Bu içecek propolis ile neredeyse eşdeğer şifa deposu!
Kış aylarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan bozada üretim sezonu başladı. Besleyici özelliği yüksek olan boza, vatandaşlar tarafından severek tüketiliyor. Genellikle sağlıklı besinler lezzetsiz bulunurken, bozada bu kural bozuluyor. Besleyiciliğinin yanı sıra propolis ile eşdeğer bir şifa deposu olan boza, içinde barındırdığı vitaminler sayesinde bağışıklık sistemimiz güçleniyor, vücut direnci artıyor; kronik ve mevsimsel hastalıklara karşı doğal bir koruma kalkanı sağlanıyor.
Kış aylarının gelmesiyle grip, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklar da artmaya başladı. Hastalıklar karşısında dirençli olmak isteyen vatandaşlar, doğal ve geleneksel ürünlerle kendilerini korumaya çalışıyor. Kış aylarında geleneksel olarak tüketilen ürünlerin başında gelen boza ise içeriğindeki demir, fosfor, niyasin, sodyum, A, B1, B2 ve E vitaminleri ile şifa deposu niteliği taşıyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Yüksek, fermente bir ürün olan bozanın florasında pek çok laktik asit bakterisi bulunduğunu ve bu mayaların ve laktik asit bakterilerin probiyotik etki gösterdiğini belirtiyor.
Probiyotikler bağırsaklarda bulunan canlı bakteriler. Bozada da bulunan bu faydalı bakteriler sayesinde bağışıklık sistemi güçleniyor, vücudun direnci artıyor. Hem kronik hem de mevsimsel hastalıklara karşı güçlü bir korunma kalkanı sağlanıyor.
BOZADA BULUNAN PROBİYOTİKLERİN DİĞER FAYDALARI NELERDİR?
Probiyotiklerin kan şekeri, kolesterol ve hatta vücut ağırlığının dengede kalmasında da rolleri bulunuyor. Laktik asit bakterileri sindirim sistemini koruyor. Mide yanması gibi şikayetleri önlüyor, bağırsak fonksiyonlarını düzenliyor, hazmı kolaylaştırıyor ve gaz şikayetlerinin ortadan kalkmasını sağlıyor. Tüm bunlarla birlikte kabızlık sorununu da azaltıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Yüksek, bozanın kansorejen maddeleri yok etmeye de yaradığını söylüyor ve kimlerin boza tüketebileceği konusunda bilgi veriyor.
"Bozanın içerdiği bu faydalı bakteriler, tükettiğimiz gıdalarla vücudumuza giren toksik, alerjen ve kanserojen maddeleri yok eder. Boza oldukça besleyici ve enerji veren bir içecektir. Zengin bir karbonhidrat ve B vitamini içeriği vardır. Bu yüzden özellikle kilo almak isteyenler, büyüme çağında olan gençler, halsizlik çekenler, yüksek enerjili diyetle beslenmesi gerekenler ve ağır iş temposunda çalışanlara önerilebilir."
BOZA NELERDEN YAPILIR?
Darı, mısır, pirinç gibi tahılların öğütüldükten sonra su ilave edilip pişirilmesi ve şeker ilave edildikten sonra fermantasyona bırakılmasıyla elde edilen kıvamlı bir içecek çeşidi olan bozanın mayhoş bir tadı vardır.
Evde boza yapmayı daha önce denediniz mi? Bu tarifimizle evde kendi bozanızı yapabilirsiniz.
BOZA NASIL YAPILIR? EVDE BOZA YAPMAK İÇİN EN GÜZEL VE PRATİK TARİF
İHA muhabiri Onur Kaya'ya şifa deposu bozanın propolis ile neredeyse eşdeğer olduğunu aktaran Sakaryalı boza üreticisi Alican Sak da, bozanın içinde barındırdığı vitaminlerle emziren annelere süt yapma hususunda yardımcı olduğunu ve günde en fazla iki bardak tüketmek gerektiğini aktardı.
"NEREDEYSE PROPOLİS DEĞERİNDE BİR ŞİFA DEPOSUDUR"
Bozanın faydalarından ve içindeki minerallerden söz eden Alican Sak, "Probiyotik açısından güçlü ve immün sistemi güçlendiren, içerisinde özellikle çinko ve magnezyum bulunan bir ürün. Dolayısıyla insan sağlığı açısından faydalıdır. Neredeyse propolis değerinde bir şifa deposudur. Biz bozayı mısır ve buğday unundan yapıyoruz. Doğal bileşenlerden oluşuyor ve yaklaşık bir günde içime hazır hale geliyor. 3-4 saat pişme süreci ve dinlendirme süreci var. Daha sonrasında bir litrelik şişelere ve 200 mililitrelik bardaklara dolduruluyor. Buradan da market raflarına hızlıca sevk ediliyor ve tüketici de buralardan alıyor. Raf ömrü 21 gün olarak piyasaya sunuluyor" dedi.
GÜNDE BİR BARDAK BOZA GRİP ENFEKSİYONUNA KARŞI KORUR"
Bozanın tarçın, fındık, leblebi ile de tüketilebileceğini kaydeden Sak, "Uzmanlar, bozanın anne sütü yapıcı özelliği olduğunu söylüyor. Bunun yanı sıra içeriğinde A, B1, B2, demir, fosfor gibi önemli bileşenler var. Dolayısıyla immün sistemine çok fayda sağlıyor. Günde bir bardak boza içmek, grip enfeksiyonuna karşı korur, özellikle sporcular için içindeki zengin protein açısından çok fayda sağlar. Bunu tüketirken çok fazlaya kaçmamak lazım. Şeker bakımından zengin olduğu için diyabet hastalarına sorun oluşturabilir. İçindeki laktik asitle bağırsaklara faydalıdır ve bu konuların hepsi uzmanlar tarafından açıklanmıştır" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çocuklarda boyun şişliklerine dikkat: Geç kalmak ciddi risklere yol açabilir
Diyete rağmen kilo veremiyorsanız ya da hızlı kilo alıyorsanız sebebi bu olabilir
Böbreklerin bir numaralı düşmanı! Sofradaki gizli tehlike! Fazlası kalp büyümesi, kalp krizi ve inmeyi tetikliyor
İşte gençlerde artan kalp krizinin nedeni! En sık rastlanan 5 belirtiye dikkat
Her 6 saniyede 1 kişi bu hastalıktan ölüyor! 'Şok' diyetler ve hızlı kilo kaybına dikkat! Tetiklediği ortaya çıktı