Astım gebelerde nasıl seyreder, neden önemlidir?
Gebelikte astımı tetikleyen en önemli faktörün reflü ve gribal enfeksiyon olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Kasapoğlu Hürkal, gebelerde astımın nasıl seyrettiği hakkında bilgi verdi.
Dr. Tuğçe Kasapoğlu Hürkal, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Astım, kronik, inflamasyon ile karakterize küçük hava yolu hastalığıdır. 7'den 77'ye her yaşta görülebildiği gibi, ilk kez hamilelik döneminde de ortaya çıkabilir. Astım hastası olan bireylerde hastalığı seyri, 1/3 hastada iyileşme, 1/3 hastada stabil ve 1/3 hastada kötüleşme olarak gitmektedir.
Gebelik sırasında artan progesteron hormonu, solunum sistemi üzerine gösterdiği etkileri ile (hızlı soluk alıp verme, çarpıntı, solunum yollarında ödem/şişlik) mevut kişilerdeki astım hastalığının alevlendirebilir. Ayrıca gebelikte sıkça görülen temel sıkıntıların başında gelen bulantı, kusma, koku hassasiyeti astımlı bireylerde biraz daha abartılı olmasına sebebiyet verir.
Gebelikte astımı tetikleyen en önemli faktör, reflü ve gribal enfeksiyonlardır. Astım ataklarını tetikleyen ev tozu, küf, mantar, evcil hayvanlar, sigara dumanı, kirli hava, kokular, yiyecek katkı maddeleri gibi alerjenlerden kaçınılmalıdır.
Astım semptomları sıklıkla gebeliğin 24. haftasından sonra ağırlaşmaya başlar. Ve doğumdan sonra 3 aya kadar devam eder, ayrıca astım tanısı almış gebelerde, mümkünse normal doğum tercih edilmelidir.
Gebelikte astım hastalığı için önemli olan hastalığın kontrol altında tutulmasıdır. Bunun da en iyi göstergesi bebeğin anne karnındaki gelişiminin takibidir. İyi kontrol edilen bir astım varlığında hem anne adayı hem de bebekte sorun çıkma olasılığı oldukça düşüktür. Kontrolsüz Astım maalesef ki, anne de bulantı, kusma, vajinal kanama, anne ölümü, bebek de erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek, kronik hipoksi ve bebek ölümlerine sebep olmaktadır."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Vitamin mineral eksikliği tetikliyor! Büyüme ağrısını iyi tanıyın
Uzmanından sağlıklı dişler için altın tavsiyeler
Yorgun ya da sıçrayarak uyanıyorsanız aman dikkat! Uykuda ense terlemesi de önemli bir belirti... Meğer hepsi bu hastalığın sinyaliymiş
KALBİ VURUYOR, KEMİKLERİ BİTİRİYOR! Vücutta eksikliği 9 ayrı hastalığı tetikliyor! Kalsiyum eksikliğinin 7 nedeni ve kalsiyum içeren besinler
"Karanlık korkusu" deyip geçmeyin! Bu etkisini çoğu kişi bilmiyor... Korkunun uyku üzerindeki etkisi: Araştırmalar ne diyor?