hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Domates Besin Değeri: Domates Kaç Kalori?

    Domates Besin Değeri: Domates Kaç Kalori
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Genellikle sebze olarak yenen sulu, besleyici bir meyve olan domates, Mayaların dünyaya bir başka harika armağanıdır. Orta Amerika'nın bu mütevazi sebzesi, inanılmaz besleyici özellikleri nedeniyle sağlık arayan milyonlarca kişinin dikkatini çekmiştir. İlginç bir şekilde, elma gibi bazı popüler meyvelerden daha fazla sağlığa yararlı bileşenlere sahiptir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her mevsimin bu egzotik sebzesi domates, Orta Amerika'ya özgüdür ve İspanyol kaşifler onu dünyanın geri kalanına tanıtmadan yüzyıllar önce Aztekler tarafından yetiştirilmiştir. Organik, hibrit veya genetiği değiştirilmiş, farklı tür ve boyutlarda yüzlerce kültivar çeşidi kullanılmaktadır. Çeşitlerin çoğu kırmızı meyveler üretir; ancak sarı, turuncu, pembe, mor, yeşil veya beyaz renkli bazı çeşitler de yaygın renklerdir.

    Heirloom domatesleri daha doğal ve lezzetli meyveler üretme eğilimindedir. Heirloom çeşitleri, özellikle organik sebze tüketicileri arasında giderek daha popüler hale gelmektedir. Çeri domatesler aynı Solanaceae familyasından küçük, yuvarlak, kiraz büyüklüğünde meyvelerdir. İtalyan ve Yunan mutfağında yaygın olarak yer alan Akdeniz bölgelerinde oldukça popülerdirler.

    Domates Besin Değeri

    Domates düşük kalorili sebzelerden biridir. 100 g başına sadece 18 kaloridir. Bununla birlikte, mükemmel antioksidanlar, diyet lifi, mineraller ve vitamin kaynaklarıdır. Çok yönlü nitelikleri nedeniyle, diyetisyenler ve beslenme uzmanları genellikle kolesterol kontrolü ve kilo verme diyet programlarında domates tüketimine önem verir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    100 gram çiğ domates;

    Kalori: 18

     Su: %95

     Protein: 0.9 gram

     Karbonhidrat: 3.9 gram

     Şeker: 2.6 gram

     Lif: 1,2 gram

    Yağ: 0.2 gram

    Domates ayrıca antioksidan özellikleri nedeniyle de oldukça popülerdir. Antioksidanlar;

    Likopen

     Beta Karoten

     Lutein

     Flavonoidler

     Fenolik Asitler

     Tanenler

    Domates Kaç Kalori?

    Küçük domates 14 kcal 

    Orta boy 19 kcal

    Domates Besin Değeri: Domates Kaç KaloriDomatesin Faydaları

    Domateste bulunan antioksidanların kolon, prostat, meme, endometriyal, akciğer ve pankreas tümörleri gibi kanserlere karşı koruyucu olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bir flavonoid antioksidan olan likopen , domateslerde bol miktarda bulunan eşsiz bir fitokimyasal bileşiktir. Olgun, kırmızı domatesler bu antioksidandan daha fazlasını taşıma eğilimindedir. Karotenoidlerle birlikte likopen, insanlardaki hücre ve organları zararlı oksijensiz radikallere karşı korumaya yardımcı olabilir.

    Zea-xanthin, bu sebzede bol miktarda bulunan başka bir flavonoid bileşiktir. Zeaksantin, zararlı ultraviyole ışınları filtreleyerek yaşlı erişkinlerde gözleri "yaşa bağlı makula ile ilişkili maküler hastalıktan" (ARMD) korumaya yardımcı olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Domates mükemmel seviyelerde A vitamini ve α ve ß-karoten, ksantin ve lutein gibi flavonoid antioksidanlar içerir. Toplamda, bu pigment kimyasallarının gece görüşü, sağlıklı mukoza ve cilt ve kemiklerin korunması gibi işlevleri taşıdığı bulunmuştur. Flavonoid açısından zengin, doğal sebze ve meyvelerin tüketiminin akciğer ve ağız kanserine karşı koruduğu bilinmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow