Beyincik dejenerasyonu nedir?
Omurilik soğanında meydana gelen beyincik dejenerasyonu, omurilk faaliyetlerine bağlı tüm işlevlerin zaman içerisinde kaybolmasına neden olmaktadır ve bunun sonucunda kişi en basit işleri yapamaz hale gelmektedir.
Beyincik dejenerasyonu omurilik soğanında meydana gelen ölümcül bir hastalıktır ve bu hastalıkta kişi süreç içerisinde en basit hareketleri yapamaz hale gelir. Vücudun işlevselliğini sağlayan omurilik soğanında meydana gelen hasarla birlikte kişinin durumu giderek kötüleşir.
Omurilik soğanı nedir?
Omurilik soğanı veya medulla oblongata, beyinsapının parçası olan, beyinle omurilik arasında yer alan bölge. Böylece beyin ve diğer vücut organları arasındaki bağlantıyı sağlar. Üstündeki ponstan sulcus pontobulbaris, altındaki omurilikten (medulla spinalis) foramen magnum ile ayrılır.
Beyne giren bütün sinirler omurilik soğanından geçer. Omurilik soğanı, istemsiz çalışan iç organların kontrol merkezidir. Solunum, sindirim, hapşırma, kusma, yutma, çiğneme, idrar yapma gibi refleksleri kontrol eder. Ayrıca burada, kortikospinal yolun parçası olarak beynin sağ lobundan gelen motor sinirlerin çoğunluğu vücudun sol kısmına, sol lobundan gelen sinirler sağ kısmına gönderilir.
Omurilik soğanı istemsiz hareketleri yönetirken, solunum, dolaşım, boşaltım ve sindirim sisteminin çalışmasını düzenler.
Beyincik dejenerasyonu nedir?
Omurilik soğanında meydana gelen beyincik dejenerasyonunun halen bilinen bir tedavisi bulunmamaktadır. Dejenerasyon yaşanması beyinde herhangi bir iyileşme söz konusu olamaz. Omurilik soğanın da meydana gelen dejenerasyon tüm bu işlevlerin zamanla kaybedilmesine ve hastanın durumunun hergün daha kötüye gitmesine neden olmaktadır.
Belirtileri nelerdir?
Omurilik dejenerasyonu aşağıda vermiş olduğumuz belirtilerle kendini göstermektedir.
- Dokunma ve acı duyularının git gide hissedilmemeye başlaması
- Karaciğerde hasar ve hastalıklar meydana gelmesi
- Vücutta denge probleminin ortaya çıkması, sürekli olarak tekrarlayan düşme problemleri
- Görme, duyma ve konuşma duyularının git gide azalması
- Kalp kaslarının zayıflamaya başlamasından dolayı, kalp hastalıklarının meydana gelmesi
- Vücutta ortaya çıkan titremeler ve bunların zamanla artması
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Zatürrede en yaygın görülen belirtiler! 7 adımda korunmak mümkün
Bağış yapmaktan korkmayın: Türkiye’de 35 bin insan organ bekliyor
Araştırma: Kalıcı kimyasallara maruz kalmak bağırsak ve böbrek rahatsızlıklarını tetikleyebiliyor
Yaşam umudunun adı organ bağışı! Kimler bağış yapabilir?
İlk ara tatil başlıyor... Uzmanlardan ‘ekran süresi ’ uyarısı