Diz ağrılarının tedavisi oldukça kolay
Diz ağrısının birden fazla sebebi olmakta beraber kişilerin hayat kalitesini oldukça düşürmektedir. Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu diz ağrısının sebeplerini ve tedavi yöntemlerini sizler için anlatıyor.
Diz eklemi insan vücudundaki en büyük eklemdir. Günlük aktiviteler normale yakın diz eklemi fonksiyonu gerektirir. Uyluk kemiğinin alt ucu, incik kemiğinin üst ucu ve diz kapağı diz eklemini oluşturur. Uyluk kemiği ve incik kemiği bağlı büyük bağlar diz stabilitesini sağlarken, uzun uyluk kasları güç sağlar.
Üç kemiğin birbirine değdiği eklem yüzeyleri kıkırdak ile kaplıdır. Bu kıkırdak bir yastık görevi görür. Bu sayede kemikler birbirine kolayca hareket edebilir. Zamanla bu kıkırdakların hasar görmesi ve kireçlenmesi günlük yaşamı etkileyen diz ağrısına neden olabilir. Kronik diz eklem ağrısının birçok nedeni vardır ve hastalık ilerlemeden tedavi edilmesi çok önemlidir.
Kronik diz ağrısının birçok sebebi olabilir
Kireçlenme, kronik diz ağrısının en yaygın nedenidir. Osteoartrit, romatoid artrit ve travmatik artrit, kronik diz eklem ağrısına neden olan artrit türleridir.
Osteoartrit genellikle 50 yaş sonrası oluşur. Genetik yatkınlık en önemli sebeplerden biridir. Kemikler için yastık görevi gören kıkırdak yumuşar ve yırtılır. Kemikler birbirine sürtünerek kronik diz ağrısına ve sınırlı hareket açıklığına neden olur.
Romatoid artrit hastalığında eklem zarı kalınlaşır ve bu durum yangı oluşturur. Aşırı miktarda üretilen eklem sıvısı eklemi doldurur ve kronik yangı kıkırdak hasarı yapar. Sonucunda ise kıkırdak kaybı oluşur. Bu durum ise eklemlerde ağrı ve hareket kaybına sebep olur.
Travmatik artrit ise travma sonrası kireçlenme ciddi diz travmalarından sonra oluşmaktadır. Zamanla diz kırıkları ve bağ yaralanmaları kıkırdak hasarına neden olabilir. Bu, kronik diz eklem ağrısına ve fonksiyon kaybına yol açabilir. Bu durumda diz protezi önemli bir tedavi seçeneğidir.
Diz ağrısının tedavi yöntemleri
Günümüzde diz ağrıları için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Karar verilecek tedavi yöntemi kişinin ihtiyacına göre uzman hekim tarafından karar verilir. Sıklıkla tercih edilen ameliyatsız tedavi yöntemleri ise;
PRP yöntemi: PRP yöntemi diz eklem ağrılarının tedavisinde etkili sonuçlar elde etmiş ve uzun süreli iyileşme sağlamaktadır. Tek bir tedavi yöntemi olarak ve diğer tedavileri desteklemek amacıyla kullanılabilir. PRP tedavisi, yaralanmış ve yaralanmış dokuların hızla iyileşmesini ve ağrıların giderilmesini sağlayabilir. Damarlarda yaraları ve ağrıları iyileştirebilen hücreler vardır. Diz ekleminde bu hücrelerin sayısının yetersiz olması nedeniyle iyileşme süreci zorlaşır. Bu nedenle PRP yöntemi kullanılarak iyileşen kan hücreleri direkt olarak dizdeki kusurlu bölgeye enjekte edilir ve kısa sürede tedavi edilir.
Kök hücre yöntemi: Diz eklemi kıkırdak hasarı durumunda kök hücreler, kolajen veya hyalüronik asit taşıyıcıları aracılığıyla hedefleme etkisi sağlar, böylece dizine yayılmadan sadece hasarlı bölgede işlev görürler. Kök hücreler insan hücreleri olduğu için tedavinin amacı dokunun kendisini kolaylıkla iyileştirmek ve yenilemektir.
Ozon tedavisi yöntemi: Erken dönemde merdiven inip çıkamama, dizlerini bükememe gibi şikayetleri olan hastalarda doğal tedavi olarak özellikle haftada bir veya iki kez diz eklemine ozon gazı enjekte edilmesi çok faydalıdır. Hiçbir yan etkisi veya zararı yoktur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Mantar zehirlenmelerine karşı kritik uyarı: “Zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir”
2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası! Dikkat! Löseminin bu belirtisi gribal enfeksiyonlarla karıştırılabiliyor
-
Doğum korkusu ortadan kalkıyor! Sezaryenle mücadelede ‘Tokofobi’ hamlesi
Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları: Belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri... Uzmanından çok önemli 'Antibiyotik' uyarısı
5 yaş altı çocukları daha çok etkiliyor! Uzmanı uyardı, bu hastalık hafife alınmamalı