Bromelain nedir? Ne işe yarar? Faydaları nelerdir?
Bromelain, ananasta bulunan gıdaların sindirim anında parçalanmasında etkili sülfhidril proteolitik bir enzimdir. Diyetisyen Hülya Çağatay konu hakkında bilgiler verdi.
Ananas, zengin besinsel değeri, faydaları ve eşsiz tadıyla günlük diyetimizi süsleyen tropik bir meyvedir. Ananas meyvesinin sadece yenilebilen kısımları değil, atık olarak bildiğimiz kabuk, yaprak ve gövdesinin de faydalı birçok besinsel değeri içerdiği artık günümüzde bilinen gerçekler arasında.
Bromelian, anti-inflamatuar, antioksidan, antikanser vb. birçok faydasını da söyleyebiliriz. Genele bakacaksak, bromelain gıda sanayide ve tekstil, kozmetik endüstrisi gibi birçok alanda da kullanılmaktadır. Günümüzde de sıkça duyduğumuz gibi bromelain içeren diyetsel takviyeler kullanılmakta ve merak edilmekte. Biyokimyasal olarak inceleyecek olursak. bromelain, protein sindiren bir enzim proteaz olarak sınıflandırılan, terapötik değerlere sahip toksik olmayan bir bileşiktir.
İşte bromelianin faydaları
Sindirime ve ödem atmaya yardımcıdır
Bromelain, proteinlerin sindirimi için oldukça etkili bir enzimdir. Besinlerin daha kolay sindirilmesini ve ödem atıcı etkisi ile vücuttaki ödemi kolaylıkla uzaklaştırmayı sağlar.
Kardiyovasküler hastalıklara iyi geliyor
Antikoagülan ve fibrinolitik özellikleri nedeniyle, bromelain tromboflebitin (herhangi bir kan pıhtısı nedeniyle meydana gelen inflamatuar süreç) önlenmesi ve tedavisi için kullanılır. Bromelain kanın pıhtılaşmasını önleyerek, bu pıhtıların toplanarak büyük yapılar oluşturmasını engeller ve kanın vizkozitesini arttırır.
Antibiyotik ve bromelian arasındaki güçlü ilişki
Bromelain ile birlikte antibiyotik tedavisinin, sinüzit, bronşit, zatürree gibi birçok hastalık durumunda (tek başına kullanılan antibiyotiğin aksine) artan etkinlik ortaya koyduğu gösterilmiştir.
Çocuklarda sepsis tedavisinde yardımcı tedavi olarak kullanıldığında bromelain, rutin ve tripsin kombinasyonunun antibiyotiklerin aktivitesinin artmasına neden olduğunu gözlemlenmiştir.
Kronik inflamatuar bağırsak hastalığı tedavisinde etkili
Birçok çalışma bromelainin bağırsak iltihaplanmasına büyük ölçüde inhibe ettiği gözlemlenmiştir. Bağırsağın kronik inflamsyonunda anti-enflamatuar etki gösteren bromelainin fayda sağladığını söyleyebiliriz.
Kanser ve bromelin arasında henüz kanıtlanmamış ilişki
Çok fazla çalışma olmamakla beraber günümüzde merak edilen, Bromelainin kanser tedavisi üzerinde olan etkisi hala araştırılıyor.
Bromelain'in apoptozu (programlanmış hücre ölümü) tetikleme yeteneği şüphesiz kanser gelişiminin ve proliferasyonunun etkili bir şekilde inhibisyonuna izin veren temel özelliklerinden biridir.
Kısaca bromelain kanser ilerlemesinde ve gelişmesinde durdurucu etki göstermektedir.
İshale karşı koruyucu
Bromelain, ishale neden olan bazı bağırsak patojenlerinin etkilerine karşı koyduğu gözlemlenmiştir.
Osteoatrit’e (kireçlenme) iyi geliyor
Yapılan çalışmalarda kireçlenmesi olan bir grup insanda tedavi amacıyla kullanılan bromelainin, ağrı ve inflamasyonda önemli bir azalma gözlendiği görüldü.
Fazla bromelain kullanımı ne gibi sonuçlara yol açabilir
Öncelikle çoğu beslenme takviyesinde de olduğu gibi bromelaini kullanmadan önce bir doktora başvurmalı ve kontrol altında kullanmalıyız. Yüksek dozlarda kullanılan bromelainin ishal ve mide ağrılarına, bulantıya, aşırı adet kanmasına neden olduğunu söyleyebiliriz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çillibom'un bestecisi Kenan Küçüközcan hayatını kaybetti! Bu belirtilere dikkat! HASTALARIN YAKLAŞIK YÜZDE 40-50'Sİ...
Genel cerrahi uzmanı obezitenin çaresini açıkladı!
Şeker hastalığının şifası tespit edildi!
Dikkat bu takviye kalbi bile durdurabilir!
Öksürük 2 haftadan uzun sürüyorsa dikkat! Kalıcı hasara neden olabilir...