Çileğin Faydaları Nelerdir? Çilek Hangi Hastalıklara ve Rahatsızlıklara İyi Gelir?
Yaz aylarında en çok tüketilen meyveler arasında yer alan çilek, hem lezzeti hem de sağlığa faydaları ile en sevilen meyveler arasında yer alıyor. Çilek, kırmızı rengi kendisinden alır. Kremşanti ya da pudra şekeri ile tatlandırarak tüketmesi daha da lezzetli bir hale de getirilebilen çileğin içinde K, B ve C vitaminleri de bulunur.
Çileğin Faydaları Nelerdir?
Yaz aylarının en sevilen meyveleri arasında yer alan çilek, mide, kalp ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor. Aynı zamanda çileğin diş ve diş eti hastalıklarının tedavisinde de çok etkili olduğu biliniyor. Çileğine en çok bilinen faydaları;
● Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Günde bir kase çilek tüketmek, kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Pek çok meyve ve sebze kalp sağlığının korunmasında önemlidir. Ama çileğin içinde yüksek miktarda antioksidan bulunur.
● Çilek, kanseri önlemeye yardımcı olur. Meyvelerin oksidatif stres ve iltihaplanma ile savaşabilme özelliği bulunduğu için pek çok kanseri önlemeye yardımcı olur. Çileğin, ağız kanseri bulunan hayvanlarda ve insanlarda ise karaciğer kanseri hücrelerinde, tümör oluşumunu engellediği tespit edilmiştir.
● Çileğin içinde bulunan C vitamini sayesinde Alzheimer oluşumu riskini önemli ölçüde azaltır. Uzmanlara göre sağlıklı ve düzenli bir beslenme ile Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığınız önemli ölçüde düşer.
● Çilek, kalp ve damar hastalıklarını korumaya yardımcı olur. Çilek kalp ve damar hastalıklarından koruyarak vücudun toksinlerden arındırılmasını sağlar.
● Çilek, sivilce ve akne oluşumunu önemli ölçüde önler. Çileği hem yiyerek hem de yüzünüze sürerek faydalarından yararlanabilirsiniz.
● Gözaltı morluklarını gidermeye yardımcı olur.
● Diş taşlarını eritmeye ve diş etini güçlendirmeye yardımcı olur.
Çilek Hangi Hastalıklara ve Rahatsızlıklara İyi Gelir?
Çilek, içinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde pek çok rahatsızlığa iyi gelir. Bu rahatsızlıklardan bazıları ise;
● Çilek, çok iyi bir idrar söktürücü ve ishal önleyici bir özelliğe sahiptir. çileğin içinde bulunan su miktarı fazla olduğundan dolayı, kabızlık sorunu çekenlerin bol miktarda çilek tüketmesi önerilir.
● Çilek, içinde bulunan antioksidanlar sayesinde eklem iltihabının oluşmasını önemli ölçüde önler. Yaşadığımız ortam da kalp sağlığını önemli ölçüde etkiler. Stres, hava kirliliği gibi etkenler diğer risk etkenleri kadar olmasa da kalp sağlığını olumsuz yönde etkiler. Eklem ağrılarını en aza indirmek için meyve ve sebze tüketimini arttırmanız gerekir.
● Çilek, romatizmal hastalıkların tedavisinde oldukça etkilidir.
● Çilek, metabolizmayı hızlandırır ve bağırsak kurtlarını hızlı bir şekilde dökmeye yardımcı olur. En sağlıklı meyveler arasında çilek yer alır.
● Mineral ve vitamin deposu olan çilek, içinde bulunan lifle kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Çileğin içinde doğal bir şeker bulunduğu için diyabete iyi gelir.
● Çilek, kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.
● Çileğin içinde yüksek oranda lif bulunduğu için kabızlığa iyi gelir.
● Çileğin ateşi düşürücü etkisi de vardır.
● Mide ve bağırsak tembelliği oluşumunu önler.
● Bağışıklık sistemini önleyerek grip ve nezle gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olur.
● Yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
Çileğin Zararları Nelerdir?
Çilek, aşırı tüketildiği zaman sağlık açısından risk oluşturabilir. Aşırı tüketilen pek çok besin gibi çilek de çok tüketildiği zaman vücuda zarar verebilir. Bunlar ise;
● Aşırı tüketim sonucunda ortaya çıkan şişkinlik, kusma, ciltte kızarma, alerji, ishal ve karın ağrısı gibi sorunlara neden olabilir.
● Çilek, midede yanma ve gaza neden olabilir.
● Aşırı dağ çileği tüketmek, zehirlenmeye yol açabilir.
● Vücut sıvıları içinde yer alan oksalat, vücutta gereğinden fazla bulunduğu zaman mesane ve böbrek rahatsızlıklarına da neden olabiliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Her yıl yaklaşık 20.000 kişinin ölümüne neden oluyor! Bir lokması bile kansere yol açıyor! Uzmanlar tüketmeyin diye uyarıyor ama...
Sahte alkol can yakmaya devam ediyor: "28, 30'lu yaşlarda kaybettiğimiz hastamız var"
Oturduğunuz Yerde Zayıflatacak Kadar Güçlü! Metabolizmayı Ateşliyor, İnatçı Karın Yağlarını Eritiyor...
Bütün iç organları ters yerde; karın ağrısı şikayetinden dünyada yapılan 47'nci işlemle kurtuldu
Kan Şekerini Aniden Fırlatan Besinler Listesi! Diyabet, Hipertansiyon Ve Damar Sertliğine Karşı Beslenmeye Dikkat! Hangi Besinler Tok Tutuyor, Hangileri Çabuk Acıktırıyor