Diyetisyen Karakurt: Tatilde 'küçük tabak' modelini uygulayın
Yaz tatilinde otellerin sunduğu bol alternatifli yemekler dolayısıyla yeme düzeninde değişikler meydana gelebileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Nilşah Karakurt, "Açık büfe tatillerinde seçeneğin çok olması, sizi tabağınızı gereksiz doldurmaya itebilir. Bu yaklaşımla başa çıkmak için, 'küçük tabak' modelini uygulayın" dedi.
Yaz tatilini otelde geçireceklerin en büyük çekincelerinin açık büfeler olduğunu, ancak doğru seçimler yapıldığında bol alternatifin tatil boyunca kilo kontrolüne yardımcı olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Nilşah Karakurt, tatilde de en önemli öğünün kahvaltı olduğuna dikkat çekti. Kahvaltının gün içinde kontrolsüz atıştırmaların önüne geçeceğini hatırlatan Dyt. Nilşah Karakurt, "Kan şekerini dengeleyecek bu öğünde omlet çeşitleri arasından seçim yapabilir, az yağlı ve lezzetli peynirler ile az işlenmiş kırmızı et ve zeytinlerle tabağınızı zenginleştirebilirsiniz. Yine ufak bir eleme ile pişi, kruvasan gibi hamur işleri yerine yarım simit, tahıllı bir ekmek veya bir küçük dilim peynirli börek tercih edebilirsiniz. Tatilde geç yatıp kalkıldığı için kahvaltı yapmak istemezseniz; acıktıktan sonra süt yulaf alternatifini deneyebilir, birkaç badem yanına kuru meyve ve bitki çayı ile güne sağlıklı bir başlangıç yapabilirsiniz" diye konuştu.
Mert Nobre'den fit kalmanın sırları
"Yemek öncesi aç kalmamaya dikkat edin"
Öğle ve akşam yemeğine uzun süreli açlık sonrası gitmemek gerektiğine dikkat çeken Dyt. Nilşah Karakurt, "Gün içinde soğuk buzlu şekersiz sütlü kahve, naneli soğuk ayran veya bir porsiyon meyve ile ara öğün yaparsanız, yoğun açlık hissetmez, böylelikle gereksiz beslenmekten kaçınırsınız. Yemeğe inmeden önce 2 bardak su içmek de hem vücudun rahatlamasını sağlar, hem de aşırı yemek yemeyi önlemeye yardımcı olur" dedi.
"Sağlıklı atıştırmalıklar tercih edin"
Tatilde içilen içecek ve kokteyllerle beraber ikram edilen atıştırmalıklar, gün içinde size en çok kalori yükleyen yiyecekler olabileceği konusunda uyaran Dyt. Nilşah Karakurt şöyle devam etti:
"Sohbet esnasında ve bir programı izlerken önünüze koyulan cips, kuruyemiş, çekirdek, kraker gibi atıştırmalıkları porsiyon kontrolü bilinci olmadan bitiriyor olabilirsiniz. Bu durumda önünüze gelenlere göz gezdirmeniz ve farkındalığınızı arttırmanız gerekir. Seçiminizi kokteyl salatalık, fındık, badem gibi yiyecekler arasından yaparsanız, hem atıştırma isteğinizi bastırır, hem de zararsız tercihler yapmış olursunuz."
Uzmanlar açıkladı: Diyet listesine tavuk ekleyin!
"Akşam yemeğinde kontrollü olun"
Öğle ve akşam yemeği arasında kontrollü olmak gerektiğinin altını çizen Dyt. Karakurt, "Çok miktarda yemek yiyorsanız, öğle yemeğini sebze ve salata ağırlıklı, hafif besinlerle geçirmeye çalışın. Bunun yanında ara öğünlerinizde süt ürünleri tüketerek ve bitki çaylarına yer vererek de aldığınız kaloriyi dengeleyebilirsiniz. Tatilde denizle ilginiz sadece yüzmekle kalmıyor, deniz mahsullerini yemeyi de seviyorsanız, güzel bir balık akşamı yapabilirsiniz. Izgara balık ve bolca yeşillik iyi bir akşam yemeği seçeneği olurken; bir porsiyon midye, karides, kalamar gibi deniz ürünleri de tüketebilirsiniz" diye konuştu.
Kilonuzu koruyacak 5 altın öneri
"En küçük tabağı seçin"
Karakurt, "Açık büfe tatillerinde seçeneğin çok olması, sizi tabağınızı gereksiz doldurmaya ve fazla yemeye itebilir. Bu yaklaşımla başa çıkmak için, küçük tabak modelini uygulayabilirsiniz. Mümkün olan en küçük tabağı seçip, bu tabağı sağlıklı ve size keyif veren yiyeceklerle tamamen doldurabilirsiniz. Dolu tabak görüntüsü hem gözünüze hitap eder, hem de psikolojik olarak çok yiyeceğiniz mesajını verir. Böylece gerekli miktarda yer ve doymuş hissedersiniz" tavsiyesinde bulundu.
"Bol bol yüzün"
Uyku düzeninizin değişmesinin metabolizmayı yavaşlatabileceğini vurgulayan Karakurt, "Günde 2,5 - 3 litre su içmeye özen gösterin. Bunun yanında uzun süren güneşlenmeler yerine bol bol yüzerek, sahilde yürüyüşler yaparak hem metabolizmayı harekete geçirebilir, hem de hareketi arttırabilirsiniz" ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
NEZLE VE GRİPTEN KORUYAN 18 ÖNERİ! Öksürük, Yüksek Ateş, Burun Tıkanıklığı, Halsizlik Ve Boğaz Ağrısı Kabusunuz Olmasın!
'BUNLAR İNSAN VÜCUDU İÇİN ZEHİR!' Canan Karatay uyardı! 'Kan şekerini fırlatıyor, kalp krizi riskini yükseltiyor'
Ani sıcaklık değişimi kalp krizini tetikleyebilir
Diş sağlığı tüm vücudu etkiliyor
Antibiyotiklerin gereğinden kısa ya da uzun kullanılması sıkça yapılan bir hata