B12 vitamini hangi besinlerde bulunur?

Vitaminler vücudumuz için çok önemli. Vücut hücrelerinin kendini yenileyebilmesi, büyüyüp gelişebilmesi ve enerji üretebilmesi için elzem organik bileşikler olan vitaminlerin eksikliği, bazen hastalığa, hatta ölümcül sonuçlara bile sebep olabiliyor. B12 eksikliği ise, en çok yorgunlukla anlaşılıyor. Günler süren enerjisizlik ve yorgunluk hissiniz varsa, nedeni B12 eksikliği olabilir. Peki B12 nedir? B12 eksikliği neden olur? B12 nelerde bulunur? B12 eksikliği tedavisi nasıl yapılır?
Vitaminlerin vücudumuzun fonksiyonel işlemi için önemli bir rolü var. Eksikliği ciddi problemlere sebep olabilir. Günlük besinlerimize dikkat ederek gerekli vitamin takviyelerini yapmamız mümkün. B12 vitamini eksilebilir ama fazlası söz konusu olamaz. B12 vitaminin eksiklik belirtileri ve B12 nelerde bulunur; bir bakalım.
B12 nedir?
B12 vitamini, diğer adıyla "kobalamin", vücudun kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) üretilmesinde büyük bir rolü olan bir vitamin. Vücut sağlığını korumada büyük bir yardımcı. B12 vitaminini vücut kendi üretemediği için dışarıdan almak zorundayız.
B12 eksikliği belirtileri
Saç dökülmesi
Yorgunluk
Halsizlik
Güçsüzlük
Ruh halindeki bozukluklar özellikle depresyon ve aşırı sinirlilik hali
Dikkat eksikliği, odaklanmakta güçlük
Üşüme
Kalp çarpıntısı
Uzuvlarda uyuşmalar
Pürüzsüz dil (dil üzerindeki noktacıkların yok olmaya başlaması)
Ağız yaraları (aftlar)
Kulak çınlaması
Cilt kuruluğu ve cansız bir cilt
Morarma
Kilo kayıpları
B12 eksikliği neden olur?
B12 eksikliğinin temel sebebi, yetersiz beslenme. Hayvansal ürün yememek, süt, süt ürünleri, yoğurt, balık, tereyağı, yumurta ve peynir tüketmemek, ağır alkol tüketimi B12 vitamini eksikliğine neden olabilir. D vitamini eksikliğine bağlı olarak vitamin emiliminde azalmadan dolayı da eksiklik yaşanabilir. Çölyak hastalığı, pankreas yetmezliği durumları nedeniyle B12 yetersiz emilimi veya kullanımı olabilir. Zararlı bağırsak bakterilerinden ve konjenital bozukluklardan dolayı da B12 de eksikliği görülebilir. Kalıcı beyin ve sinir hasarlarına yol açabileceğinden vitamin eksikliği durumu ciddiye alınmalıdır.
B12 nelerde bulunur?
Yağsız yoğurt
Karides
Ahtapot
Balık yumurtası
Maya
Geyik eti
Kuzu ciğeri
Sakatat
Tavuk
Tam yağlı süt
Yağsız süt
Tam yağlı yoğurt
Mercimek
Ispanak
Brokoli
Maydanoz
Barbunya
Karnabahar
Bezelye
Taze fasülye
Uskumru
Somon
Ton balığı
Alabalık
Yengeç
Ringa balığı
İstiridye
Midye
Pancar
Bu besinler, günlük B12 ihtiyacını karşılamakta yardımcı olur. B12 eksikliği çekiyor ve takviyesinde sıkıntı yaşıyorsanız bir hekime danışmalısınız.
B12 vitamini eksikliği tedavisi
B12 yetersizliği tedavisinde bir uzman tarafından yetersizliğin sebebi tespit edilmeli. Yetersizliğin nedeni eğer diyet ile alınan B12 eksikliği olabilir. Örneğin vegan beslenenlerde bu durum çok yaygındır. B12 vitamin hapı ya da dil altı tabletleri önerilir. Ancak hastada B12 vitaminin emilimine bağlı olarak gelişen yetersizlik söz konusu ise tablet ya da hap kullanmanın tedaviye katkısı olmaz. Emilim problemlerine bağlı olarak gelişen yetersizlik durumunda iğne ile vitamin B12 takviyesi yapılmalıdır. En doğru yöntemi hekiminiz bildirecektir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Maraton koştuktan sonra vücudunuzda neler oluyor? 7 şaşırtıcı değişim
Hipertansiyonun damarlar üzerindeki etkisi! Kalp, beyin, böbrekler... Zarar vermediği organ yok! Dr. Demet Erciyes yazdı
Deprem korkusuyla başa çıkmak için uzmanından öneriler
Erken yaşlarda demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi
Bağışıklık sistemi, insanların ruh halini etkiliyor