: Sosyal mesafeyi koruyarak bayramlaşın
Uzmanlar 'haftada en az iki kez tüketilmesini' öneriyor! Bağırsak kanseri riskini azalttığı ortaya çıktı
Uzman isim uyardı: 'Bayramlar, salgının işine gelen ortamlardır'
SMA hastası 3 aylık Arven'in tedavisi için zamanla yarış
Uzmanı uyardı: 'Akciğer sönmesi gençleri tehdit ediyor'