Cilt için bitkisel yağ bakımı nasıl yapılır?
Güçlü bir cilt bakım rutininin önemli aşamalarından biri doğal bakım yağlarıdır. İsterseniz aktardan doğal yağlar alın isterseniz cildiniz için özel formüle edilmiş bakım yağları kullanın. Doğanın mucizesi bitki özlerinden elde edilen doğal yağlar cilt bakım rutininin olmazsa olmazı gibidir. Cilt için bitkisel yağ bakımı nasıl yapılır?
Cilt bakım rutinlerinin en değerli adımlarından biri de genellikle gece tercih edilen doğal bakım yağlarıyla yoğun cilt beslenmesidir. Cilt için asırlardan bu yana kullanılan temel bileşenler bitki özleri ve yağlardır. Hem kozmetikte hem de dermokozmetiğin vazgeçilmez bir parçası olan doğal yağlar cilt bakım rutininin de önemli bir adımıdır.
Doğal yağlar cilt için çok faydalı olabilir ancak cildinizde doğal yağları kullanırken faydalı etkilerinin görülebilmesi için 2 temel nokta vardır.
Doğru yağın bulunması: Saf içeriklerin bulunması, katkısız olması, doğru şekilde üretilmiş olması ve iyi saklama koşulları gerektirir.
Doğru şekilde uygulanması: Cildiniz için her yağ iyi değildir ve her doğal yağın kendine özgü bir kullanımı vardır. Bu noktalara dikkat edilmezse doğal yağlar cildinize zarar verebilir.
Bu noktalara dikkat edilmediği takdirde, doğanın mucizesi yağlar cildiniz için etki etmez ya da hatta zararı bile olabilir.
En basit örnekle, cilt için oldukça sık kullanılan Hindistan cevizi yağı gözenekleri tıkar. Komedojenik seviyesi 4’tür bu nedenle cildinizde bırakılmaması ve uygulama sonrası cildin iyi arındırılması gerekir. Bu ayrıntıyı bilmeden cildinize sık sık Hindistan cevizi yağı sürüyor ve cildinizi arındırmıyorsanız, cildinizde sivilcelerin çıkmasına neden olabilirsiniz.
Cilt bakım rutininize yağ bakımı eklemek istiyorsanız ancak doğal yağlarla ilgili sıkı bir araştırma yapmak istemiyorsanız, en iyisi cildiniz için özel formüle edilen, test edilmiş kozmetik cilt bakım yağlarını tercih etmelisiniz. Bu yöntem her daim daha güvenli olacaktır.
Taşıyıcı yağlar, "baz" veya "sabit" yağlar olarak da bilinir. Bitkilerin yağlı kısımlarından soğuk presleme yöntemiyle elde edilirler. Taşıyıcı yağların kokusu daha az, yağlı hissi daha fazladır. Zeytinyağı, tatlı badem yağı, Hindistan cevizi yağı, jojoba yağı, avokado yağı, üzüm çekirdeği yağı, çörek otu yağı en yaygın kullanılan taşıyıcı yağlardandır.
Uçucu yağlar, esansiyel yağlar olarak da bilinir. Damıtılarak elde edilir. Kokusu yoğundur ve çabuk buharlaşır. Yağlı hissi çok daha azdır. Uçucu yağlar, doğrudan cilde sürüldüğünde tahriş edici olabilir bu nedenle cilde sürülmeden önce bir taşıyıcı yağ ile karıştırılması gerekir. Aksi durumda yanıklara neden olabilir. Lavanta yağı, biberiye yağı, Çam Terebentin, gül yağı, kekik yağı, papatya yağı, portakal yağı, ylang ylang yağı yaygın olarak kullanılan uçucu yağlardandır.
Bazı yağlar cildi güneşten korurken, bazıları güneşe karşı hassaslaştırır. Emin değilseniz, doğal yağlarla bakım yaptıktan sonra güneşe çıkmayın.
Cildiniz her gün çevresel etkiler, kirler ve toksitlerle mücadele eder. Hava değişimlerinden tükettiğiniz gıdaların kalitesine kadar birçok konu cildinizi derinden etkiler. Bunun için günümüzde cilt bakım rutini uygulamaları çok daha önemli hale gelmiştir.
Cilt bakım rutininize bitkisel yağ bakımı eklemek için haftada 2-3 gün uygulama yapmayı tercih edebilir ya da tercih ettiğiniz doğal yağa göre her akşam gece bakımınızın son adımı olarak uygulayabilirsiniz.
Cildiniz için bitkisel yağ bakımı yaparken en önemli kurallardan biri iyi bir cilt temizliğidir. Doğal yağların etki edebilmesi için öncelikle cildinizi hazırlayın. İşte doğal yağ bakımının incelikleri ve en iyi doğal yağlar...
Doğal bakım yağların daha iyi etki etmesi için temiz cilde uygulanması gerekir. Banyodan sonra açılmış gözeneklere sürmek en iyisidir. Bunun yerine kısa bir buhar banyosu tercih edilebilir.
Cildinizde ne kadar süre bekletilmesi gerektiği yağın çeşidine göre değişir.
Komedojenik seviyesi düşük olan yağlar, gözenekleri tıkamaz bu nedenle cilt üzerinde bırakılabilir.
Komedojenik yağlar gözenekleri tıkadığı için belirli bir süre uygulama yapıldıktan sonra ciltten iyice arındırılmalıdır.
Her doğal yağ doğrudan cilde uygulanmak için uygun değildir. Özellikle esansiyel olan uçucu yağları doğrudan cilde uygulamak tahrişe ve sivilcelenmeye neden olabilir.
Doğal yağları uygularken, yukarı doğru hareketlerle cilt masajı yaparak uygulamak etkisini artıracaktır.
Her doğal yağın cildiniz üzerindeki etkisi farklıdır. Cilt problemlerinizin çözümüne yönelik olarak cilde iyi gelen yağlar arasından seçim yapmalısınız.
Unutmayın, doğal yağları kafanıza göre karıştırmak pek mantıklı değildir. Tavsiye edilen bir karışım olmadığı sürece, doğal yağları rastgele birbiriyle karıştırarak uygulamayın.
HER YAĞ GÖZ ÇEVRESİNE SÜRÜLMEZ!
Doğal yağları cilt bakım rutininize eklerken yapılan en yaygın hatalardan biri de göz çevresine uygulamaktır. Doğal yağların bazıları göz çevresindeki hassas deri için çok fazla yoğundur ve tavsiye edilmez.
Uçucu yağlar oldukça konsantredir ve asla gözlerin içinde veya çevresinde kullanılmamalıdır. Çay ağacı yağı, biberiye yağı… göz çevresine sürmemeniz gereken yağlar arasındadır.
Sade hint yağı asla gözlerinizin içinde veya çevresinde kullanılmamalıdır.
Komedojenik olmayan, cilt için faydalı hafif taşıyıcı yağlar genellikle göz çevresine uygulanabilir.
CİLDİNİZ İÇİN BİTKİSEL YAĞ SEÇİMİ
Cilde iyi gelen yağlar, çeşitli özellikleriyle cildiniz üzerinde harikalar yaratabilir. Bazıları nemlendirici, bazıları kırışıklık karşıtı, bazıları yatıştırıcı , bazıları ise sivilcelenmelere karşı koruyucu etki gösterir.
En iyi nemlendirici yağlar: Zeytinyağı, gül yağı, tatlı badem yağı, jojoba yağı, Hindistan cevizi yağı,
En iyi kırışıklık karşıtı yağlar: Üzüm çekirdeği yağı, kuşburnu yağı, tatlı badem yağı, aspir çiçeği yağı, nioli yağı, nar çekirdeği yağı, gül yağı, keten tohumu yağı,
En iyi sivilce karşıtı yağlar: Biberiye yağı, çay ağacı yağı, lavanta yağı, kekik yağı, kadife çiçeği yağı
Cildi yatıştıran yağlar: Lavanta yağı, avokado yağı, zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Merdivenden çıkarken nefes almakta zorlanma bu hastalığın belirtisi olabilir!
Covid virüsü kanser tedavisinde kullanılacak! Tümörü küçülttüğü ortaya çıktı
Soğuk hava 'yüz felci'ni tetikliyor! En yaygın belirtisi...
Griple karışabiliyor... Bebeklere RSV tehdidi! Kış geldi, vakalarda artış yaşandı
Gereksiz Tomografi ve MR'da birinciyiz! Uzman isim uyardı: Kanser riskini artırıyor