Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir, Belirtileri Nelerdir? Borderline Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kişilik bozukluğuna sahip olan insanlar diğer insanları, olayları, durumları algılamakta ya da ilişkilendirmekte son derece zorlanırlar. Kişilik bozukluğu hastanın sosyal aktivitelerinde, ilişkilerinde, okulda ve iş yaşamlarında son derece önemli sınırlamalara ve sorunlara sebep olmaktadır. Kişilik bozukluğu tedavi edilmesi gereken son derece önemli bir problemdir. Fakat çoğu insan kendisinde kişilik bozukluğu olduğunun farkında bile değildir.
Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?
Borderline kişilik bozukluğu, genç erişkinlik döneminde farklı sebeplerle ortaya çıkan, toplum içerisinde %2 ile 3 oranlarında gözlemlenen, kadınlarda erkeklere oranla 2 ile 3 kat daha fazla görülen psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler çevreleri ile ilişkilerde fazlası ile sorun yaşarlar. Duygulanımda tutarsızlık gösteren, benlik algısında sorun yaşayan, belirgin dürtüselliğin hakim olduğu bir tür bozukluktur.
Borderline kişilik bozukluğunun hangi sebeple meydana geldiği bilinmemektedir. Bunun yanı sıra hastalığın oluşmasında biyolojik faktörler, genetik yatkınlık, olumsuz çevre gibi faktörlerin hastalığın oluşmasında son derece önemli olduğu bilinmektedir.
Borderline Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Terk edilmekten kaçınmak, bu durum için sürekli çaba göstermek
Dürtüsellik
İntihara eğilimli düşünce yapısı ve fiziksel yönelim
Kendisine ve çevresine zarar verme
Duygulanımda alışılanın dışında davranış gösterme
Benlik algısında ve kişiler arasındaki ilişkilerde yoğun git - geller
Yoğun öfke hali
Kronikleşen boşluk hissi
Konuşmada zorluk
Dürtüsel saldırganlık
Paranoid düşünceler
Unutkanlık
Depresyon
Anksiyete
Alkol ya da uyuşturucu madde kullanımı
Kimlik, bilinç ve bellek sorunları gibi ağır dissosiyatif belirtiler
Borderline Tedavisi Nasıl Yapılır?
Borderline kişilik bozukluğu tedavilerinde genellikle psikoterapi, grup terapisi, aile ve akran desteği, ilaç desteği barındıran tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Semptomların azaltılması için psikoterapi yöntemleri ilk olarak uyhulanmaktadır. Psikoterapi yöntemleri ise şunlardır:
Mentalizasyon Temelli Terapi (MTT)
Diyaelektrik Temelli Terapi (DDT)
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)
Psikodinamik Psikoterapi
Farmakolojik tedaviler genel olarak hastanın kendisi tarafından gösterilmiş olan spesifik hedef semptomlar baz alınarak reçete edilmektedir. Duygudurum belirleyicileri kararsız ya da depresif bir duygudurum için faydalı olabilmektedir. Antidepresan ilaçlar da yararlı olabilmektedir. Düşünce yapısında bozulmalar gerçekleştiği zaman antipsikotik ilaçlar da tedavi amacı ile kullanılabilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kalbi Zorluyor! Kahvaltıda Tansiyon, Kolesterol Şekeri Fırlatan Bu Besinlere Dikkat!
Doğrudan cilde temas eden kumaşlara dikkat edin: Egzamaya neden olabilir! Kışın egzamanın etkilerini azaltmanın yolları
Gıdalardaki Görünmeyen Tehlike: Sadece Sebze ve Meyvelerde Değil İşte Pestisitlerin En Çok Bulunduğu Besinler... En Çok Bu Kişileri Etkiliyor
Safra kesesi taşı hastalığı arttı! Safra kesesi taşı belirtileri neler?
Havalar soğudu, solunum yolu enfeksiyonları arttı! Mikroplara karşı en etkili korunma yolları