Bu besin unutkanlığa savaş açıyor
Bournemouth Üniversitesi'nde görev yapan İngiliz Profesör Hana Burianova, besin değeri yüksek ve beyin dostu gıdaları açıkladı. Hana Burianova, bu gıdaların düzenli tüketilmesi halinde Alzheimer riskinin ortadan kalktığını söyledi.
Somon, uskumru, alabalık, sardalye, ringa balığı ve hamsi gibi yağlı balıklar, beyne kan akışını destekleyen, hafızayı güçlendiren ve bilişsel gerileme riskini azaltan omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. 2 binden fazla yetişkin üzerinde yapılan bir bir araştırma, haftada iki kez balık yemenin bunama riskini yüzde 44 oranında azalttığını buldu. Eğer düzenli olarak yağlı balık yemiyorsanız; avokado, kuruyemiş, tohum ve keten tohumu ve zeytinyağı gibi bitki yağlarında da omega-3 yağ asitleri bulunduğunu hatırlatalım.
B VİTAMİNİ ALMAYI İHMAL ETMEYİN
B kompleksi olarak bilinen sekiz B vitamini ailesi, beyin sağlığında önemli bir rol oynar. Kepekli tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, et, balık, fasulye, baklagiller ve mercimek gibi gıdalarda bulunan tüm B vitaminleri, beyin hücrelerimizin daha verimli çalışmasını sağlamak için birlikte hareket ederek beyin sağlığını desteklemede rol oynar. Bu besinler, beyin hücrelerindeki enerji üretimini arttırır, ruh halini ve düşünce netliğini iyileştirir. B vitaminleri ayrıca hücrelerin en iyi şekilde işlev görmesini sağlayan hücre atıklarının giderilmesine de yardımcı olur. Bu atık bırakılırsa, beyin için toksik olan kümeler oluşturabilir. B vitaminleri ile birlikte omega 3 almanın, erken Alzheimer semptomları gösterenlerde beyin küçülmesinin ilerlemesini yavaşlattığını kanıtladı. Veganlar yeterince B12 almakta zorlanabilirler, bu nedenle besin mayası, bitki bazlı içecekler (fındık, soya, hindistan cevizi, yulaf) ve tahıllar gibi güçlendirilmiş gıdalara odaklanmalı veya bir takviye almalıdırlar.
BU BESİNLER E VİTAMİNİ BOMBASI
Yeterli miktarda E vitamini aldığınızdan emin olmak, vücudunuzu ve beyninizi serbest radikallerin tahribatından korumaya yardımcı olacaktır. Brokoli, ıspanak, tohumlar, fındık ezmesi, bal kabağı ve zeytinyağı hücrelere ve dokulara zarar verebilecek serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olabilecek bir antioksidan olan E vitamini açısından zengindir. Ayrıca tam buğday, avokado, kivi, alabalık ve karides yiyerek E vitamini alımınızı artırabilirsiniz.
KIRMIZI MEYVE VE SEBZELER ŞİFA DAĞITIYOR
Narenciye, çilek, kırmızı ve mor meyve ve sebzeler, beyin üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olan flavonoidler bitki bileşikleri ile doludur. Flavonoidlerin beyne giden kan akışını artırmaya yardımcı oldukları için faydalı olduğu düşünülüyor. Bu da nöronlar için ana enerji kaynağı olan glikoz gibi daha fazla oksijen ve besin maddesinin iletilmesine yardımcı oluyor. Flavonoid açısından zengin diğer gıdalar arasında bitter çikolata, fındık, soğan, zencefil, yeşil çay, kereviz, maydanoz, kekik ve soya gıdaları (tofu, tempeh, miso ve edamame dahil) bulunur. Kadınların yaklaşık yüzde 27'sinde demir eksikliği var. Demir, vücutta oksijen ve besin maddeleri taşıyan sağlıklı kırmızı kan hücreleri üretmek için gereklidir. Oksijen sağlamanın yanı sıra demir, beyin sağlığına da yardımcı olur. Bitki bazlı gıdalardan alınan demir emilimi, bunları bir C vitamini kaynağıyla birleştirerek artırılabilir ve ayrıca yemeklerde çaydan kaçınılarak artırılabilir. Bağırsaklarınızın sevdiği yiyecekler beyniniz için de iyidir, bu nedenle günlük diyetinize lif eklemeye başlayın. Bay Hobson, "Bu mikropların ne kadar önemli olduklarını anlamaya başlıyoruz çünkü bağırsak-beyin iletişimini beynimiz ve zihinsel sağlığımız için faydalı olacak şekilde düzenlememize yardımcı olabiliyorlar" diyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kalbimizin beyni var mı? Yeni araştırma sonuçları şaşırttı! Kalp hastalıklarına çare olacak
Baş ağrılarınızın nedeni bu olabilir! Migrenle karıştırmayın
Ülserden korunmak için bu besinleri tüketin! Ülsere yol açan hatalar
Avuç Avuç Tüketiyor Olabilirsiniz! Sonuçları Çok Ağır: Organlarınızı İflas Ettiriyor, Ölüme Böyle Sürüklüyor
Faydası 1 tatlı kaşığında saklı! Boğaz ağrısına doğal çözüm...