Bademcikleri aldırmak vücuda zarar verir mi?
Kış döneminde sık karşılaşılan bademcik enfeksiyonu bazen can sıkıcı olabiliyor. KBB Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Ozan Seymen Sezen "Yılda 3 seferden fazla tekrarlayan, daima ilaç kullanımına ihtiyaç duyulan kronik enfeksiyonlarda bademcikler ameliyatla alınabilir" dedi. Peki bademcikleri aldırmak zararlı mı? Bademciği aldırmak vücutta herhangi bir soruna neden olur mu?
KBB Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Ozan Seymen Sezen “Bademcikler, kişilerin boğazının iki tarafında bulunan, oval şekilli yumuşak doku kütleleridir. Aynı zamanda lenfatik sistemin bir parçasıdır. Bademcikler, enfeksiyonlardan korunmaya yardımcı olur. Ağız yoluyla vücuda giren virüs ve bakterilerle savaşmak da bademciklerin önemli bir görevidir” dedi.
Soğukların gün geçtikçe arttığı bu aylarda, grip ve nezleler ile birlikte en sık görülen rahatsızlıklardan birinin bademcik enfeksiyonları olduğunu belirten Seymen Sezen, “Bademcik iltihapları sık yaşanan problemlerin başında gelir. Havasız kapalı ve kalabalık ortama maruz kalmak enfeksiyon risklerini maksimum seviyeye çıkarmaktadır. Bulunulan ortamı arada bir havalandırmak, ortamda hijyeni sağlamak ve elleri bol bol yıkamak alınabilecek önlemler arasında” yorumunda bulundu.
Çocuklarda daha sık rastlanıyor
"Özellikle çocuklarda bademcik enfeksiyonlarına ve buna bağlı gelişebilen hastalıklara daha sık rastlıyoruz” diyen Seymen, “Toplumda 'beta mikrobu' olarak adlandırılan streptekok cinsi mikroplar bademciğe yerleşir ve bademcik rahatsızlığına yol açar.
Çoğunlukla bademcikler üzerinde beyaz bir görüntü yaratır. Belirtileri arasında boğaz ağrısına eşlik eden ateş, halsizlik, eklem ağrısı vardır" ifadelerini kullandı.
Bu belirtiler varsa dikkat
Sezen, "Akut yani geçici bademcik şişmesinde oluşan semptomlar kolaylıkla tedavi edilebilir. Kronik veya çok sık tekrarlayan bademcik iltihabı, şişen bademciklerin geçici bir bölümünü oluşturan ve nadir görülen enfeksiyonlardan farklıdır.
Bu durum genellikle antibiyotik kullanımına olumlu cevap vermez ve hastalık devam eder. Bulguları ise tekrarlayan boğaz ağrısı, boğazda kuruluk ve kaşıntı, yutma güçlüğü, halsizlik, hafif ateş ve kansızlıktır. Bunun dışında geniz eti ile birlikte ise solunum yolunu tıkayabilir ve uyku apnesine yol açabilir" dedi.
Bademcikler ne zaman ameliyatla alınmalı?
Seymen, “Yılda 3 seferden fazla tekrarlayan, daima ilaç kullanımına ihtiyaç duyulan kronik enfeksiyonlarda ve çok büyük bademcikler nedeniyle yaşanan nefes alma zorluğu, ağzı açık uyuma, horlama, büyüme-gelişme geriliği gibi durumlarda hekiminiz bademciklerin cerrahi yöntemler ile alınmasına karar verebilir. Bu yönteme 'tonsillektomi cerrahi' ismi verilir.
Bademcik ameliyatları Türkiye’de ve dünyada çok sık yapılan, sonuçları oldukça olumlu olan ameliyatlardır. Hastanın genel anestezi almasına engel olan bir durum olmadığı takdirde hastanın uyutularak ameliyat edilmesi son derece konforludur. Bu ameliyat genellikle 30 dakika ila 1 saat kadar sürer" diye konuştu.
Bademcikler alınırsa vücut nasıl korunacak?
Prof.Dr. Ozan Seymen Sezen, “Birçok kişi savunma sisteminin önemli bir parçası olan bademciklerinin alınması durumunda vücudunun savunmasız kalıp kalmayacağı konusunda endişe duyulur.
Ancak altını önemle çizmek gerekir ki vücudumuzu savunmakla görevli olan tek organımız kesinlikle bademciklerimiz değil. Bademciklerin ameliyat ile alınması durumunda, vücudu koruma görevini dil kökü bademcikleri ve boğazımızın arka duvarındaki yapılar üstlenir" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Mantar zehirlenmelerine karşı kritik uyarı: “Zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir”
2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası! Dikkat! Löseminin bu belirtisi gribal enfeksiyonlarla karıştırılabiliyor
Doğum korkusu ortadan kalkıyor! Sezaryenle mücadelede ‘Tokofobi’ hamlesi
Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları: Belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri... Uzmanından çok önemli 'Antibiyotik' uyarısı
5 yaş altı çocukları daha çok etkiliyor! Uzmanı uyardı, bu hastalık hafife alınmamalı