Araştırma sonuçları gösterdi: O hastalar için kemoterapiye gerek kalmayabilir

Yapılan araştırmalara göre, ameliyattan sonra bazı kanser hastaları radyasyon veya kemoterapi tedavilerini atlayabilir.
Araştırmacılar, zararlı yan etkileri ve gereksiz maliyetleri azaltmak için hangi kanser hastalarının ameliyat sonrası tedaviden kaçınabileceğini kesin olarak tahmin etmenin yollarını arıyorlar.
Yeni bir çalışmada, hangi kolon kanseri hastalarının ameliyattan sonra kemoterapiyi atlayabileceğini belirlemek için bir kan testi kullanıldı. Bazı hastaların ameliyat sonrası kemoterapi ve radyasyon tedavilerine ihtiyacı olmadığı tespit edildi.
Kan testi alındıktan sonra kemoterapi tedavisi kararı alınmayan hastaların yüzde 93'lük kısmının 2 yıl sonra kanserden arındığı anlaşıldı.
Avustralya, Melbourne'deki Peter MacCallum Kanser Merkezi'nden Dr. Jeanne Tie, "Ameliyattan sonra kanser DNA'sının saptanmadığı hastalarda, kanserin nüksetme olasılığı çok düşüktür, bu da kemoterapinin bu hastalara fayda sağlama olasılığının çok düşük olduğunu düşündürür" dedi. Jeanne Tie'nin sözleri araştırmaya öncülük etti.
Radyasyon tedavisinin cilt problemlerine, yorgunluğa ve daha seyrek olarak uzun süreli kalp problemlerine ve ikinci kanserlere neden olabileceği de araştırmada ön plana çıkarıldı.