hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Atrofi Nedir, Neden Olur? Atrofi Çeşitleri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Atrofi Nedir, Neden Olur Atrofi Çeşitleri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır
    expand

    Amyotrophy, kas büyüklüğünde bir azalma olan kas atrofisi için tıbbi bir terimdir. Daha spesifik olarak, gönüllü kontrol altındaki kaslar olan iskelet çizgili kaslarla ilgilidir. Amyotrofinin özellikleri değişkendir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Duruma bağlı olarak, bu kas atrofisi şunlar olabilir. Lokalize veya genelleştirilmiş, yani tek bir kası, bir kas grubunun tüm kaslarını veya vücudun tüm kaslarını etkileyebilir.

    Atrofi Nedir?

    Doğuştan veya edinilmiş, yani doğumdan kaynaklanan bir anormallikten kaynaklanabilir veya edinilmiş bir bozukluğun sonucu olabilir. Fiziksel immobilizasyon, kas aktivitesi eksikliğinden dolayı atrofiye neden olabilir. Kas hareketsizliği, örneğin, bir kırılma sırasında alçı yerleştirilmesine bağlı olabilir. Bazen kas kaybı olarak adlandırılan bu amyotrofi iyi huyludur ve geri dönüşümlüdür.

    Kalıtsal kaynaklı miyopatiler, kas atrofisinin nedeni olabilir. Bu, özellikle kas liflerinin dejenerasyonu ile karakterize edilen birkaç kas distrofisi için geçerlidir.

    Atrofi Neden Olur?

    Bazı durumlarda, atrofinin nörolojik bir kaynağı olabilir. Kas atrofisine sinir sistemindeki hasar neden olur. Musküler atrofinin gelişimi, kas atrofisinin kaynağı, hastanın durumu ve tıbbi tedavi dahil olmak üzere birçok parametreye bağlıdır. Bazı durumlarda kas atrofisi artabilir ve vücuttaki diğer kaslara ve hatta tüm vücuda yayılabilir. En şiddetli formlarda kas atrofisi geri döndürülemez olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beyin atrofisi, beynin bir kısmını veya tamamını etkileyen beynin boyutundaki bir azalmadır. Beyin kütlesi kaybından oluşur ve nörolojik bozukluklara yol açabilir. Serebral atrofi, hipokampus gibi hafıza alanlarını etkiliyorsa, hafıza bozukluklarında kendini gösterir. 

    Bu durum bir hastalık değil, çeşitli belirtilerden oluşan bir sendromdur. Çoğunlukla Alzheimer hastalığının atipik bir formu olarak kabul edilir. Ancak olağan biçiminden farklı olarak, hasta kişinin hafıza kapasiteleri uzun süre bozulmadan kalır. Lewy vücut hastalığı veya diğer frontotemporal dejenerasyon biçimleri gibi başka nedenler de mümkündür. PCA genellikle 65 yaşından önce ortaya çıkar. Bu hastalık genlerle bulaşmazsa, kalıtımın dahil olduğu bazı nadir formlar vardır.

    Atrofi Nedir, Neden Olur Atrofi Çeşitleri Nelerdir, Tedavisi Nasıl YapılırAtrofi Çeşitleri Nelerdir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Subkortikal kortikosteroid atrofisi, beyin hacminde bir azalmaya karşılık gelir. Bu yaşla bağlantılı fizyolojik bir fenomendir. BT veya MRI tipinin serebral görüntülemesinde, subkortikal kortikosteroid atrofisini düşündüren farklı işaretler görselleştirilir.

    Diffüz kortiko-subkortikal atrofi, serebral korteksin altında bulunan yapıların boyutundaki bir azalma ile tanımlanır. Bu tür atrofi, Alzheimer hastalığının bir belirtisidir. Beyin taraması sırasında görülebilir ve demansta teşhisi doğrulamaya yardımcı olur. Bu atrofinin nedeni bilinmemektedir.

    Fronto-parietal subkortikal kortikosteroid atrofisi, ağırlıklı olarak frontal ve parietal bölgelerde beyin yapılarının bir atrofisidir. Bu durumlarda, esas olarak hafıza, dil veya konuşma bozuklukları gözlemliyoruz. Ağır şekillerde motor bozukluklar da ortaya çıkabilir.

    Kortikosteroid-subkortikal atrofi büyük ölçüde yaşla ilişkilidir. Bununla birlikte, birçok hastalık buna bağlanabilir, en önemlisi Alzheimer hastalığıdır. Diğer demans türlerinde görülür veya beyin travması, vasküler kaza veya beyin tümörü sonrası ortaya çıkar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Atrofi Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Ne yazık ki, kortikosteroid-subkortikal atrofi için spesifik bir tedavi yoktur. Etkilenen deneklerin yönetimi, her şeyden önce, ister hafıza ister davranış sorunları olsun, eksikliklerini telafi etmeye özen göstermelidir. Anti-depresanlar bazen hastalara rahatlama sağlamak için kullanılır. Çevrenizdekilere destek de tedavinin temel unsurlarından biridir.

    Bebeklerde bir malformasyon, serebral hipoksi veya serebral hemorajik kazanın ardından kortikosteroid subkortikal atrofi görülebilir. Çocuk daha sonra, yürümeyi ve konuşmayı öğrenmede gecikmeyle birlikte epileptik nöbetler ve gelişim sorunları gösterir. Genel olarak, sunulan tedaviler Alzheimer hastalığı ile aynıdır. Rehabilitasyon, konuşma terapisi ve ortoptikte de reçete edilebilir. 

    Tedavi, kas atrofisinin kökenini tedavi etmekten oluşur. İlaç tedavisi, örneğin, enflamatuar miyopati sırasında uygulanabilir. Uzun süreli fiziksel hareketsizlik durumunda fizyoterapi seansları önerilebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow