hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Böbrek tümörlerinde laparoskopik cerrahi

    Böbrek tümörlerinde laparoskopik cerrahi
    expand

    Böbrek tümörü neden gelişir? Nasıl teşhis edilir, nasıl tedavi edilir? Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, böbrek tümörlerinde laparoskopik cerrahinin avantajlarını sizler için anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Böbrek tümörleri (kanserleri)

    Böbrekler omurganın her iki tarafında bulunan yumruk büyüklüğünde ve fasulye şeklinde organlardır. Böbreklerin vücuttaki görevi atıkları kandan temizleyerek idrar oluşturmaktır. Böbrekte kanser hücresi oluşumuna böbrek kanseri denir. Yetişkinlerde görülen böbrek kanserlerinin 10’da 9’unu renal hücre kanserleri oluşturur.

    Sebepleri nelerdir?

    Böbrek kanserinin sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte böbrek kanserine yakalanma riskini artıran bazı faktörler vardır. Sigara içmek böbrek kanserine yakalanma riskini iki katına kadar artırabilir. Erkeklerin böbrek kanserine yakalanma riskinin kadınlardan fazla olduğu bilinmektedir. Obezite yani fazla kiloların da hormonlarda yarattığı değişiklikler böbrek kanseri riskini arttırmaktadır. Bunlar dışında yaş, ailenin böbrek kanseri geçmişi, uzun dönem kullanılan ilaçlar, hipertansiyon gibi etmenler de böbrek kanserine yakalanma riskinde önemli rol oynar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nasıl teşhis edilir?

    Böbrek kanseri ilk evrelerde genellikle belirti göstermez. Fakat idrarda kan, sırtta geçmeyen ağrı, sebebi bilinmeyen kilo kaybı, iştahsızlık ve yüksek ateş böbrek kanseri belirtileri olabilir.
    Böbrek kanseri tanısında kan ve idrar testleri hastanın şikâyet sebeplerinin anlaşılmasında yol gösterici olabilir. Görüntüleme testleriyle beraber (ultrasonografi, BT ya da MR) böbrekteki tümör ya da anormal dokular araştırılabilir. Biyopsi de böbrek kanseri tanısında kullanılan bir diğer yöntemdir. Biyopsi kanserli olduğundan şüphelenilen bölgeden alınan doku örneğinin laboratuvar ortamında incelenmesi işlemidir. Kanserli hücrelerin varlığı teyit edildikten sonra böbrek kanserinin evrelenmesi gerekir.

    Böbrek kanseri evreleri

    Böbrek kanseri evresinin belirlenmesinde kanser hücrelerinin yayıldığı alanları öğrenmek önemlidir ve bunun için ek görüntüleme testleri yapılabilir.
    1. evre: Tümör 7 cm’den küçüktür ve böbrek içinde sınırlıdır.
    2. evre: Tümör 7 cm’den büyüktür ve böbrek içinde sınırlıdır.
    3. evre: Tümör yakın dokulara yayılmıştır ve ayrıca lenf düğümlerine de yayılmış olabilir.
    4. evre: Tümör çevredeki lenf düğümlerine ve yakın organlara yayılmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nasıl tedavi edilir?

    Böbrek kanseri tedavisinde radyoterapi ve kemoterapi etkili yöntemler değildir. Böbrek kanserinin tedavisinde tümörlü bölgenin vücuttan çıkarılması gereklidir. Bunun için tüm böbrek ve çevre dokular ya da sadece böbreğin tümörlü bölgesi ve çevresindeki dokular vücuttan çıkarılabilir. Bunun için uygulanan iki çeşit ameliyat yöntemi vardır; radikal nefrektomi ve parsiyel nefrektomi. Böbreğin ve çevresindeki kanserli dokuların çıkarıldığı operasyona radikal nefrektomi denir. Bu ameliyatta tümörlü böbrek, lenf düğümleri ve böbreküstü bezleri vücuttan çıkarılır.

    Böbrek kanseri tedavisinde kullanılan bir diğer ameliyat yöntemi parsiyel nefrektomidir. Böbrek koruyucu ya da nefron koruyucu cerrahi olarak da adlandırılır. Bunun sebebi yalnızca böbreğin tümörlü bölgesi çıkarılarak, böbreğin işlevine devam etmesinin sağlanmasıdır. Küçük ebattaki tümörlerde (7cm’den küçük) parsiyel nefrektomi mümkün olabilmektedir. Eğer hasta bir böbreğini önceden kaybetmişse parsiyel nefrektomi hayat kurtarıcı olabilir. Operasyon sonrası hayat kalitesi ve diyaliz ihtiyacı gibi komplikasyonlar göz önüne alındığında parsiyel nefrektominin radikal nefrektomiye göre artıları oldukça fazladır. Cerrah kanserin evresi ve hastanın genel durumunu göz önünde bulundurarak böbrek kanseri ameliyatına karar verir. Kanser diğer organlara sıçramadıysa (evre 1 ve evre 2) genellikle cerrahi yöntemler ilk akla gelen tedavi yoludur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Laparoskopik cerrahi ile tedavisi

    Genel anestezi altında gerçekleştirilen ameliyat karın duvarında açılan birkaç küçük kesi üzerinden gerçekleştirilir. Kesilerden biri operasyon alanının 2D görüntüsünü sağlayan kamera için kullanılır. Cerrah laparoskopik aletleri kullanarak operasyonu gerçekleştirir. Radikal nefrektomi operasyonunda cerrah böbreğe giden ve böbrekten çıkan damarları kapatır ve üreterle birlikte bu damarları keser. Böbreğin çevre dokular ve damarlarla bağlantısı kesildikten sonra vücuttan çıkarılır ve operasyon sonlandırılır. Parsiyel nefrektomide ise böbreğe giren ve çıkan damarlarla birlikte üreterin yeri belirlenir. Damarlar kapatılarak böbrek için kritik olan süreç başlar. Bu süreçte cerrah önceden öngördüğü tümörlü bölgeyi böbrekten ayırır ve tümörün çıkarıldığı açıklığı yaklaştırıp birleştirir. Kan akışı durdurulan damarlar açılır ve tümörün vücuttan çıkarılmasıyla operasyon sonlandırılır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow