Chia (Çiya) Tohumunun Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilir? Çiya Tohumu Zayıflatır Mı?
Sağlıklı besinlerle ilgili araştırmalar gün geçtikçe daha çok artmaktadır. Fiziksel ve zihinsel sağlığı korumak ise gıdalar yardımıyla mümkün olabilmektedir. Bazı gıdaların ise vücut sağlığı açısında değeri oldukça yüksektir. Chia Tohumu ise bu gıdalardan bir tanesidir. Yüzyıllardan beri pek çok medeniyet tarafından gıda desteği olarak kullanılmaktadır.
Chia (Çiya) Tohumunun Faydaları Nelerdir?
Chia tohumu yapısında bulunan antioksidan nedeniyle oldukça önemli bir gıdadır. Antioksidan hem hücreleri yeniler hem de hastalıklarla mücadele eder. Yaklaşık 5000 yıldır değeri bilinen bu gıda eski uygarlıklar tarafından da kullanılmıştır. Çiya tohumunun ana vatanı ise Meksika’dır. Chia tohumunun besin değeri oldukça yüksektir. İçeriğinde lif, omega 3ve omega 6, protein, demir, antioksidan ve kalsiyum bulunur. Tüm bu içerikler vücut üzerinde için olumlu etkileri yaratır;
● Kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur
● Sinir sistemini dengeler ve ruh sağlığını korumaya yardımcı olur.
● Kan şekerini düzenler ve diyabet hastaları için sağlıklı bir gıdadır.
● Protein ve demir zenginidir. Kansızlık sorunu olanlara iyi gelir.
● Doygunluk hissi verir.
Çiya Tohumu Nasıl Tüketilir?
Chia tohumlarını çeşitli şekillerde tüketmek mümkündür. Tohumların yumuşak olarak tüketilmesi daha kolay olacaktır. Bu nedenle yaklaşık 3 saat su veya sütte bekletilebilir. Bunun içinde şişen tohumlar tatlı haline getirilebilir. Jölemsi hali ile diyet tatlılar yapılabilir. Ayrıca salataların veya yoğurdun içine eklenerek yenebilir. Böreklerin üzerine serpilebilir.
Çiya Tohumu Zayıflatır mı?
Çiya tohumu, lif yönünden zengin bir gıdadır. Lifli gıdalar ise diyet listelerinin olmazsa olmazıdır. Bu nedenle diyet programlarının içerisinde mutlaka bulunmalıdır. Çiya tohumu yapısı gereği sindirim sistemini düzenler. İçerisindeki lifler ise besin emilimini çoğaltır. Bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur. Kabızlık probleminin önüne geçer. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi ise kilo verilmesine yardımcı olur.
Çiya tohumlarının faydaları oldukça fazladır. Vücudun sağlıklı olması için pek çok özelliği bünyesinde barındırır. Vücut için faydaları şu şekildedir;
Kas Gelişimi: Özellikle spor yapanlar için çiya tohumu çok değerli bir besindir. Vücuttaki kas kütlesinin arttırılması ve korunmasına yardımcı olur. İçeriğindeki protein sayesinde vücut yapısının gelişimine destek olur. İçeriğinin %25’i proteindir ve bu sağlıklı bir proteindir.
İltihapla Mücadele: Çiya tohumları sayesinde vücuttaki iltihaplanma ile mücadele edilebilir. İltihapların azalması ve kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Ağız Sağlığının Korunması: Yapısında bulunan kalsiyum ve A vitamini diş sağlığı açısından önemli desteklerdir. Dişlerin yapısını koruyarak, diş sağlığına yardımcı olur. Ayrıca yapısındaki fosfor dişlere destek olur.
Sinir Sistemini Düzenler: Omega 3 ile birlikte sinir sisteminin dengelenmesini sağlar. Kişinin ruh halinin olumlu yönde etkilenmesine destek olur.
Kemik Yapısını Etkiler: İçeriğindeki magnezyum, kalsiyum ile kemik yapısının daha sağlam olmasına yardımcı olur. Kemik yoğunluğunun belirli seviyelerde korunmasına destek olur. Sütten bile daha fazla kemik için faydalıdır.
Cilt Sağlığını Korur: Cilt zaman içerisinde dış etkenler veya içten alınan gıdalar nedeniyle yıpranabilir. Çiya tohumu cilt sağlığını koruyarak, cildin esnek yapısının devam etmesine yardımcı olur. Cildin daha parlak ve sağlıklı olmasına yardımcı olur.
Kan Şekerini Düzenler: Yüksek lif içeriğine sahip bu gıda, lifli yapısı sayesinde kan şekerini düzenler. Lif sindirimi yavaşlatır. Bu durumda kan şekerinin yükselmesinin önüne geçecektir. Kilo vermek için çiya tohumu son derece etkilidir.
Çiya Tohumunu Saklama Koşulları
Çiya tohumların saklama koşulları oldukça kolaydır. Çiya tohumların dayanma süresi fazladır. Güneş görmeyen ve rutubetsiz bir ortamda bir yıldan fazla dayanır. Çiya ile yapılan gıdalar ise buzdolabında 4 gün dayanabilmektedir. Çiya yağıda kullanılan ürünler arasındadır. Farklı markaların çiya tohumları bulunmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ZEHİR GİBİ BİR HAFIZANIN SIRRI! İbn-i Sina'nın şifa reçetesi: Unutkanlığı gideriyor, bağışıklığı güçlendiriyor
Türkiye'de her 7 kişiden 1'inde bu hastalık var! Çoğu kişi farkında bile değil... "Organ kayıplarına ve hayati risklere yol açabilir"
Hava sıcaklıkları 10 derece birden düşecek! Ani sıcaklık değişimine dikkat! Damar tıkanıklığı ve kalp krizini tetikliyor
Uzmanı uyardı! "Pirinç eriştesi veya mantardan ölebilirsiniz" Uzakdoğu'ya seyahat edenler dikkat
Vitamin mineral eksikliği tetikliyor! Büyüme ağrısını iyi tanıyın