Dudak dolgusu tasarımı tipleri
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk, dudak dolgusu ve ideal dudak şekliyle ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
Eğer dudaklarınızın görünümünden memnun değilseniz, boyutunu, şeklini veya dolgunluğunu değiştirmek istiyorsanız, size yardımcı olabilecek birçok prosedür var. Dudakları dolgunlaştırmaya ve daha çekici hale getirmeye yardımcı olmak için hyalüronik asit enjeksiyonlar ya da dermal dolgu maddeleri kullanılabilir.
Dudak dolgusuyla dudaktaki hacim eksiklikleri, orantısızlıklar ve dudak çevresi kırışıklıkları giderilebiliyor. Dudak dolgusundaki en önemli beklenti doğal görünümlü ve çekici dudaklara sahip olmaktır.
Daha çekici dudaklar için…
Dudak dolgusu dudaklara hacim kazandırmak, dudakları daha simetrik ve orantılı hale getirmek, yüzün diğer ögeleriyle getirmek ve dudak çevresindeki yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırmak amacıyla yapılır. Bu sayede daha genç görünüm ve daha güzel gülüşe sahip olunabilir.
Dudak tasarımın tasarımında genellikle altın oran uygulaması, kişinin tercihleri ve cerrahın sanatsal bakış açısı belirleyici rol oynar. Altın oran hesaplamaları ve yüzün karakteristik özelliklerine en ideal dudak şekli belirlenir. Dudak tasarımında ise mitolojideki güzellik tanrıçaları/tanrılarından örnek alınır: Afrodit, Venüs, Hera ve Eros tipi dudak dolgusu gibi…
Afrodit tipi dudak dolgusu: Afrodit tipi dudak dolgusunda alt ve üst dudak şekli ve kalınlığı simetriktir. Philtrum sırtı ile eros yayı kıvrımları simetride çok önemli bir rol oynar. Üst dudağın merkezinde bulunan yayın kıvrımı daha belirgindir. Üst dudağın konturu dışa doğru hafif taşma yapacak şekilde tasarlanır. Dudaklar pürüzsüz ve gergindir.
Venüs tipi dudak dolgusu: Venüs tipi dudak dolgusunda üst dudak tasarımı dişetini kapatacak şekildedir. Gülümseme hattı yani üst dudak konturu simetriktir. Üst dudak kalınlığı ve gülümseme hattı çizgisi diş etinin üç milimetreden daha az görünmesini sağlayacak şekildedir. Yine üst dudak ile alt dudak arasındaki kalınlık farkı 1,618 oranındadır.
Hera tipi dudak dolgusu: Hera tipi dudak dolgusunda dudak konturları ideal altın oranlarda, üst dudak yayı ve açıları simetriktir. Dudak çizgisi merkezden kenarlara doğru hacmini koruyarak devam eder. Dudak ile dişlerin simetrisi birbiriyle uyumlu, alt dudağın dişlerden uzaklığı ise ideal ölçülere göre 0,5 ile 1,5 mm arasındadır.
Eros tipi dudak dolgusu: Eros tipi dudak dolgusunda dudağın merkezinde bulunan Eros yani cupid yayı kıvrımı belirgin ve dışa doğru taşkın olur. Eros kıvrımından itibaren dudak konturu kenarlara doğru altın oran hesaplamalarıyla simetrik bir şekilde devam eder. Dudak köşelerinin hizası ve kalınlığı simetriktir. Eros yayı çizgisi dişlerin tam ortasına denk gelir.
Dudak dolgusu hakkına bilinmesi gerekenler
Dudak dolgusu tercih edilen malzemeye göre ortalama 15 ile 30 dakika arasında sürebilir. Hyalüronik dolgu malzemeleri tercih edildiğinde işlem ortalama 15 dakika içinde tamamlanır. Kişinin kendi yağ hücreleri dolgu malzemesi olarak kullanılacaksa, önce vücudun belirli bir bölümünden yağ alınması, alınan yağın saflaştırılması ve ardından enjekte edilmesi gerektiği için işlem ortalama 30 dakika sürebilir. Topikal anestezi ve çok ince uçlu iğneler kullanıldığı için işlem sırasında ağrı hissedilmez. Tüm enjeksiyon prosedürler ameliyatsız teknikler olduğu için iyileşme sürecine ihtiyaç olmaz.
Dolgu enjeksiyonun etkileri hemen görünür olur. Birkaç gün içinde dudak şekli tam olarak oturmuş olur. İlk birkaç saat hassasiyet nedeni ile sıcakla temas edilmemesi ve güneşten uzak durulmalıdır. Kullanılan dolgu malzemesinin özelliğine göre dudak dolgusunun kalıcılığı 6 ile 2 yıl arasından etkisini sürdürebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme
Aciller Doldu! Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Pik Yaptı! Covid-19, Influenza Vakaları Patladı, Uzmanlar Uyardı
Rahim ağzı kanserinin yüzde 99'una HPV enfeksiyonu neden oluyor
A'dan Z'ye Diyabet: Diyabet Nedir, Neden Olur? Tip 1 ve Tip II Diyabet Belirtileri! Beslenme Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?