hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çocuklarda korkutan hastalık miyokardit

    Çocuklarda korkutan hastalık miyokardit
    expand

    Kalp yetmezliği, ritim bozukluğu ve ani ölüm gibi çeşitli komplikasyonlara yol açabilen, kalp kasının iltihaplanması olarak tanımlanan ‘Miyokardit’ tedavi edilmediği takdirde çok ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Hatta kalp nakli dahi gerektirebiliyor. Sabah'tan Gül Kireklo'nun haberi...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Akif Çelik, 'miyokard'ı, kalp yetmezliği, ritim bozukluğu ve ani ölüm gibi çeşitli komplikasyonlara yol açabilen kalp kasının iltihaplanması olarak tanımlayarak, "Miyokardit her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen, çocuklarda nispeten nadirdir. Hastalık bebeklik ve ergenlik döneminde iki pik yapar. Otopsi çalışmalarında tüm pediatrik ölümlerde yüzde 2 oranında miyokardit tanısı konmuştur" dedi.

    VİRAL ENFEKSİYONLAR TETİKLİYOR

    Bazı bakteri, mantar ve parazit gibi mikroplardan kaynaklanan enfeksiyonların da çeşitli etkenler ile miyokardite neden olabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Çelik, "Miyokarditte virüs, özellikle de enteroviruslar, koksakivirus, ekovirus, poliovirus ve adenovirus ilk sıralarda etken olarak yer alırlar. Ayrıca son yıllarda parvo virus b 19'un da sık miyokardit yaptığı görülmektedir. Çoğu durumda, viral enfeksiyonlar çocuklarda miyokarditin birincil nedenidir. Miyokardite neden olabilen virüsler genelde üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan grip benzeri hastalıklar yapan mikroplardır. Miyokardite neden olabilecek diğer faktörler arasında romatizmal bozukluklar, ilaç hassasiyetleri ve çevre kirliliği etkenlerine maruziyet de yer alır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BU ŞİKAYETLER VARSA DİKKAT

    Kalp kasının iltihaplanmasının belirtilerini de sıralayan Uzm. Dr. Çelik, şunları söyledi: "Çocuklarda miyokardit yani kalp kasının iltihaplanması belirtileri durumun ciddiyetine göre değişebilir. Bazı durumlarda, çocuklar hiçbir belirti göstermeyebilir. Bununla birlikte, çocuklarda kalp kasının iltihaplanması durumunda genellikle göğüs ağrısı veya göğüste rahatsızlık hissi, nefes darlığı, kolay yorulma, hızlı veya düzensiz kalp atışı, bacaklarda, ayak bileklerinde veya ayaklarda şişme (ödem), bayılma veya baş dönmesi, ateş veya grip benzeri şikayetler görülebilir. Bu belirtilerin başka durumlarda da olabileceğini unutmamak önemlidir. Bu nedenle, bu çocukların şikayetlerini dikkatli bir şekilde takip etmek gerekmektedir. Uzman bir hekime mutlaka başvurulmalıdır."

    KALP BİYOPSİSİ

    Çocuklarda miyokarditi teşhis etmek için belli başlı testler yapılması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Çelik, bunları şöyle sıraladı:

    KAN TESTLERİ: Kan testleri, miyokardite neden olabilecek virüslerin veya diğer enfeksiyonların varlığını tespit etmeye yardımcı olabilir.

    EKOKARDIYOGRAM: Bu test, kalbin yapısındaki veya hareketlerindeki herhangi bir bozukluğu tespit etmek için ultrason dalgalarını kullanarak kalbin görüntüsünü üretir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ELEKTROKARDIYOGRAM (EKG): Bir EKG, miyokarditi gösterebilen herhangi bir elektriksel değişimin saptanmasına yardımcı olabilir.

    KALP MR: Bu görüntüleme, kalbin ayrıntılı görüntülerini sağlar ve kalp kasındaki herhangi bir iltihaplanma veya hasarı tespit etmeye yardımcı olur.

    KALP BIYOPSİSİ: Bu test, iltihaplanma belirtilerini aramak adına mikroskop altında incelemek için kalp kasından küçük bir doku parçasının çıkarılması yoluyla yapılır.

    AŞILAR VE EL HİJYENİ ÖNEMLİ

    UZM. Dr. Çelik, miyokardit riskini azaltmak için şu önerilerde bulundu:

    AŞILAR: Aşılar, çocukları grip ve kızamık gibi miyokardite neden olabilen viral enfeksiyonlara karşı koruyabilir.

    EL HİJYENİ: İyi el hijyeni, miyokardite neden olabilecek virüslerin ve diğer enfeksiyonların yayılmasını önleyebilir.

    HASTA İNSANLARDAN UZAK DURMAK: Çocuklar hasta insanlarla, özellikle de viral enfeksiyonu olanlarla temastan kaçınmalıdır.

    TOKSINLERDEN KAÇINMAK: Tarım ilaçları ve kimyasallar gibi çevre kirliliği etkenlerine maruz kalmaktan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİ: Miyokardite neden olabilecek enfeksiyonların erken tespiti ve tedavisi, durumun gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir.

    HIZLI TANI VE TEDAVİ

    Çocuklarda miyokarditin, tedavi edilmediği takdirde ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Çelik, "Hızlı tanı ve uygun tedavi ile miyokarditli çocukların çoğu tamamen iyileşebilir. Ebeveynlerin miyokardit semptomlarının farkında olmaları ve çocuklarında bu durumun herhangi bir belirtisi varsa tıbbi yardım almaları önemlidir" dedi.

    HASTANEYE YATIŞ GEREKEBİLİR

    Çocuklarda miyokardit tedavisiyle ilgili de Uzm. Dr. Çelik, şunları söyledi: "Hafif vakalarda, çocuklar herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymayabilir ve kendi başlarına iyileşebilirler. Bununla birlikte, ciddi vakalarda, miyokarditi tedavi etmek için durumun nedenine bağlı olarak ilaç tedavisine başlanabilir. Miyokarditli çocuklar için istirahat şarttır ve durum düzelene kadar fiziksel aktivite kısıtlanmalıdır. Şiddetli miyokarditli çocukların akciğerlerde sıvı birikmesini önlemek için sıvı alımlarını kısıtlamaları gerekebilir. Şiddetli vakalarda hastaneye yatış gerekli olabilir ve çocukların oksijen tedavisi, damardan sıvılar, kalbin çalışmasına destek olacak ilaçlar veya diğer destekleyici tedavilere ihtiyacı olabilir."

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow