Çinko Nedir, Ne İşe Yarar? Çinkonun Faydaları Nelerdir?
Çinko, doku ve organların çalışmasını sağlayan demirden sonra en önemli elementtir. Metabolik faaliyetler ve bağışıklık sistemi için gerekli olan bir mineral olarak da bilinir.
Çinko Nedir, Ne İşe Yarar?
Bağışıklık sistemi ve metabolizma faaliyetleri için önemli görevleri olan çinko yetişkin bireylerde 2 g olarak tahmin edilir. Bunun ortalama %80'i kas, kemik, saç ve deride bulunur. Bağışıklık sisteminin güçlü olması ve sinir sisteminin sağlıklı olması için vücuda yeteri kadar çinko alımı yapmak gerekir.
Büyüme ve gelişme, üreme fonksiyonu ve doku oluşumu için vücuda çinko gerekmektedir. Çinko saç ve tırnak sağlığını destekler, cilt problemlerini önler, bağışıklığı güçlendirir ve kronik hastalık riskini azaltır.
Çinkonun Faydaları Nelerdir?
Çinkonun birçok faydası vardır ve mutlaka düzenli olarak vitaminlerin kontrol ettirilmesi gerekir. Çinko saç dökülmesine karşı savaşır, yaraların ve cildin iyileşmesini sağlar, yaşa bağlı olarak ortaya çıkan hastalıkların riskini azaltır. Kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltan çinko bağışıklık sistemini güçlenir ve daha sağlıklı bir ömür geçirmenizi sağlar.
Alzheimer gibi hastalıkların önlenmesini de sağlayan çinko ayrıca sperm üretiminde rol oynayan testosteron hormonu için de önemlidir. Çinko depo edilemediği için beslenme ile alınması gerekmektedir. Yetişkin bireylerin günlük olarak 10 mg çinko alması yeterli olurken hamile ve emziren annelerin 12 mg, çocukların ise ortalama 4 mg alması önerilir.
Çinko Eksikliği Nedir?
Vücutta çinkonun azalması belli etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bazı klinik durumlar, yüksek alkol tüketimi, yetersiz beslenme, hamilelik ve gelişme döneminde çinko eksikliği ortaya çıkabilir. Çinkonun eksikliğini anlamak için belirli bir test olmadığından bazı belirtilere bakarak eksikliğini anlamak mümkündür.
Çinko eksikliğinin belirtileri arasında sivilce, kuru cilt, iştahsızlık, tekrarlayan grip, atılamayan ödem, saç dökülmesi ve yaraların geç iyileşmesi vardır. Gebelikte düşük ve erkeklerde düşük testosteron üretimi de çinko eksikliğinin belirtileri arasındadır.
Bebek ve çocuklarda ise çinko eksikliği düşük bağışıklık ve enfeksiyon ile kendini belli edebilir. Erken yaşta çinko eksikliği yaşayan çocuk ve bebeklerin tat ve koku algılarında bozukluk, cilt problemleri, davranış sorunları ve büyüme geriliği olabilir.
Yetişkinlerde diyabet hastalarında, veganlarda, vejetaryenlerde, ishal olanlarda, pankreas hastalarında ve karaciğer rahatsızlığı olanlarda çinko eksikliği olabilir. Ayrıca bağışıklık baskılayıcı ilaç kullananlarda, çölyak hastalarında ve otoimmün hastalığı olanlarda çinko eksikliği ile karşılaşılabilir.
Çinko İçeren Besinler Nelerdir?
Çinko, vücut tarafından depolanamayan bir element olarak karşımıza çıkar. Hücre üretiminde ve bağışıklık fonksiyonlarında kullanılan çinko cinsel gelişim ve üremede aktif olarak rol oynar. Birçok besinden vücuda alınabileceği gibi takviyeler ile de çinko desteği sağlamak mümkündür.
Bağışıklık sistemini desteklemesi ile bilinen çinko saç, tırnak, göz ve cilt sağlığı açısından da önemlidir. Ayrıca çinko protein sentezi ve hücre bölünmesinde de görev almaktadır. Çinko içeren besinler arasında kırmızı et, istiridye, süt ürünleri, kepekli tahıllar, fındık, fasulye, kahvaltılık gevrekler, ıstakoz, yengeç ve kümes hayvanları yer alır.
Eğer çinko eksikliği olursa vücut yeni ve sağlıklı hücreler üretemeyeceği için iyileşmeyen yaralar ve beklenmedik kilo kayıpları olabilir. 4 yaş ve üzeri kişiler için günlük çinko alım miktarı 10 mg olarak belirlenmiştir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ateş düşürücü olarak kullanmayın! Yan etkileri korkunç: Böbrek ve karaciğeri bitiriyor
Dubai çikolatası yerken sağlığınızdan olmayın! Bu hastalıkları tetikleyebilir
Kardiyoloji Uzmanı uyardı: Her 15 saniyede bir insan kalp krizi geçiriyor
Çoğu kişi bilmiyor! Kış aylarında saç dökülmesinin en önemli nedeniymiş! Önlemek mümkün...
Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır! Biyolojik yaşınızı biliyor musunuz? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yazdı