hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aronya meyvesi nedir, hangi hastalıklara iyi gelir?

    Aronya meyvesi nedir, hangi hastalıklara iyi gelir
    expand

    Türkiye'de gittikçe popülerleşmeye başlayan aronya meyvesinin faydaları saymakla bitmiyor. Yakın geçmişte hayatımıza kansere karşı önleyici etkisiyle tanıdığımız aronya meyvesi, bağışıklığı artıran ve enfeksiyonların tedavisini hızlandırma özelliğinden dolayı birçok ülkede corona virüs tedavisinin yanında takviye olarak kullanılmaya başlandı. Peki aronya meyvesi ne işe yarar?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Bölümü’nden Uzm.Dr. Yegane Özcan, “Süper meyve olarak bilinen aronya (aronia), bağışıklığı arttıran ve enfeksiyonların tedavisini hızlandırma özelliğinden dolayı birçok ülkede corona virüs tedavisinin yanında takviye olarak sık kullanılıyor. Virüslere karşı koruyan aronya meyvesinin bu özelliği esas olarak içinde bulunan C vitaminine ve yüksek miktarda antioksidanlara borçlu” açıklamalarını yaptı.

    Aronya meyvesi nasıl tüketilmeli?
    En yüksek C Vitamini ve antioksidan kaynağı olan aronyanın ana vatanı Kuzey Amerika'dır ve bu bitki, eskiden Kızılderililer tarafından soğuk algınlığı tedavisinde kullanıldığını hatırlatan Özcan, “Bu özelliğinden dolayı birçok ülkede corona virüs tedavisinin yanında takviye olarak de çok sık kullanılmaya başlandı. Özellikle COVİD-19 la savaştığımız bu günlerde beslenmemize dahil edilmesinde büyük fayda var. Buruk tadından, saf olarak değil daha çok püre, jöle, çay, şurup veya diğer meyve sularıyla birlikte tüketebilirsiniz” tavsiyelerinde bulundu. 

    Aronyanın sağlığa faydaları
     

    Aronya meyvelerinin düzenli kullanımında sağladığı faydalarından bahseden Özcan, şunları söyledi;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kolesterol ve kan şekerini normalleştirir
    Ateroskleroz, diyabet, kalp krizi ve inme riskini azaltır.
    Düzenli kullanımda, aronya meyveleri kan basıncını düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir ve sinir sistemini rahatlatır.
    PP vitamini kan damarlarının duvarlarını daha elastik hale getirir. Pektin sindirim sistemini olumlu etkiler ve toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandırır.
    Aronya ayrıca böbreklerin çalışmasına yardımcı olur, karaciğeri zararlı maddelerden korur, safranın çıkışını iyileştirir ve gözlerin yaşlanma sürecini yavaşlatır.
     
    Antioksidan oranı yüksek aronya meyvesinin besin değeri
     

    Bilinen tüm diğer meyvelerden daha fazla antioksidan içerdiğini aktaran Özcan, “Aronya, sadece antioksidan ve C vitamini değil, birçok vitamin açısından da zengindir. PP, B, E ve yüksek miktarda antosiyaninler içerir. Bu arada, antosiyaninlerin bulunduğu tüm meyvelerden, en yüksek antioksidan potansiyele sahip olan aronya meyveleri kanserle mücadele edenler için son derece değerli bir takviyedir. Bunların dışında çok fazla lif, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve manganez içeren aronya meyveleri içinde yaklaşık 100 gramında 0,2 g –Yağ, 1,5 g –protein, 10,9 g karbonhidrat, 4,1 g lif, 80,5 g su içeriyor ve organik asitler bulunuyor” bilgisini verdi. 

     

    Çocuklara bal ile karıştırılıp verilebilir
     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kontrendikasyon yoksa şeker hastaları ve hamilelerin de tüketebileceğini söyleyen Özcan, “Çocuklara 3 yaşından itibaren aronya meyvelerinin tüketilmesi uygundur, ancak tadından dolayı çocuklar bu meyveleri tüketmeye pek iştahlı olmazlar. Bu nedenle az miktarda bal ile karıştırıp verebilirsiniz. Özellikle çocuklarda soğuk algınlığı ve grip tedavisinde, ishal ve gıda zehirlenmelerinde çok faydalı olabilir” ifadelerini kullandı. 

     

    Kanamalardan sonra iyileşme sürecini hızlandırıyor
     

    Kanamalardan sonra iyileştirme sürecini hızlandırmak için çok faydalı olduğunu ifade eden Özcan, “Halk arasında yaygın olan koyu meyvelerde demir oranının yüksek oluşu düşüncesi ve bu sebepten koyu renkli meyvelerin kansızlık tedavisinde takviye olarak çok tercih edilmesi ne yazık ki aronya için geçerli değil, çünkü koyu renkte olmasına rağmen çok eser miktarda demir mikroelementi içeriyor. Kansızlık tedavisinde faydalı olmasa da kanamalardan sonra iyileştirme sürecini hızlandırmak çok fayda sağlıyor” diye konuştu.

     

    Bağışıklığı kuvvetlendiren aronya çayı nasıl yapılır?
     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vitamin eksikliğinin doğal olarak önlenmesi için aronya çayı önerisinde bulunan Özcan, “Kimyasal vitamin kullanımı yerine aronya çayı demleyebilirsiniz. Bir bardak sıcak suyu bir avuç kurutulmuş aronya meyvelerinin üzerine ilave edin ve 5-6 saat bekletin. Bu karışımı günde 3 defa yemeklerden önce yarım çay bardağı kadar düzenli 2 hafta boyunca tüketin” dedi.

    Aronya meyvelerinin 3 yaş altı çocuklara yedirilmemesi hakkında uyarıda bulunan Özcan, sözlerini şöyle sonlandırdı:

    Aronya meyvelerini özellikle düşük tansiyonu olanlar, tromboz ve kan pıhtılaşma sorunu yaşayanlar, mide asidi yüksek ve gastriti olanlar kesinlikle tüketmemeliler.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow