hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aslan Pençesinin Faydaları Nelerdir? Aslan Pençesi Ne İşe Yarar? Neye İyi Gelir?

    Aslan Pençesinin Faydaları Nelerdir Aslan Pençesi Ne İşe Yarar Neye İyi Gelir
    expand

    Aslan pençesi, gül ailesinde bulunan yaklaşık 300 yıllık otsu bitki türünün cinsidir. Bir dizi tür, sınırlarda ve yazlık bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılır. Bazıları tarihsel olarak bitkisel ilaçlarda kullanılmıştır. Aslan pençesi tipik olarak yayılan rizomlara sahip yığın oluşturan bitkilerdir. Bazal yaprakları ince tüylerle kaplıdır, genellikle derin lobludur ve dişli kenarlara sahiptir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aslan pençesi, sarı çiçek demetleriyle yumuşak yeşil yapraklardan oluşur. Yeşilliklerin güzel sergilenmesi konusunda oldukça tercih edilir ve genellikle çiçek aranjmanlarında dolgu maddesi olarak kullanılır.

    Aslan Pençesinin Faydaları Nelerdir?

    Geçmişte Aslan pençesinin yapraklarda oluşan su damlacıklarının suyun en saf hali olduğu ve baz metalleri altına dönüştürebileceğine inanılıyordu. Büyülü bir bitki olarak kabul edilmişti ve hala öyle görülmektedir.

    Bitki bilimciler ve şifacılar aslan pençesini çeşitli koşullar için reçeteye eklerler. Aslan pençesi esasen kadınlar için bir bitkidir. Antiinflamatuar ve büzücüdür. Buna ek olarak regl dönemini düzenlemeye iyi gelen özelliklere sahiptir. Genellikle gebeliğin sonlarına doğru uterusu güçlendirmeye yardımcı olmak için kullanılır. Çoğunlukla çiçeklerden yapılan bir çay olarak tüketilmesi önerilir.

    Aslan Pençesi Ne İşe Yarar?

    Günümüzde bahçelerde yetiştirilmek için çok popüler olmakla birlikte ıslak alanlarda, dağlarda ve ormanlarda yetişmektedir. Aslan pençesi pek çok tıbbi kullanıma sahiptir. Bitkinin kökü ve yaprakları yaz ortasında hasat edilir. Çoğunlukla bazı kadın hastalıklarının tedavisinde kullanıldığı için yabancı kaynaklarda kadın bitkisi olarak adlandırılır.

    Aslan pençesinin yaprakları sıcak basması ve gece terlemeleri gibi menopoz semptomlarını gidermek ve regl akışına ek olarak regl ağrısını hafifletmek için kullanılır. Aşırı kanamaya neden olan bazı vakalarda, aslan pençesi rahme iyi gelir. Geçmiş dönemlerde aslan pençesinin yapraklarının bekareti bile onarabildiği iddia edilirdi. Günümüzde ise bazı kadınlar uterusun gücünü ve şeklini geri kazanmasına yardımcı olmak için doğumdan sonra yapraklarının çayını tüketirler.

    Aslan Pençesi Neye İyi Gelir?

    Aslan pençesi, sağlık açısından pek çok yararı olan büzücü maddeler ve tanenler içerir. Yaraların iyileştirilmesinde kullanılabilir. Bazıları kangrende enfekte olmuş yaralarda bile kullanılmıştır. Buna ek olarak kızarıklık, sivilce, kesikler gibi cilt problemlerinde de yardımcı olur. Aslan pençesi aynı zamanda böcek ısırıkları ve sokmalarını da tedavi eder. Tedaviyi dokular üzerindeki kurutucu etkisi ile sağlar.
    Aslan pençesinin faydaları arasında şişlik ve iltihaplanma, sindirim sorunları ve hafif ishali tedavi etmek yer alır. Bazı insanlar daha iyi uykuyu desteklemek için yaprakları yastıklarının altına yerleştirir.

    Aslan Pençesi Nasıl Kullanılır?

    Aslan pençesinden yararlanmanın en iyi yolu çay yapmaktır. Sadece doğranmış aslan pençesi bitkisinden yaklaşık 2 çay kaşığı kadar alarak 10 dakika ile 20 dakika arasında bekletilir. Sonrasında süzülür ve içilir. Aslan pençesinden yapılan çayın yeşil çaya benzer lezzetli bir tadı vardır. Sade içilmek istenmezse biraz ahududu yaprağı veya gül yaprakları da demleme sırasında eklenebilir. Aslan pençesinin yaprakları çiğ olarak da tüketilir. Ya da ıspanak gibi pişirilebilir. Salatalara, çorbalara, güveçlere ve sandviçlere eklenir.

    Aslan Pençesinin Genel Özellikleri Nelerdir?

    Aslan pençesi gül bitki ailesinden çiçekli bir bitki türüdür. Bu çok yıllık odunsu bitki, güney Avrupa’ya özgüdür ve bir süs bitkisi olarak bahçelerde yetiştirilir. Bitki 30 santimetre ile 45 santimetre arasında uzar, yaprak içleri damarlı, taraklı ve kenarları tırtıklıdır. Birbirlerine kaynaşmaları ve yaprak gibi olmaları dikkat çeker. Bitkinin sarı çiçekleri yeşillikleri üzerinde yoğun kümeler halinde bulunur. Aslan pençesi serbestçe tohumlanıp istilacı hale gelebilir.

    Bitki çoğunlukla toprak örtüsü olarak yetiştirilir ve yağışlı havalarda yapraklarının görünümü açısından değerlidir. Çiğneme özelliğinden dolayı yapraklarda su boncukları bulunur. Bu su boncukları, simyacıların dikkatini çeken şeydir.

    Aslan Pençesinin Yetiştirilmesi ve Canlı Tutulması Nasıl Sağlanır?

    İlk baharın başlarında bitki üzerinde kalan yapraklar kesilir ve bu sayede hızla tekrar büyümeye başlar. Çiçeklerin ilk açılışından sonra sapları geriye doğru kesilir. Bu sayede bitki ikinci bir çiçek açma dönemine girer. Aslan pençesine büyümesi için alan yaratmak önemlidir. İyi hava dönüşümü olabilmesi için çevrelerinde en az bir ayak bırakılır.

    Yeni aslan pençesi bitkileri oluşturabilmek için kurulan höyükler ilk bahar veya son bahar aylarında bölünebilir ya da yeniden dikilebilir. Tam güneşte veya kısmi gölgede oldukça iyi performans gösterir ve çiçek açtıktan sonra, büyüme mevsiminin geri kalanında görünümünün düzeltilmesi için tekrar kesilmelidir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow