Dereotu Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Dereotu Az Bilinen Faydaları
Mutfaklardan ve sofralardan eksik edilmeyen dereotu günümüzde insanlar için oldukça faydalıdır. Gerek sabah kahvaltılarında gerekse akşam yemeklerinde salatalarda sıklıkla kullanılan bir besin ve iyi bir lif kaynağıdır.
Dereotunun asıl kaynağı Asya bölgesi olup ülkemizde şu an her bölgede yetişebilmektedir. Yaklaşık olarak 120 cm’ ye kadar yükselen bir sapa sahiptir ve ıtır kokulu bir bitkidir. Daha çok salataları lezzetlendirmek için kullanılan dereotu sonbahar aylarında toplanır ve çiğ olarak tüketilmektedir.
Dereotu Besin İçeriği
İçerik bakımından çok zengin olan dereotu fosfor, kalsiyum, bakır, potasyum, magnezyum, A ve C vitaminleri, demir ve çinko yönünden oldukça zengindir. Bir tutam çiğ dereotu bir yetişkinin C vitamininin % 40’ı kadarını, A vitamini ihtiyacının ise % 43’ü kadarını karşılamaktadır.
Dereotunun Kalori Değeri
Dereotunun besin değerlerine bakıldığında, 100 gram dereotu yaklaşık 17 kcal kaloridir.
Dereotu Nasıl Tüketilir?
Dereotunu genelde çiğ bir şekilde tüketilir. Ayrıca üzerine limon ve tuz döküldüğünde iltihap söktürücü etkisi oluşmaktadır. Bazı durumlarda kurutulmuş dereotu yaprakları çay gibi de demlenebilir. Çorbalar ve yemeklerde ise hem lezzet arttırıcı hem de şifa olarak geçmektedir.
Dereotunun Faydaları Nelerdir?
Dereotunun birçok faydası vardır. Bunların içerisinde bağışıklık sistemini düzenlemesi de yer alır. Kokusu ve tadı ile ağızda hoş tat bırakan bu besin zayıflamak isteyenler için sindirim sistemini düzene sokar ve hızlı kilo alımını sağlar. Dereotu, tam bir vitamin ve mineral deposudur. Öncelikle,
Sindirim Sistemini Korur
Dereotu sindirim sistemini düzenleyip koruyarak kişinin metabolizmasına iyi gelir. Yeşil sebzeler genellikle sindirim sistemine iyi geldiği için tavsiye edilen besinler arasında yer alır.
Anne Sütünü Arttırır
Emziren anne ve anne adaylarına dereotu şifalı gelmektedir. Kişi emzirme dönemi boyunca bir hafta öğle ve akşam yemeklerinden hemen önce bir tutam yani 4 ya da 5 gram dereotu tüketimi anne sütünü artırmakta oldukça önemlidir. Anne sütünü arttırmak isteyen kişiler genel olarak dereotu kullanabilir.
Kemik Gelişimini Destekleyicidir
Günümüzde dereotu hem çocuklar için hem yaşlılar için kemik gelişimini desteklemektedir. Sağlıklı ve doğru bir şekilde dereotu ile beslenme birçok sağlıksak sorunun engellenmesi için gereklidir bunun yanı sıra sağlık için etkili olduğu kadar kemik yapısının gelişimi için de çok önemlidir. Bu nedenle yeşil sebzeler içinden dereotunun faydasını bilip yararlanmak gerekir.
Metabolizmayı Hızlandırarak Mide Problemlerini Çözer
Dereotu, yeşil sebzeler arasından metabolizmayı hızlandıran bir besindir. Bu nedenle yemeklerin içerisinde de kolaylıkla tüketilebilir. Yalnızca sindirime yardımcı olmak ile kalmaz metabolizma hızının yükselmesini de sağlayarak mideyi rahatlatır. Dereotu genel olarak gaz sorununu gidermektedir. Bebekler ve çocuklar için gaz giderici etkisi olduğu bilinen dereotu sindirim sistemini düzene sokmaktadır. Özellikle mide ve karın ağrılarının azalmasında, ağız kokularının yok denecek kadar azalmasında ve mide problemlerinin tedavi edilmesinde faydalanılır.
Regl Düzenini Sağlar
Dereotu, günümüzde çok fazla sayıda kadının yaşamakta olduğu regl gecikmesi ve regl düzensizliğine yardımcı olmaktadır. Dereotu sebzesi kadınlardaki regl düzensizliklerini düzenlerken hormonal sorunların giderilmesinde de çok faydalıdır. Ayrıca günlük yaşantı içerisinde yaşadığımız kilo alıp vermeler, beslenme şeklinde düzensizlikler, düzensiz egzersizler, stres, iklim ve çevre değişikliğinden dolayı bazen regl dönemleri aksamaktadır.
Dereotunun Zararları Nelerdir?
Günümüzde dereotu besininin zarardan çok yararı vardır fakat ideal olan şekilde yani tavsiye edilenden çok fazla ve yanlış bir şekilde tüketilmemelidir. Aşırı tüketim olur ise bazı durumlarda dereotunun da yan etkileri olabilir.
1- Özellikle hamilelik döneminde olan kişiler dereotu tüketimi yaparlar ise öncelikle tükettikleri doza çok dikkat etmelidir. Bu nedenle doktora danışılmalıdır.
2- Emzirme döneminde olan kişiler için de aynı şekilde dereotu tüketiminin ne kadar olması gerektiği yönünde kanıtlanmış bir araştırma sonucu olmadığı sebebi ile kişiler mutlaka ve mutlaka doktoruna danışmalı ona göre dereotu tüketmelidir.
3- Tavsiye edilenden çok fazla miktarlarda dereotu tüketimi bazı alerjik bünyelere sahip olan kişilerde alerjik durumların hayata geçmesine neden olabilmektedir.
4- Dereotu ayrıca kişinin kanında bulunan şeker seviyesini düşüren bir etki göstermesi nedeni ile, diyabet olan hastaların gereğinden çok fazla miktarlarda dereotu tüketimleri bu hastalar için oldukça zararlı olmaktadır. Bu nedenle oldukça dikkatli tüketimi yapılmalıdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ocak Ayında Tüketilmesi Gereken 5 Balık! Kuyruğu, Başı Ve Kılçığıyla Adeta Kalsiyum Deposu! Ülser, Alzheimer, Grip... İyİ Gelmediği Şey Yok
"Sarı Serum" Uyarısı! Gereksiz Kullanıldığında Sonuç Felaket Olabilir! Sarı Serum Nedir? Sarı Serum Nasıl Kullanılmalıdır?
Uzmanı uyardı: “Yarıyıl tatilinde çocukları kapalı alanlardan uzak tutun”
Beklenenden Daha Hızlı Ölüm Tehlikesi: Sahte Alkol! Sahte Alkol Tüketildikten Sonra Ortaya Çıkan Belirtiler
Cep Telefonunu Elinden Düşürmeyenlere Kötü Haber! Sizin de Kapınızı Çalabilir: ‘Cep Boyun Hastalığı' Cep Telefonu Kullanırken Mutlaka Bunu Yapın