Çilek Besin Değeri: Çilek Kaç Kalori?
Çilek, gülgiller (Rosaceae) familyasından, çilekgiller (Fragaria) cinsine ait bir bitki türüdür. Meyvesi de aynı adı taşır. Çileğin botanik olarak meyvesi değil, çiçeği yenir. Genellikle kırmızı renkte olmakla birlikte, beyaz, sarı, pembe ve hatta mor renklerde çeşitleri de bulunmaktadır.
Çilek, tatlı, ekşi ve aromatik bir tada sahiptir. Yüksek C vitamini içeriğiyle bilinir ve antioksidan özelliklere sahiptir. Aynı zamanda lif, folat, potasyum ve magnezyum gibi sağlık için faydalı besin maddeleri de içerir. Yaz meyvesi olarak bilinse de modern tarım teknikleri sayesinde birçok bölgede mevsim dışında da bulunabilir.
Çileğin tüketim şekli oldukça çeşitlidir. Genellikle taze olarak tüketilir, ancak reçel, marmelat, pasta, kek gibi birçok tatlı ve atıştırmalık tarifinde de kullanılır. Ayrıca smoothie, milkshake ve dondurma gibi içecek ve tatlılarda da sıkça tercih edilir. Besleyici ve lezzetli olmasının yanı sıra, çilek aynı zamanda çeşitli sağlık yararlarına da sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir, sindirime destek olabilir, cilt sağlığını iyileştirebilir ve kalp sağlığını koruyabilir.
Çilek Besin Değeri
Bir orta boy kase çileğin 7,64 g karbonhidrat, 0,67 g protein ve 0,3 g yağ bulundurmaktadır. 1 kase çilekte aynı zamanda 1 mg sodyum ve 153 mg potasyum da bulunur. 100 gram çilekte 16 mg kalsiyum, 12 mg A vitamini, 58,8 mg C vitamini ve 0,41 mg demir bulunmaktadır.
Çilek Kaç Kalori?
100 gram çilek ortalama olarak 32 kaloriye denk gelir. 1 orta boy çilek 4 kalori olurken bir orta boy kase çilek ortalama 46 kalori içermektedir. Çilek, genellikle ilkbahar ve yaz aylarında taze şekilde tüketilebilen bir meyvedir.
Çilek Faydaları Nelerdir?
Kalp hastalıklarına karşı korur. İçinde flavosit ve ellajik asit olduğundan kalp için faydalı bir meyve olarak karşımıza çıkar. İçindeki yüksek antioksidan sayesinde kan damarlarını gevşetir ve tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
Bilişsel fonksiyonları geliştirir. Doğal yaşlanma sebebi ile ortaya çıkan kas aktivitesinin kontrolü ve hafıza kaybı ileri yaşta yaygın şekilde karşılaşılan sorunlardır. Serbest radikaller gençlerde beyin ve sinir sisteminin erken yaşlanmaya neden olabilir. Hücre metabolizmasına zarar veren serbest radikaller stresi ortaya çıkar. Çilek, içindeki C vitamini sayesinde sinir sisteminin de güçlenmesini sağlamaktadır.
Alerji ve astım belirtilerini hafifletir. İltihap önleyici özellikleri vardır ve çileğin düzenli olarak tüketilmesi göz sulanması ve kızarıklık gibi alerjik belirtileri ortadan kaldırır. Çilekte bulunan C vitamini sayesinde astım belirtileri de ortadan kalkar.
Kansere karşı koruma sağlar. İçindeki C vitamini, folat, kuersetin, kemferol ve antosiyanin sayesinde kanserli hücrelerin vücutta çoğalmasını engeller.
Çilek Hangi Mevsimde Yenir?
İlkbahar ve yaz mevsimi çileğin tüketilmesi için en uygun mevsimler olarak bilinmektedir. Genelde mayıs ayı geldiği zaman pazarlarda ya da marketlerde çilek görülmeye başlanır. Çilek temmuz ayına kadar taze bir şekilde tüketilebilen bir meyvedir.
Çileğin kış mevsimi geldiği zaman paketli bir şekilde satılmaya devam ettiğini de görmek mümkündür. Fakat en taze ve en organik çilek mayıs ve haziran aylarında tüketilir. Ayrıca isterseniz satın aldığınız ya da yetiştirmiş olduğunuz çilekleri bir seneye kadar derin dondurucuda saklayabilir ve kış ayları geldiği zaman da tüketebilirsiniz.
Bu nedenle olabildiği kadar olgun ve sert olanları seçip dolaba koymadan önce de buzlu suda yıkamak gerekir. Daha sonrasında herhangi bir şekilde hava almayacak poşete koymak ve derin dondurucuda saklamak gerekir. Bu sayede 1 seneye kadar buzluktan alıp çilekleri taze şekilde tüketebilirsiniz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kalbimizin beyni var mı? Yeni araştırma sonuçları şaşırttı! Kalp hastalıklarına çare olacak
Baş ağrılarınızın nedeni bu olabilir! Migrenle karıştırmayın
Ülserden korunmak için bu besinleri tüketin! Ülsere yol açan hatalar
Avuç Avuç Tüketiyor Olabilirsiniz! Sonuçları Çok Ağır: Organlarınızı İflas Ettiriyor, Ölüme Böyle Sürüklüyor
Faydası 1 tatlı kaşığında saklı! Boğaz ağrısına doğal çözüm...