Bel ağrısına ne iyi gelir? Bel ağrısı nasıl geçer?
Gündelik yaşamı etkileyen bel ağrısı pek çok insanın sorun yaşadığı en önemli rahatsızlıklardan biridir. Özellikle iş yaşantısını ciddi oranda sekteye uğratan bir hastalık olarak, farklı yöntemler üzerinden tedavi imkanı da bulunmaktadır. Peki, bel ağrısına ne iyi gelir? Bel ağrısı nasıl geçer? İşte bu konu hakkında bilinmesi gerekenler.
Belirli ağır nesneleri kaldırırken vücudun zayıf mekaniği sebebiyle kas burkulmaları ile zorlama gibi durumlar, bu gibi bel yaralanmaları ortaya çıkarmaktadır. Tabii ayrıca belli başlı bazı hastalıklar nedeniyle de bel ağrısı çekmek mümkün. Artrit, siyatik, yırtılmış ya da fıtıklaşmış disk, böbrek veya böbrek enfeksiyonları ile beraber omurilik kanseri gibi durumlar bunlar içerisinde yer alıyor. Özellikle bel bölgesinin zorlaması ile beraber ortaya çıkan bel ağrısı konusunda, evde yapılacak bazı uygulamalar sorunu giderme konusunda önemli bir potansiyel teşkil etmektedir.
Bel Ağrısı Nedir?
Bel ağrısı tıp dilinde lumbago olarak bilinmektedir. Bel bölgesinde meydana gelen ağrıyı etkin şekilde tanımlamak amaçlı kullanılan bir terim şeklinde öne çıkıyor. Yetişkin insanların yaklaşık olarak %80 kadarını etkileyen ve iş gücü açısından önemli bir kayıp ortaya çıkaran ciddi bir sağlık sorunu şeklinde dile getirmek mümkün. Donuk ve hafif bir ağrı ile beraber aynı zamanda keskin bir ağrı üzerinden de bu problem ortaya çıkabilmektedir.
Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?
Gündelik hayatı önemli oranda zorlu hale getiren bel ağrısı, sadece Türkiye'nin değil dünyanın en yaygın problemlerinden biri olarak öne çıkıyor. Bu doğrultuda bel ağrısını dindirmek ve azaltmak amaçlı, evde yapılacak belli başlı bazı uygulamalar söz konusudur.
Egzersiz hareketleri: Söz konusu bel ağrısı olduğu zaman hareket etmek ve hatta yürümek ve oturmak dahi zorlaşabilmektedir. Ancak yavaş yavaş başlamak suretiyle ve doğru hareketler üzerinden egzersiz, bölgenin güçlenmesinde önemli bir katkı sağlar. Aynı zamanda yüzme ve yoga bel ağrısı için önemli olanaklar arasında yer almaktadır. Beynin doğal ağrı kesicisi olarak endorfin salgısını harekete geçirmek amaçlı, kasları gevşetmekte ve ağrıların dinmesine olanak tanımaktadır. Özellikle kuvvet ve germe egzersizleri ile beraber, ilgili bölgenin daha güçlü hale gelebilmesi adına bir program uygulamak mümkün. Düzenli yapıldığı takdirde ise bel ağrısını tekrarlanmasına engel olunabilir.
Sıcak ve soğuk uygulama yöntemi: Sıcak ve soğuk uygulama yöntemi bel ağrısını giderme noktasında en önemli hususlar içerisinde yer alıyor. Özellikle bel ağrısının çıktığı an itibariyle durumu henüz sıcak iken, etkin bir buz uygulaması önemli oranda işe yarayabilir. Yaralanmaya bağlı gelişim gösteren akut iltihaplanmanın gerilemesi konusunda, bir havlu içerisine buz eklemek suretiyle ile ilgili bölgeye uygulayabilirsiniz. 20 dakikada bir bu uygulamayı tamamladıktan 48 saat sonra, bu defa sıcak uygulama önemlidir. Ancak vücudu yakmamak için dikkatli şekilde ve ılık bir sıcaklık vücuda desteklenebilir.
Bel ağrısı için gelme hareketleri: Bazı germe hareketleri ile beraber bel ağrısına ve sırt ağrısını hafifletme imkanı elde etmek mümkün. Belli başlı bazı germe hareketlerini 30 saniye süreyle gerçekleştirmeniz oldukça etkilidir.
- Eğilmek suretiyle ayak parmaklarına dokunmak işe yarayabilir.
- Kobra duruşu olarak bilinen; yüzüstü yatmak suretiyle koldan destek alarak göğüs ve baş bölgesini yukarı kaldırarak beli rahatlatabilirsiniz.
- Çocuk duruşu olarak; diz çökmek suretiyle uzanarak baş bölgesine yere koyduktan sonra, kollar başının üstünde bu şekilde durulabilir.
Düşük topuklu ayakkabı seçimi: Bel sağlığı ile beraber omurgayı koruyabilmek amaçlı yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınmak gerekir. O yüzden gün içerisinde mutlaka alçak topuklu ayakkabıları değerlendirmek önemlidir. En yüksek topuklu ayakkabılar dengesiz bir yürüyüş üzerinden bel ve omurga kısmına daha yüksek basınç uygulamaktadır.
Bel Ağrısı Nasıl Geçer?
Yukarıdaki yöntemler bel ağrısını rahatlatmak amaçlı önemli bir potansiyel teşkil ediyor. Ancak uzman bir doktor kontrolü altında çeşitli tamamlayıcı tedavi yöntemleri sayesinde, bel ağrısından kurtulmak mümkündür.
- Akupunktur,
- Spinal Manipülasyon,
- Masaj,
- PRP yöntemi,
- Proloterapi enjeksiyonları,
Bu gibi uygulamalar uzman fizyoterapistler ile beraber doktor kontrolü altında ele alınarak gerçekleşmektedir. Böylece bel ağrısını büyük bir oranda geçirmek ve gündelik yaşama daha sağlıklı biçimde yaşamı mümkün hale gelebilir. Tabii öncelikle gerekli teşhis ve tetkiklerle sorunun kaynağına inme konusunda, erken vakit uzman bir doktora başvurmak önemlidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Gözlerdeki sinsi tehlike! Kalıcı görme kaybına neden olabilir
Uzmanı, ergenlerle sağlıklı iletişim kurmanın yollarını açıkladı
Mantar zehirlenmelerine karşı kritik uyarı: “Zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir”
-
2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası! Dikkat! Löseminin bu belirtisi gribal enfeksiyonlarla karıştırılabiliyor
Doğum korkusu ortadan kalkıyor! Sezaryenle mücadelede ‘Tokofobi’ hamlesi