Astım Nedir, Belirtileri Nelerdir? Astıma Ne İyi Gelir, Astım Nasıl Geçer?
Astım, kronik bir akciğer hastalığıdır. İltihaplanma, mukus salgısının artması ve kas kasılması hava yollarının daralmasına neden olarak akciğerlerden hava akışını engelleyerek nefes almayı zorlaştırır. Tam olarak anlaşılamayan nedenlerden dolayı astım, özellikle çocuklar arasında her yıl daha yaygındır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Küresel Astım Ağına göre dünya çapında 334 milyona kadar insan astım hastası olabilir.
Astım Nedir?
Astım, en sık nefes almanın normal olduğu dönemlerle serpiştirilmiş ataklarla kendini gösteren kronik bir hastalıktır. Ancak bazı insanlarda astım, günlük aktivitelere müdahale ederek nefes almada kalıcı zorluğa neden olur.
Astım krizi genellikle kuru bir öksürük ile başlar ve bunu nefes almada güçlük izler, bu da açıkça duyulabilir bir hırıltıya neden olur. Genellikle balgam mukusu (balgam ve öksürük) eşlik eder.
Astım Belirtileri Nelerdir?
Astımın kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte kısmen kalıtımdan kaynaklanıyor olabilir.
Akciğerlerimiz polen, hava kirliliği veya güçlü kimyasallar gibi farklı maddelere karşı hassastır. Basitçe söylemek gerekirse, astımı olan kişilerin akciğerleri ortalamadan daha duyarlıdır.
Astım semptomları 3 aşamada gerçekleşen bir süreçte ortaya çıkar. İlk olarak, iltihaplanma hava yollarının iç yüzeyine yerleşir. Hava sirkülasyonu için alanı azaltarak şişerler. İkincisi, hava yollarının iç yüzeyindeki kaslar kasılır ve hava akışını daha da azaltır. Son olarak, hava yolları, zaten daralmış kanalları tıkayan mukus üreterek iltihaplanmaya yanıt verir.
Astım kısmen alerjik bir tepkidir. Özellikle ciğerlerinizi tahriş eden harici bir madde tarafından tetiklenebilir. Bu tetikleyiciler genellikle alerjen adı verilen küçük protein parçacıklarıdır. Bazı insanlar, en yaygın olanları olan birkaç alerjene duyarlıdır. Çoğu zaman astım çocuklukta başlamasına rağmen, bu durum alerjenlere uzun süre maruz kaldıktan sonra yetişkinleri de etkiler.
Astıma Ne İyi Gelir?
Astım genellikle olduğu kronik bir durumdur hatta saldırılar arasında, düzenli tedavi gerektirir.
İlaçlar kontrol astım kalıcı bir tedavi sağlamaz. Bronşların açılmasını (bronkodilatasyon) artırarak ve iltihabı azaltarak nefes almayı kolaylaştırırlar. Çoğu, mümkün olduğunca az yan etki ile hızlı bir şekilde çalışmalarını sağlayan inhalasyon yoluyla alınır. Doktor ayrıca semptom kontrolü için tedavinin en iyi tolere edilebilirliği ile daha küçük dozda ilaç vermeye çalışır.
Ancak, tedavilerin etkinliğine rağmen astımlı 10 kişiden 6'sı semptomlarını kontrol edemiyor. Başlıca nedenler hastalığı anlamakta yetersizlik, yan etkilerden korkma ve ilaç almayı unutmaktır. Bununla birlikte, inhalasyonla alınan tedavilerin yan etkileri, şiddetli ve sık astım ataklarıyla ilişkili risklere kıyasla minimaldir.
Astım Nasıl Geçer?
Astımın tedavisi yoktur. Bir ömür boyu sürebilen kronik bir durumdur. Astım tedavisinin amacı, astım semptomlarını olabildiğince önlemektir, böylece olağan faaliyetlerinize katılabilirsiniz, kurtarma ilaçlarının kullanımını azaltabilirsiniz (haftada 4 dozun altına) , gündüz veya gece semptomlar yaşamamak ve astımın neden olduğu işe veya okula devamsızlığı ortadan kaldırmak. Astımı olan çoğu insan bu amaca ulaşabilir. Tetikleyicilerden kaçınmanız iyi olacaktır.
Astım Tetikleyicileri Nelerdir?
Astım krizine karşı ilk savunma hattınız, tetikleyicilerden kaçınmaktır. Aşağıda bunlara yarayan bazı yaygın tetikleyiciler ve çözümler bulunmaktadır. Yaşam tarzınızdaki basit değişiklikler astım ataklarını önlemede uzun bir yol kat edebilir.
● Polen (ağaçlardan, çimlerden ve yabani otlardan): Kapılarınızı ve pencerelerinizi kapalı tutun ve polenlerin evinize girmesini önlemek için bir klima sistemi kullanın.
● Toz akarları (halılarda, mobilyalarda ve yastıklarda bulunur): yataklarınızı ve yastıklarınızı özel örtülerle örtün. Yatak odalarına kilim koymayın.
Bazı çocuklar astım krizinden hemen önce boynun arkasında bir karıncalanma hissederler. İnsanlar yorumlamayı öğrenebilecekleri uyarı işaretleri görürler. Uyarı işaretleri arasında boğaz ağrısı, gözlerin altında koyu halkalar, yorgunluk, sinirlilik veya yüz renginde bir değişiklik yer alır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
CANAN KARATAY'IN FAVORİSİ! 5.000 yıllık şifa deposu: Kalp sağlığını destekliyor, yaşlanma sürecini yavaşlatıyor
Saba Tümer'in zayıflama sırrı! Diyet yaparak tam 10 kilo verdi! Ödem atmak için bakın ne yapmış: 'Günde 1 litre...'
Diş çürüğü ve ağız kokusunu engelliyor! İşte o besinler
Ciltteki doğal yağları yok ederek cildi kurutuyor! Kışın en sık yapılan hata! Banyo yaparken...
Araştırma: Hava kirliliği egzamaya neden olabilir