Boğaz İltihabı Nedir, Neden Olur? Boğaz İltihaplanması Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?
![Boğaz İltihabı Nedir, Neden Olur Boğaz İltihaplanması Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/740x416//602fad2370380e1e4005b4ed.jpg)
Faranjit, boğazın arkasında, nazal mukoza zarları ile gırtlak arasında yer alan farinksin iltihaplanması için kullanılan bir terimdir. Sizi konsültasyona sevk eden ilk semptom olduğu için sıklıkla boğaz ağrısı olarak anılır, farenjit akut veya kronik olabilir. Akut farenjit, neredeyse tamamen bulaşıcı kökenlidir, özellikle viraldir; kronik formların daha çeşitli nedenleri vardır.
Boğaz İltihabı Nedir?
Bu anatomik yapıyı örten mukoza zarı, neyse ki, onu saldırganlara karşı günlük olarak korumayı mümkün kılan önemli savunma araçlarıyla donatılmıştır. Ancak bazen, bu mukoza zarı modası geçmiş ve tutuşarak boğaz ağrısına neden oluyor.
Bu iltihaplanma kaynağı ne olursa olsun farenjittir. Ancak üst hava yolu astarı burundan gırtlak ve soluk borusuna kadar bir devamlılık oluşturur. Bu nedenle farenjit, özellikle çocuklarda genellikle nazofarenjit şeklini alır veya larenjite ve hatta tracheite neden olacak şekilde yayılabilir . Ancak neyse ki, çoğu zaman farenjit iyi huyludur ve gecikmeden tedavi edildiğinde lokalize kalır.
Boğaz Ağrısı Neden Olur?
Hemen hemen tüm akut farenjit bulaşıcıdır ve en az % 90'ı viraldir. Bu durumlarda semptomatik tedavi yeterli olabilir ve her şeyden önce antibiyotikler sadece yararsız olmakla kalmaz, aynı zamanda direnci sınırlamak için kesinlikle önerilmez.
Boğaz ağrısı, konsültasyon için sık görülen bir nedendir. Kendi başına bir hastalıktan çok bir semptomdur. Bademcik, yutak veya gırtlakta yaygın veya lokalize olabilir. Bu, boğaz dokularının (yutak) iltihaplanmasıdır. Yutmak, konuşmak ve hatta nefes almak ağrılı hale gelebilir. Bademcik hasarında (bademcik iltihabı) ağrı daha lokalizedir ve bademciklerin birinde veya ikisinde birden bulunur ve yutma güçlüğüne neden olur. Ağrı ayrıca kulağa da yayılabilir.
Boğaz İltihaplanması Nasıl Geçer?
Boğaz ağrısını hafifletmek için çeşitli tedaviler vardır. Çoğu zaman, viral kaynaklı bir boğaz ağrısı 2-3 gün içinde kendiliğinden geçer. Bunun ötesinde devam ederse, ancak başka semptomlar olmadan (ateş yok), endişelenmenize gerek yoktur çünkü grip virüsünün vücuttan çıkması bir haftayı bulabilir.
Reçetesiz satılan ilaçlar boğaz ağrısının neden olduğu ağrı ve rahatsızlığı gidermeye yardımcı olabilir.
Bu tedavilerin amacı boğaz ağrısının nedenini iyileştirmek değil, hastayı rahatlatmaktır. Bu nedenle semptomatik tedavi, boğaz ağrısının nedeninin tedavisinin tamamlayıcısıdır.
Ağrıyı ve ateşi dindirmek için, parasetamol gibi analjezikleri, steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçları, kontrendikasyon yokluğunda, kısa süreliğine ve boğaz ağrısı viral görünüyorsa (teşvik etmekle suçlanmışlardır) önerebiliriz.
Boğaz İltihaplanmasının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Lokal olarak ağız gargaralarına, emmek için pastillere, gargaralara veya antiseptiklerle gargaralara başvurulabilir. Bal eklenmiş sıcak süt veya bal ve limon kombinasyonu, antiseptik olduğu kadar hoş özelliklere de sahiptir. Ateş olması durumunda, dehidrasyon riskini bol miktarda içerek telafi etmelisiniz. Kuru hava ile nemlendiricilerle mücadele edilebilir. Boğaz ağrısına strep benzeri bir bakteri neden oluyorsa, doktor , akut semptomları daha çabuk gidermek, ancak özellikle bazı nadir, ancak ciddi komplikasyonları önlemek için bir antibiyotik reçete eder.
Bir enfeksiyonla bağlantılı olmayan boğaz ağrısı, özel bir tedavi, tahriş edici maddelerin uzaklaştırılması veya sınırlandırılması, bir alerji veya gastroözofageal reflü hastalığı veya bir boğaz tümörü tedavisi gerektirir. Boğaz ağrısına strep benzeri bir bakteri neden oluyorsa, doktor, akut semptomları daha çabuk gidermek, ancak özellikle bazı nadir, ancak ciddi komplikasyonları önlemek için bir antibiyotik reçete eder. Bir enfeksiyonla bağlantılı olmayan boğaz ağrısı, özel bir tedavi, tahriş edici maddelerin uzaklaştırılması veya sınırlandırılması, bir alerji veya gastroözofageal reflü hastalığı veya bir boğaz tümörü tedavisi gerektirir. Ilık tuzlu suyla (1 bardak suda 1/2 çay kaşığı tuz) gargara yapın, ancak çevrenizde varsa bu daha çok önleyici bir tedavidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
‘Depresyon bir zayıflık değildir'
Cildinizdeki Her Sorun, Vücudunuzun Bir Alarm Sinyali Olabilir! Bu Belirtiler Bakın Neyin Habercisi…
'Her 3 dakikada bir kişi inme nedeniyle hayatını kaybediyor'
Uzman isim uyardı: "İş stresini yenmek için ‘hayır' demeyi öğrenin"
Uzmanlardan "sarı serum sanıldığı kadar masum değil" uyarısı