hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çocuklarda ateşli havale: Nöbet geçiren çocuğa sakın bunları yapmayın

    Çocuklarda ateşli havale: Nöbet geçiren çocuğa sakın bunları yapmayın
    expand
    KAYNAKİHA

    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çağlar Altunoluk, ateşli havalede nöbete sebep olabilecek belirli bir ateş seviyesi olmadığının altını çizerek, “Çocuklarımız 37,5 derece ile havale geçirebileceği gibi, 40 derece ile havale geçirmeyebilir” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çağlar Altunoluk, çocuklarda 6 ay ile 6 yaş arası dönemde görülen ateşle beraber gelişen havale hakkında uyarılarda bulundu.

    ‘Çocuğum 40 derece ateş ile havale geçirecek’ yanlış bir kaygı

    Ateşli havalede nöbete sebep olabilecek belirli bir ateş seviyesi olmadığına değinen Uzm. Dr. Çağlar Altunoluk, “Çocuklarımız 37,5 derece ile havale geçirebileceği gibi, 40 derece ile havale geçirmeyebilir. Yani, ‘Ateş 40 derece oldu, çocuk nöbet geçirecek’ diye kaygılanmanın bir anlamı yoktur. Ateş yükselirken de nöbet geçirilebilir, ilk belirti nöbet de olabilir. Ateş daha sonra da yükselebilir. Daha önce 40 derece ateşle nöbet geçirmemiş bir çocuk sonrasında da geçirmeyecektir. Ateş yapan her durum ateşli havaleye (febril konvülzyon) sebep olabilir” açıklamalarında bulundu.

    “5 yaşından küçük çocukların yüzde 2-5’inde görülüyor”

    Ateşli havalenin 5 yaşından küçük çocuklarda yüzde 2-5 oranında görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Altunoluk, “Hastada çoğunlukla genetik öykü bulunur. Epilepsi nöbeti ile karıştırılmaması gereken bir durumdur. Ateşli havale geçiren çocukların yüzde 1-6'sı epilepsi riski taşır. Ateşli havale geçiren çocukta nöbetin tekrarlayabileceği unutulmamalıdır” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Ailede ateşli havale öyküsü önemli riskler arasında”

    Ateşli havale için riskli durumlardan bahseden Uzm. Dr. Altunoluk, erken doğum, gelişme geriliği, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde uzun süreli kalışlar, gebelikte sigara kullanımı ve en önemlisi de ailede ateşli havale geçirme öyküsünün bulunmasını riskli durumlar olarak sıraladı.

    “Nöbet geçiren çocuğun üzerine su dökmeyin”

    “Çocuk evde ateşli havale geçirirken ne yapılmalı” sorusuna da yanıt veren Uzm. Dr. Çağlar Altunoluk, “Nöbeti bitinceye kadar başında beklenmeli, sıkı tutulmalı, üzerine su dökülmemeli, yüzüne kolonya sürülmemeli, ateşi düşürülmeli, giysileri çıkarılmalı, ılık su ile vücudu silinmeli. Nöbeti bittikten sonra ağızdan bol sıvı ve ateş düşürücü verilmeli” ifadelerini kullandı.

    Ateş düşürücü çocuğun kilosuna uygun dozda verilmeli

    Ateşli havale geçiren bir çocuğun daha sonra geçireceği her ateşli hastalıkta nöbetinin tekrarlayabileceğinin unutulmaması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Altunoluk, “Çocuğun ateşli hastalığı durumunda kullanılmak üzere ailenin elinde her zaman ateş düşürücü ve ateşini ölçebileceği bir derecesi bulunmalıdır. Ateş ölçümünün tercihen koltukaltından yapılması uygundur. Ateş düşürücü verileceği zaman, çocuğun kilosuna uygun dozda verilmesi gerekmektedir” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow