Diş eksikliği bunama sebebi olabilir
İyi bir ağız hijyeni ve düzenli diş hekimi kontrolüne gitmenin önemine vurgu yapan uzmanlar, ancak demans (bunama) hastaları ve yakınlarının bu konuda çok daha dikkatli olması gerektiğine dikkat çekiyor. Journal of the American Dental Association’da yayınlanan araştırmanın sonuçlarına göre, bunama ile diş kaybı arasında bağlantı olduğu kanıtlandı.
Diş Hekimi Pertev Kökdemir, Amerika’da yapılan bir araştırmada, diş kaybı ve ağız hastalıklarının ileri yaşlarda bunama riskini artırdığını ortaya koyduğunu anlattı. Kökdemir, "Biz diş hekimleri olarak bunama şikayeti olanların genel popülasyona göre daha kötü ağız hijyenine sahip olduğunu ve dişlerini kaybetme olasılıklarının daha fazla olduğunu biliyoruz” dedi.
Bunamanın beynin algılama (kognitif) fonksiyonunun kaybı ile karakterize olan bir durum olduğunu aktaran Kökdemir, "Bu durumun görüldüğü kişilerde hafıza kaybı, dikkat eksikliği ya da konuşulanı anlayamama gibi problemlere rastlanabilir. İlerlemiş durumda hasta; tarih, nerde olduğu ya da kim olduğu hakkında fikre sahip olmayabilir" diye konuştu.
Kentucky Üniversitesi'nde 144 kişi üzerinde yapılan çalışmanın 12 yıl devam ettiğini kaydeden Kökdemir, bu kişilerin dental ve medikal kayıtlar incelendiğiğini belirtti. Yapılan çalışmadaki kişilerin 75 ve 95 yaşlar arasında olduğuun vurgulayan Kökdemir, "Bu araştırmanın sonuçlarına göre, ağzındaki diş sayısı dokuzdan az olan katılımcılarda, diğerlerine göre daha fazla bunama görüldüğü tespit edildi" ifadelerini kullandı.
Enfeksiyonlar beyinde hasara yol açabilir
Hastanın bunamaya bağlı ağız hijyeni yetersizliğinden dolayı diş kaybedebileceği gibi, bunama ve diş kaybına sebep olan nedenlerin ortak olabileceği de düşünüldüğünü anlatan Kökdemir, erken yaşta görülen beslenme bozukluğu, enfeksiyonlar veya kronik hastalıkların diş kaybına, beyinde hasara yol açabildiğini bildirdi. Kökdemir, yine de diş kaybı ve bunama arasında direkt bağlantının ortaya konabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu aktardı.
"Hasta yakınları dikkatli ve duyarlı olmalı"
Kökdemir, demans (bunama) görülen kişilerde, ağrı da dahil olmak üzere diş ihtiyaçlarını ifade etmenin her zaman mümkün olmayabildiğini dile getirdi. Bu kişilerde diş problemlerinin olup olmadığı düzenli ağız kontrolleri ile sağlanabileceğini dile getiren Kökdemir, yakınlarının bu konu hakkında bilinçli ve duyarlı olması gerektiğini kaydetti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İkinci Bahar’ın Gülsüm’üydü! Nurgül Yeşilçay'ın zayıflama sırrı! BU DİYETLE 15 KİLO VERDİ!
Kalp dostu karnabaharın bilinmeyen faydaları
Günlük hayattaki bu alışkanlıklar kemikleri mahvediyor!
Metabolizmayı bozuyor, kanser riskini artırıyor! Ketojenik beslenmenin sağlığa 6 zararı
Uzmanı uyardı: Ölümcül olabilir! Mantar yedikten sonra bu belirtiler varsa aman dikkat!