Beyin Cerrahi Nedir? Beyin Cerrahi Hangi Hastalıklara Bakar? Uzmanı Ve Doktoru Neye Bakar?
Nöroşirürji, günümüzde sinir sistemi problemlerinin tedavisi ile ilgilenmektedir. Bu alanın uzmanlığı da aslen sinirleri, omuriliği, beyni, omurganın kemiklerini, omuriliklerin dışındaki kan damarlarını, kafatasını ve sinir dokularına destek veren şartları içermektedir. Nöroşirürji alanı yani bir başka şekli ile beyin ve sinir hastalıkları alanı, omurilik beyin dokusundan da kaynaklanmış ya da bu dokulara baskı yapmış olan bazı tümörlerin tedavisi ile de yakından ilgilenmektedir.
Beyin Cerrahi Nedir?
Günümüzde beyin cerrahisi yani nöroşirürji alanı oldukça önemli olan bir bilim dalı olmaktadır. Boyun damarları içinde oluşan daralma ya da yeni doğanlarda sinir sisteminin oluşumu sırasında meydana gelen ve gelişen hastalıklar, ilaç tedavisine hiç yanıt vermeyen sinir sistemi, Parkinson vakaları, epilepsi vakaları gibi pek çok yaşamsal fonksiyonu etkilemekte olan rahatsızlıklara cerrahi metotlar ile de müdahale eden bir bilim dalıdır.
Şirüji ve de nöron sözcüklerinden türetilmiş olmaktadır. Nöroşirürjinin sözlükteki anlamı şu şekilde olmaktadır. Bu kelimenin anlamı sinir sistemi yaralarını iyileştiren anlamındadır. Beyin ve de sinir hastalıkları kliniklerinde gerek çocuk gerek ise yetişkin hasta kategorilerinde de görülen rahatsızlıkların tanı ya da tedavileri yapılmaktadır. Mikro cerrahi ve de cerrahi işlemler esnasında pek çok ileri teknoloji cihazların da kullanıldığı bilim dalı içinde görev almakta olan doktorlar 6 yıl tıp fakültesi eğitimi aldıktan sonra beş sene ve ya altı sene daha uzmanlık eğitimi daha alırlar.
Nöroloji, nöroanestezi bölümleri, nöroradyoloji bölümleri ile birlikte çalışarak gereken tanıları ve tedavi metotlarının en iyi ve en uygun bir şekilde uygulanmış olduğu nöroşirüji bilim dalında da uzman doktorlara nöroşirürjiyen ya da beyin cerrahı adı da verilmektedir.
Beyin Cerrahi Hangi Hastalıklara Bakar?
Beyin cerrahi bölümü günümüzde oldukça önemli olan bir bölüm olmaktadır. Kötü ve de iyi huylu olan beyin tümörleri, bir takım periferik sinirleri tutmakta olan tümörleri ve de omurilik tümörleri tanısı gibi cerrahi tedavisi ile beyin cerrahi uzmanlık alanlarının içerisinde olmaktadır. Omurilik ve de omurga rahatsızlıklarının en sık sık görülen türleri; boyun fıtığı ve de bel fıtığı, spinal stenoz yani açıkçası omurilik kanal darlığı ayrıca buna ek olarak spondilolisthesis yani bel kayması şeklinde hastalıkların cerrahi tedavisinden de sorumludur. Bilhassa bazı sinir sistemi travmaları travmatik beyin kanamaları, kafa travmaları ve de omurilik yaralanmaları, bazı acil cerrahi müdahalesi gerektiren durumlar da bu nöroşirürji uzmanlarının sorumluluğuna ve de bilgi alanına girmektedir.
Ayrıca omurga eğrilikleri, bazı hidrosefali, kroniosinostoz, omurilik açıkları sonucunda da bel ve de boyunda görülmekte olan bir takım şişlikler de doğmalık sinir sistemi anomalilerin de cerrahi tedavileri bu alanın sorumluluğunda yer almaktadır. Vasküler malformasyon ve de anevrizma neticesinde oluşmakta olan beyin kanamalarının ve de başka bir tıp cerrahisi gerektirmekte olan kanamalarının cerrahi tedavileri beyin cerrahisinin da sorumluluğunda olmaktadır.
Fonksiyonel nöroşirürji sahasında da parkinson ve ya diğer hareket bozukluklarında da gereken beyin pilinin takılması gibi, ilaç ile de kontrol altına alınamamış epilepsi gibi, sara hastalarının cerrahi tedavileri gibi, ağrıya ilişkin cerrahi girişimler gibi; kordotomi, RF, rizotomi, yerleşmiş felçlere de bağlı olan aşırı derecede adale spazmlarında pompa konması gibi, sinir stimülatörünün yerleştirilmesi gibi konularda da beyin cerrahisinin tedavi ettiği bazı durumlar olmaktadır. Yetişkinlerde görülmekte olan boyun damarı tıkanıklığı ve ya boyun damarı darlığı yani karotis stenozu ve de beyindeki boşlukların içinde su birikmesi yani hidrosefali rahatsızlıkları da nöroşirürji uzmanlarının önemli olan alanları arasında yer almaktadır.
Beyin Cerrahi Uzman ve Doktoru Hangi Hastalıklara Bakar?
Beyin cerrahi uzmanı günümüzde aşağıdaki hastalıklara bakmakta ve de tedavi etmektedir. Bunlar;
Anevrizma yani balonlaşma,
Kavernom,
Omurilik, omurga ve de beyin tümörleri,
Hidrosefali,
Boyun ya da bel fıtığı başta olmak üzere her çeşitte omurga rahatsızlıkları,
Arteriovenöz Malformasyon,
Beyin kanaması,
Omurga, omurilik ve de kafa yaralanmaları,
Karpal tünel ve de başka sinir sıkışmaları,
Meningomyelosel gibi doğum ile birlikte ortaya çıkan bazı sinir sistemlerinin oluşumu sırasında gelişmekte olan rahatsızlıklar gibi birden çok hastalık beyin cerrahisi doktorları ve uzmanlarının bir uzmanlık alanıdır. Bu tür rahatsızlıklar ile karşılaşan kişiler günümüzde beyin cerrahisi uzmanına da yönlendirilecektir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...