hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Diyet yaparken ara öğünün önemi

    Diyet yaparken ara öğünün önemi
    expand

    Uzmanların önerdiği ara öğünler, sağlıklı beslenme ve zayıflama yönetimidir. Ara öğünlerde temel amaç kan şekerini dengede tutmak ve vücudun yeterli miktarda insülin salgılamasını sağlar ancak bu kadar değil... İşte diyet yaparken ara öğünün önemi... (Posta)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dengeli beslenmenin altın kurallarından biri olan az az sık sık beslenmeyi sağlayabilmek için ara öğünlerin yapılması çok önemlidir.

    Peki ara öğünler beslenmede neden bu kadar önem arz ediyor?

    Ara öğünün asıl amacı kan şekerini dengelemektir. Uzun süre açlıklardan sonra yapılan öğünle kan şekerinde ani dengesizlikler görülebileceği için hızlı acıkmaya neden olacaktır. Diyetisyen Elif Bilgin Baş konu hakkında bilgiler verdi.

    Ara öğün ile bu sorunun önüne geçerek kan şekerinin dengeli bir şekilde seyretmesi amaçlanmaktadır. Kan şekerindeki bu ani dalgalanmaları vücut erken yaşlarda tolore edebilse de ileri yaşlarda diyabet gibi hastalıklara sebebiyet verebilmektedir.

    Ara öğün aynı zamanda porsiyon kontrolünü sağlayabilmemiz için de en büyük yardımcılarımızdan biridir.

    Ana öğün sonrası doğru bir içerikle yapılan ara öğün, bir sonraki öğüne daha tok gitmemizi sağlayacak ve porsiyon kontrolünü sağlamamıza yardımcı olacaktır. Fakat ara öğün yapmadığımızda uzun süreli açlıkla gidilen ana öğünde istemsiz olarak yiyebileceğimizden de fazla besini tabağımıza almamızla porsiyon kontrolünü yitirmemizin önü açılmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunlara ek olarak az az sık sık beslenmeyi alışkanlık haline getirdiğimizde metabolizmamız da devamlı olarak aktif kalacak ve ara öğünler metabolizmamızın hızlanmasını sağlayacaktır.

    Ara öğün yapmak bu sebeplerle çok önemli evet, fakat ara öğünün içeriği de çok büyük önem arz etmektedir. Ara öğün tercihlerimizde dikkat etmemiz gereken birkaç nokta bulunmaktadır.

    Ara öğün saati ana öğünlerden yaklaşık 2-3 saat sonra yapılmalıdır.
    Uyku ile son ara öğün arasında en az 2 saat olmalıdır.
    Ara öğün içeriği posa içeriği yüksek besinlerle yapılmalıdır. Lif içeriği yüksek besinlerin midedeki tokluk süresi daha uzun olacağı için porsiyon kontrolünü sağlamamıza yardımcı olacaktır.
    Her öğünde olduğu gibi ara öğünlerde de porsiyon kontrolüne dikkat etmemiz büyük önem arz etmektedir. Sağlıklı olması sınırsız tüketebileceğimiz anlamına gelmemektedir.
    Diyet, light etiketleriyle satılan ürünler kalori açısından sıfır olmadığı için bu tarz ürünlerin tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow