Diş Eti İltihabı Nedir, Neden Olur? Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir?
Dişler insanlar için çok önemlidir. Ağız bakımlarının yapılmaması durumunda, özellikle dişlerde bazı sorunlar meydana geliyor. Dişler, diş etlerine bağlı olduklarından dolayı diş etleri bu durumlardan çok fazla etkileniyor. Diş etlerinde oluşan sorunlardan birisi de diş eti iltihaplarıdır.
Diş Eti İltihabı Nedir? Neden Olur?
Ağız ve diş bakımlarının detaylı olarak yapılması birçok sağlık sorununu engelleyecektir. Özellikle dengeli beslenme de bu hastalıkların önüne geçecektir. Diş etlerinde bazı nedenlerden dolayı enfeksiyonlar oluşabiliyor. Diş eti iltihapları da bu enfeksiyonlar nedeniyle oluşuyor. Ağız içerisinde pek çok bakteri bulunur. Bu bakterilerin birikmesiyle birlikte ağızda bazı sağlık sorunları oluşabiliyor. Diş iltihaplarında oluşan durumlar gingivitis olarak adlandırılıyor.
Diş iltihapları kendini çok net şekilde gösteren bir sağlık sorunudur. Özellikle iltihaplanmalar sonrasında dişlerde pek çok ağrı görülüyor. Bu ağrılar insanların zor bir süreç yaşamasında etkili oluyor. İnsanların yaşam kalitesi diş ağrılarıyla oldukça düşebiliyor. Diş ağrıları çok şiddetli ağrılardır.
Diş etlerinde oluşan bu iltihaplanmalar bazen kişiler tarafından tespit edilemiyor. Bu gibi durumlarda mutlaka doktorların muayene etmesi gerekiyor. Muayene işlemleri yapılarak diş eti iltihaplanmaları tespit edilebilir. Eğer dişlerde çürük bulunuyorsa iltihaplanma oluşma riski oldukça fazladır.
İltihaplanmaların giderilmesi için doktorlar genellikle antibiyotik tedavisi uyguluyor. Uygulanan bu tedavi yöntemleriyle, diş etlerinde oluşan iltihaplar gideriliyor ve ağrılar azalıyor. Fakat bu durumlar sadece geçici bir tedavi sürecidir. Dişlerde yaşanan iltihap belli bir nedenden dolayı ortaya çıktığı için, nedenin araştırılması ve iyileştirilmesi gerekiyor.
Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?
Diş iltihabının gösterdiği bazı belirtiler vardır. Bu belirtiler kişilerde oldukça net bir şekilde görülür. Diş eti iltihapları özellikleri kişilerin çok fazla ağrı yaşamasına neden oluyor. Bununla beraber görülebilecek bazı belirtiler vardır. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
Ağız kokuları
Dişlerin gevşemesi
Diş eti çekilmesi
Konuşma sırasında ağrı
Beyaz renkli lekeler
Diş etlerinde hassasiyet
Diş fırçalarken oluşan kanamalar
Yaşanan bu belirtiler kişileri oldukça etkiler. Bu belirtiler diş etinde oluşan iltihapları işaret eder. İyileştirme süreci tamamen doktor kontrolünde yapılmalıdır. Doktorlar iltihapların giderilmesi için bazı tedavi yöntemleri uyguluyor. Bu tedavi yöntemlerinin başında antibiyotik ilaçlar geliyor. Doktorlar üstelik kişilerin ağrılarını hafifletmek için antibiyotikle beraber ağrı kesici ilaçlar da verebiliyor. Diş hastalıklarının ortadan kaldırılması için aynı zamanda ağız bakımlarının çok iyi bir şekilde günlük olarak yapılması gerekiyor. Ağız bakımları yapılmadığı sürece iltihap oluşumları devam edecektir.
Diş Eti İltihabı Nedenleri
Diş eti iltihaplarına neden olan birçok etken bulunuyor. Bu etkenler diş etinin iltihaplanmasına neden olabiliyor. Pek çok kişi diş eti iltihaplanması yaşadığında bazı araştırmalar yapabiliyor. Diş eti iltihaplarının nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
Sigara kullanmak
Kırık dolgu
Hamilelik
Genetik etkenler
Şeker hastalığı
Dişlerde yapısal bozukluk
Diş eti iltihapları oluşmadan veya oluştuktan sonra ağız bakımlarının en iyi şekilde yapılması önemlidir. Ağız içerisinde dışarıdan çok fazla miktarda bakteri girişi olur.. Ağıza giriş yapan bakteriler diş etlerine yerleşerek iltihaplanmalara neden olabilir. Bu nedenden dolayı ağız bakımlarının yapılması önemli bir konudur.
Diş Eti İltihabı Nasıl Tespit Edilir?
Diş etinde oluşan iltihaplar herkes tarafından tespit edilemeyebilir. Fakat iltihaplanmalarda görülen net belirtiler vardır. Bu belirtilerin hepsi her insan görülmez. Özellikle yemek yerken oluşan ağrılar iltihaplanmayı işaret eder. Damaklarda bulunan beyaz lekeler diş etlerinin bölgesel olarak iltihaplandığını gösterir. İltihaplar seviyesine göre bazen ateş yapabiliyor. Özellikle kulağa vuran ağrı da, diş eti iltihaplanmalarının göstergesi olarak kişilerde görülüyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ZEHİR GİBİ BİR HAFIZANIN SIRRI! İbn-i Sina'nın şifa reçetesi: Unutkanlığı gideriyor, bağışıklığı güçlendiriyor
Türkiye'de her 7 kişiden 1'inde bu hastalık var! Çoğu kişi farkında bile değil... "Organ kayıplarına ve hayati risklere yol açabilir"
Hava sıcaklıkları 10 derece birden düşecek! Ani sıcaklık değişimine dikkat! Damar tıkanıklığı ve kalp krizini tetikliyor
Uzmanı uyardı! "Pirinç eriştesi veya mantardan ölebilirsiniz" Uzakdoğu'ya seyahat edenler dikkat
Vitamin mineral eksikliği tetikliyor! Büyüme ağrısını iyi tanıyın