hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aşı yapılmaması nedeniyle ölüm ve sakatlık vakaları artıyor

    Aşı yapılmaması nedeniyle ölüm ve sakatlık vakaları artıyor
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Prof. Dr. Canan Karatay'ın aşı karşıtı açıklamaları tıp camiasında hastalık oranlarında artış nedeniyle büyük tepki gördü. Aşıların içinde alüminyum ve civa olduğu iddialarına Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan yanıt verdi. Ceyhan, "Bilimsel anlamda yanlış ifadeler bazı insanların ölümüne veya sakat kalmasına neden olacak" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aşıların içinde alüminyum olduğunu ve yapılmasına gerek olmadığını söyleyen Prof. Dr. Canan Karatay'a tıp dünyasından tepki yağıyor.

    Akademik unvan taşıyan ancak konunun uzmanı olmayan kişilerin konuşmaları nedeniyle aşıyı reddeden aile sayısının 2016 yılında 10 binin üzerine çıktığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Bu 10 bin çocuğun bir kısmının öleceğini tahmin etmek zor değil. Yine bu sebeple boğmaca vakaları son üç yıldır belirgin bir şekilde arttı. Bu iddialarda bulunanları bilim ve akıl süzgecine davet ediyorum. Bu konuşmaları yapan insanlar unutmamalıdır ki, bilgisizlikten veya başka bir nedenden kaynaklanan, bilimsel anlamda yanlış ifadeler bazı insanların ölümüne veya sakat kalmasına neden olacak. Bu nedenle bu kişilerin taşıdıkları bilimsel unvan ve vicdanlarını dikkate alarak, söylediklerini bir bilim ve akıl süzgecinden geçirmelerini, konunun uzmanı ve sorumlu bilim insanları olarak beklemekteyiz” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aşı yapılmaması nedeniyle ölüm ve sakatlık vakaları artıyor

    D vitamininden hiç bahsedilmiyor

    Kanada Sağlık Bakanlığı’nın web sayfasında grip aşısı ile ilgili öneriler olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, şu bilgileri verdi: “Bizdeki gibi sadece risk gruplarına değil, 6 aylıktan büyük herkese aşıyı öneriyorlar. Haberlerde yer alan iddialardaki gibi D vitamininden hiç bahsedilmiyor. Ayrıca Health Protection Agency’yi Sağlık Bakanlığı ile karıştırmış. Orada konu olan yazıyı yazan da bir psikiyatri hastanesinde çalışan Dr. Cannell isimli bir hekim. O bile, istatistiksel ve anlamlı bir fark bulamamış, ayrıca vitamin D’nin vücutta depolandığını, vermeden önce vitamin düzeyine bakılması gerektiğini söylüyor. Değerlendirme yazısında da, “Güneş gören ülkelerde vitamin D zehirlenmesine daha da dikkat edilmelidir” diyor.

    Tehlikenin farkında değiller

    Aşılamanın yaklaşık 230 yıldır bütün dünyada uygulanan, milyonlarca ölümü engelleyen, bazı hastalıkları ortadan kaldıran en etkili ve ucuz sağlık koruma yöntemlerinden biri olduğunu dile getiren Ceyhan, “Ne yazık ki son zamanlarda aşının içerisinde civa bulunduğu ve aşı içerisinde yer alan çok düşük düzeydeki alüminyumun Alzheimer hastalığına yol açtığı gibi bilimsel gerçeklerden uzak ve kesinlikle doğru olmayan ifadeler medya da yer alıyor. Bütün dünyada, istisnasız bütün ülkelerde uygulanan aşıların zararlı olduğuna dair yapılan bu yayınlara konu olan kişilerin, aşı ile korunulan hastalıkların durumu, aşılama ile ne oranda engellendiği, aşılama olmazsa sonuçları konusunda eğitimi olmamaları üzüntü verici. Aşılar sayesinde aşıyla korunulabilen hastalıklar en az yüzde 98 oranında azalmışken ve bazıları ortadan kalkmışken bu yayınlar nedeniyle aşı reddinde ciddi bir artış gözlemleniyor. Örneğin, aşıyı reddeden aile sayısı 2011 yılında 183, 2013 yılında 913, 2015 yılında 5 bin 91 iken, 2016 yılında 10 binin üzerine çıktı.” 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karatay: "Aşı vurulmaya gerek yok"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaybolan hastalıklar yeniden ortaya çıkmaya başladı

    Aşı retlerinde akademik unvan taşıyan ancak konunun uzmanı olmayan kişilerin konuşmalarının en büyük etken olduğunu kaydeden Ceyhan, “Aşılama ile her yıl yaklaşık 14 bin ölüm engellendiği dikkate alınırsa aşılanmayan bu 10 bin çocuğun bir kısmının öleceğini tahmin etmek zor değil. Yine bu durumun sonucu olarak bazı hastalıklarda artış gözlendiğini üzülerek izliyoruz. Örneğin bildirilen boğmaca vakaları son üç yıldır belirgin bir şekilde artıyor. Nitekim kliniğimizde aşılanmadığı için pnömokok menenjitinden ölen ve sakat kalan vakalar yanında risk grubuna girdiği için grip aşısı olması gerekirken olmayan ve grip sonucu ölen vakalarda ciddi artış gözlemliyoruz” şeklinde konuştu.

    Canan Karatay ne demişti? 

    Aşılarla ilgili konuşana ve grip aşısının tehlikesine de işaret eden Prof. Dr. Canan Karatay, "Aşıların içinde alüminyum var. Alüminyum Alzheimer nedenidir. Aşı vurulmaya gerek yok. Bunun yerine D vitami kullanımı çok önemlidir. Senelerce bize yumurtanın sarısını yedirmediler. O yüzden hepimiz aptallaştık. Meyve insülin direncini artırır. Yemeyin çatlamazsınız. Ayçiçek ve mısırözü yağı çiğ olarak tüketilebilir. Sık sık yemek yemek ve deli gibi danalar gibi koşmak da insülin direncini yükseltir. Bize senelerce yumurtanın sarısını yedirmediler. O yüzden hepimiz aptallaştık. Dünyada açlık önlenemedi ama bazı insanların ceplerinin açlığı önlendi" demişti. 

     

     

     

     

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow