D vitamini kronik hastalıklardan koruyor
Diyetisyen Eray Albayrak, D vitamini seviyesinin yeterli olduğu bireylerde akut solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma ihtimallerinin düşük olduğunu belirtti
Diyetisyen Eray Albayrak, yaptığı açıklamada, önümüz kış mevsimi ve bu mevsimde eksikliğine veya yetersizliğine sık rastlanan vitaminlerden birinin D vitamini olduğunu belirterek, "Kan 25(OH) D seviyesinin 30-35 ng/ml’den düşük olması yetersizlik sınırları içerisine girmektedir. 20 ng/ml’nin altında olması ise eksiklik göstergesidir. D vitamininin K2 vitamini ile birlikte alınması oldukça önemlidir. K2 vitamini, kandaki kalsiyumun kemiklerde ve dişlerde birikmesini sağlayarak bu dokuların güçlenmesini sağlar. 1920'lerin başlarında raşitizm salgını sırasında keşfedilmesinden bu yana, D vitamininin kalsiyum, fosfor dengesi üzerindeki fizyolojik etkileri kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. D vitamini, vücuttaki kalsiyum dengesinde ve kemik sağlığı ve metabolizmasında önemli rol oynamaktadır. Osteoporozun (kemik erimesi) önlenmesinde D vitaminin düzenli kullanılması oldukça önemlidir” açıklamasında bulundu.
Güçlü bağışıklık için D vitamini şart
Pandemi sürecinde D vitamini ve bağışıklık ilişkisine de değinen Uzm. Diyetisyen Eray Albayrak, şöyle devam etti:
“D vitaminini metabolize eden enzimler T hücreleri, B hücreleri, monositler gibi çeşitli bağışıklık hücreleri dahil olmak üzere, birçok hücre tipinde bulunur. Doğuştan gelen bağışıklık hücrelerini desteklemenin yanı sıra, iyi bir bağışıklık sistemini sürdürülebilir kılmakta da D vitamini önemli bir yere sahiptir. D vitamini ve Covid-19 ile ilişkili bilimsel çalışma sonuçlarının karşımıza çıkmaya başladığı şu günlerde, D vitamini seviyesinin yeterli olduğu bireylerde akut solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma ihtimali düşük bulunmuştur. Akut solunum yolu enfeksiyonlarını önlemek adına, günlük D vitamini kullanımı oldukça güvenli ve ekonomik bir önlem olarak karşımıza çıkıyor. Hastalıklara karşı kalkan görevi üstlenen D vitamini seviyeniz yeterli düzeydeyse, özellikle kış aylarında kolay kolay hastalanmazsınız.”
"Obeziteyi de tetikleyebiliyor"
Son yıllarda yapılan çalışmalarda, D vitamininin kanser gelişimini ve ilerlemesini azaltıcı birçok anti kanser özelliği olduğunu vurgulayan Albayrak, “2019 yılında yapılan bir çalışmada D vitamini takviyesi ile birlikte kansere bağlı ölümlerde yüzde 16’lık bir düşüş saptanmıştır. Aynı zamanda bağışıklık sitemini destekliyor olması, kansere karşı koruyucu olmasında oldukça etkili. Ayrıca birçok deneysel çalışmada, D vitamini takviyesinin Alzheimer hastalığı ile ilişkili biyolojik süreçlere karşı koruyucu olduğunu ve öğrenme-hafıza performansını arttırdığı gösterilmiştir. Yaşlanmayla beraber düşük D vitamini seviyesi bilişsel bozukluk ve demansa neden olabilmektedir.
Sinir sisteminin gelişimi ve fonksiyonunda, nörolojik rahatsızlıkların tedavi sürecinde kilit rol oynayan D vitamini seviyenizi, son zamanlarda eğer unutkanlığınız fazla olmaya başladıysa ve öğrenmede güçlük yaşamaya başladıysanız, kontrol ettirmenizde fayda var. D vitaminin kan basıncını dengeleyerek tansiyon probleminden koruyucu etkisi bulunuyor. Bunu paratiroit hormonu ile birlikte gerçekleştiren D vitamini damar sağlığını korumada oldukça büyük öneme sahip. Vücudumuzun pankreas organından salgılanan insülin hormonu seviyesini düzenleyen yine D vitamini. Yapılan çalışmalarda D vitamini seviyesi düşük olan bireylerde insülin direnci gelişme riskinin oldukça yüksek olduğu saptanmıştır. Bozulan glikoz metabolizması D vitamini eksikliğinden kaynaklanıyor ve diyabete davetiye çıkarıyor olabilir, hatta obeziteyi de tetikleyebiliyor" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Günlük bir bardak süt içmek bağırsak kanseri riskini azaltıyor
D Vitamini ve Kolajen Kaynağı! Cilde Botoks Etkisi Yapıyor
Karaciğer Yağlanması, Obezite ve Diyabete Çare Olabilir! 6 Ay Yemeden Ve İçmeden Toprak Altında Yaşıyorlar: Patates Böcekleri...
Ocak Ayında Tüketilmesi Gereken 5 Balık! Kuyruğu, Başı Ve Kılçığıyla Adeta Kalsiyum Deposu! Ülser, Alzheimer, Grip... İyİ Gelmediği Şey Yok
"Sarı Serum" Uyarısı! Gereksiz Kullanıldığında Sonuç Felaket Olabilir! Sarı Serum Nedir? Sarı Serum Nasıl Kullanılmalıdır?