Boğaz Enfeksiyonu Nedir, Neden Olur? Boğaz Enfeksiyonu Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Boğaz ağrısına genellikle boğazın arkasındaki farenjit adı verilen bir enfeksiyon neden olur. Enfeksiyon bademciklere yayılırsa daha çok bademcik iltihabı olarak adlandırılır. Vakaların çoğunda, farenjit bademcik iltihabı, soğuk algınlığı veya grip gibi üst solunum yolunu etkileyen bir virüsten kaynaklanır. Ancak bazen bakteriler dahil olabilir. O zaman bir streptokok enfeksiyonudur.
Boğaz Enfeksiyonu Nedir?
Çoğu zaman, strep enfeksiyonu olan çocuklarda soğuk algınlığı semptomları görülmez, ancak mide ağrıları ve baş ağrılarından şikayet edebilirler. Semptomlar genellikle aniden ortaya çıkar ve ateş ilacı kullanılmasına rağmen azalmayan yüksek ateş (39 ila 40 ° C) eşlik eder.
Strep enfeksiyonu nispeten zararsızdır, ancak komplikasyonları önlemek, hastalığın süresini azaltmak, semptomları azaltmak ve enfeksiyonun yayılmasını önlemek için hızlı bir şekilde tedavi edilmelidir. Bazı belirti ve semptomlar bakteriyel bir köken gösteriyorsa, doktor bunu doğrulamak için çocuğunuzun boğazından bir salgı örneği almak isteyecektir.
Boğaz Enfeksiyonu Neden Olur?
Boğaz ağrısı, muayenehane ziyaretlerinin önde gelen nedenlerinden biridir ve bunların yaklaşık% 40 ila% 50'si antibiyotiklerle tedavi edilir. Bununla birlikte, antibiyotik tedavisi alan insanların yarısından daha azında aslında bakteriyel enfeksiyon vardır. Geri kalanı esas olarak antibiyotiklere yanıt vermeyen viral enfeksiyonlardan muzdariptir.
Uygun şekilde kullanıldığında antibiyotikler enfeksiyonlarla mücadelede çok faydalıdır. Bununla birlikte, antibiyotiklerin uygunsuz kullanımı zararlı olabilir çünkü bu ilaçlar zararsız olan ancak tehlikeli bakterileri bağırsaklarınızdan uzak tutabilen bakterileri öldürebilir. Antibiyotiklerin uygun (veya gereksiz) kullanımını neyin oluşturduğunu bilmek önemlidir; Ayrıca, doktorun gerekli olmadığına karar verirse, doktorun bir antibiyotik reçete etmesi konusunda ısrar etmemeyi de öğrenmelisiniz.
Boğaz Enfeksiyonu Nasıl Geçer?
Streptokoklar, birçok insanın derisinde ve boğazında da dahil olmak üzere her yerdedir. Streptococci her zaman hastalığa neden olmaz; yani bademcik iltihabı. Ancak bulaşıcıdırlar. Soğuk algınlığı virüsleri gibi, öksürme, hapşırma veya üzerinde mukus veya tükürük izleri olan bir el ile fiziksel temas yoluyla başkalarına bulaşırlar. Bununla birlikte, soğuk algınlığı virüsünden daha az bulaşıcıdırlar.
● Strep boğaz enfeksiyonlarının büyük çoğunluğu tedavi olmaksızın kendiliğinden iyileşir.
● Doktora gitmeseniz bile akut romatizmal ateş veya menenjit riski çok azdır.
● Antibiyotikler öncelikle bu çok nadir fakat ciddi komplikasyonları önlemek için kullanılır, boğaz ağrısının semptomlarını iyileştirmek için değil.
● Strep boğazını tedavi etmek için kullanılan en yaygın antibiyotikler penisilin sınıfından gelir.
● Reçeteyle temin edilebilirler ve tabletler, kapsüller veya oral süspansiyonlar halinde gelirler.
Kullanılan antibiyotiğe bağlı olarak 5 ila 10 günlük bir süre için reçete edilirler. İlaç alerjinizi doktorunuza bildirdiğinizden emin olun.
Boğaz Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Boğaz ağrısı için antibiyotik alan çoğu kişide bakteriyel enfeksiyon yoktur ve bu nedenle bu ilaçlardan herhangi bir fayda görmez. Antibiyotikler onlara zarar verebilir ve vücutlarını enfeksiyona karşı daha savunmasız bırakabilir. Bakteriyel bir enfeksiyon teşhisi konmadıkça veya doktorunuz size özel talimatlar vermedikçe boğaz ağrısı için antibiyotik almamalısınız. Ancak antibiyotik tedavisi görüyorsanız, tedaviye devam etmelisiniz! Antibiyotiklere karşı direnç kazanılmasını bu şekilde önleyebilirsiniz.
Ek olarak, doktorunuz ağrıyı dindirmek ve ateşi gidermek için asetaminofen veya ibuprofen almanızı tavsiye edebilir. Semptomlarınız kaybolsa bile antibiyotik tedavinizi devam ettirin; streptokoksik boğaz enfeksiyonu olan çocukların 24 saat antibiyotik kullanmadan okula gitmemelerini sağlayın.
Doktorlar bile, yalnızca semptomlara güvenerek bir bakteriyel enfeksiyonu viral bir enfeksiyondan her zaman ayırt edemezler. Genel test, bakterileri toplamak için boğazın içine bir pamuklu çubuk almaktır.
Bu numune daha sonra bir laboratuvara gönderilir veya özel ekipman kullanılarak sahada analiz edilir. Boğaz ağrınız varsa ve 5 üzerinden 4 veya 5 puanınız varsa doktorunuzla iletişime geçin.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Diş çürüğü ve ağız kokusunu engelliyor! İşte o besinler
Ciltteki doğal yağları yok ederek cildi kurutuyor! Kışın en sık yapılan hata! Banyo yaparken...
Araştırma: Hava kirliliği egzamaya neden olabilir
10 yetişkinden biri KOAH hastası
Uzmanı korkunç gerçeği açıkladı: Antibiyotik direnci nedeniyle her 45 saniyede bir kişi ölüyor! Önlem alınmazsa tehlike büyük