Bu belirtilere dikkat! Nedeni vücudunuzdaki düşük protein seviyesi olabilir!
Protein, vücudumuzun günlük işlevinde hayati bir rol oynar. Eğer yeterince protein tüketemezsek, vücudumuz zarar görecektir. Peki vücudumuzda yeterli miktarda protein olmadığını nasıl anlarız? İşte cevabı... (Posta)
Yeme krizi
Eğer her zaman aç hissediyorsanız, yemeğe ve atıştırmalıklara karşı hiç kendinizi kontrol edemiyorsanız, muhtemelen beslenme düzeniniz yüksek karbonhidrat ve şeker, yetersiz protein içeriyor. Yüksek ihtimal yüksek kalorili fakat düşük protein içerikli gıdalara erişiminiz daha kolay ve bunları tüketmeyi tercih ediyorsunuz. Eğer ki protein eksikliği yaşadığınızda canınızın et ve yumurta çekeceğini sanıyorsanız, söylemekten nefret ediyoruz ama, yanılıyorsunuz!
Protein, vücudunuzdaki şeker seviyesini olması gerektiği seviyede tutar ve yeterli miktarda tüketmezseniz, değişken glikoz seviyeniz açlığı bastırmak için en kolay yolu seçecek ve size şeker içerikli yiyecekler tükettirecektir. Yani, yeterli protein tüketmediğinizde rüyanızda şekerden bir dünya görmeniz hiç de imkansız değil. Bir şeyi netleştirmek istiyoruz, yeterli protein ihtiyacı, yetişkin erkekler için günde 56 gram, kadınlar için ise 46 gramdır. Çocuklar için ise, bulundukları yaşa bağlı olarak 19 gram ile 34 gram arasında değişkenlik gösteriyor. Eğer hasta veya hamileyseniz, rakamları tekrar gözden geçirmek gerekiyor. Amerikan Tarım Departmanına göre günde ne kadar proteine ihtiyacınız olduğunu basit bir formül kullanarak hesaplayabilirsiniz. Sahip olduğunuz her yarım kilo için 0,36 gram protein tüketin.
Cilt ve tırnak problemleri
Protein eksikliği zayıf ve kırılgan tırnaklara sebep olabilir. Bazı durumlarda, tırnaklarda beyaz lekeler veya kahverengi noktalar görülebilir. Yeterli protein almadığınızda, vücudunuz sırayla protein ulaşması gereken yerleri en acilden acil olmayana kadar sıralar ve protein kullanımını azaltır. Sonuç olarak tırnaklarınız, çatlar ve kırılır. cildinizin görünüşünü de etkiler. Çünkü vücutta protein olmadan hücre yenilenmesinden bahsedemeyiz. Ölü hücreler atılıp yerine yenileri gelmedikçe cildiniz de bundan nasibini alacaktır. Deriniz git gide kuru, döküntülü ve çatlaklı olacaktır. Eğer ki cildiniz normal olmayan bir biçimde soluksa, anemi(demir eksikliği) hastası olabilirsiniz. Genellikle protein ve demir eksiklikleri beraber görülen durumlardır.
Saç dökülmesi
Siz de saçınızı taradıktan sonra tarağınızdaki yüzlerce saç teliyle bakışıyor musunuz? Saçlarımızın %90’ı keratin adı verilen proteinden oluşur ve vücudunuzda protein eksikliği olduğunda aynı tırnaklarınızın zarar görmesi gibi saçlarınız da incelmeye, uzamamaya hatta dökülmeye başlar. Vücudunuzda proteinin daha önemli yerlerde kullanılması gerekiyorsa, bu durumun başınıza gelmesi ne yazık ki kaçınılmazdır. Bu sebeple, saçınıza ekstra parlaklık ve hacim vaat eden şampuanlardan fayda göremiyorsanız, bu demektir ki sorun aslında beslenme düzeninizden kaynaklanıyor.
Baş ağrıları
Hiç yoktan başınız ağrıdığı oluyor mu? Bunun iki muhtemel sebebi olabilir. Biri demir eksikliği, diğeri de düşük glikoz seviyesidir. İki sebep için de ön koşul, protein eksikliğidir. Ayrıca, eğer sıklıkla hastalanıyorsanız bunun sebebi bağışıklık sisteminizin düzgün çalışmamasıdır ve bu da protein eksikliğinin bir sonucudur.
Karaciğer yağlanması
Yağlı bir karaciğer protein eksikliğinin ana belirtileri arasındadır. Eğer tedavi edilmezse, karaciğerinizin yağlanmasına, iltihaplanmasına, zarar görmesine hatta iflas etmesine sebep olabilir. Karaciğer yağlanmasının başlıca sebepleri arasında aşırı al*kol tüketimi ve obezite yer almaktadır. Eğer bahsettiğimiz belirtilerden birçoğunu veya hepsini yaşıyorsanız, yapmanız gereken bir doktorla görüşmektir. Ancak, doktora görünmeden de protein alış miktarınızı beslenme düzeninde yapacağınız değişiklikler ile arttırabilirsiniz. Yeteri miktarda bitkisel ve hayvansal ürün tükettiğinizden emin olun. Tükettiğiniz et, süt ve balık ve yumurta ile, bitkilerden aldığınız protein miktarını eşit tutmaya çalışın. Bunlar da fasulye, fındık, badem, chia, ıspanak ve brokoli gibi gıdalarda bolca bulunur. Et tüketirken de satın aldığınız etin geldiği hayvan mutlaka ot ile beslenmiş bir hayvan, organik yetişmiş tavuk veya deniz somonu olmasına dikkat edin.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Akıllı saatlerdeki gizli tehlike ortaya çıktı!
Kalsiyum, çinko, demir, magnezyum... Bazı mineral takviyelerini asla bir arada kullanmayın! Bağırsak, tiroid ve kemiklere etkisini duyunca şoke olacaksınız
BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI! Ömrünüze ömür katacak 5 alışkanlık... Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yazdı
Araştırma: Kahve içenlerin vücudunda 8 kat fazla var
Sindirimi düzenliyor, kemikleri güçlendiriyor! Balkabağını bu besinlerle tüketirseniz etkisi katlanıyor!