hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ankilozan Spondilit Nedir, Neden Olur? Ankilozan Spondilit Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Ankilozan Spondilit Nedir, Neden Olur Ankilozan Spondilit Tedavisi Nasıl Yapılır
    expand

    Halk arasında omurga veya bel romatizması şeklinde bilinen Ankilozan Spondilit, genelde genç yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Omurgayı ve omurga ile beraber kalça kemiği arasında yer alan eklemi etkileyen iltihaplı ağrılı bir romatizma türüdür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankilozan Spondilit (Kamburluk) Nedir?

    Ankilozan spondilit, veya halk arasındaki adı ile kamburluk, bireyin omurgasında yer alan bazı küçük yapılı emiklerin, omurların zaman ile birbirleriyle kaynaşmasına sebep olabilen inflamatuar bir hastalıktır. Bahsedilen kaynaşma neticesinde omurga çok daha az esnek bir durum almaya başlamaktadır ve kişinin normal duruşu öne doğru ve eğik bir hal alabilmektedir.

    Şayet kaburgalar ankilozan spondilite sebep olan inflamasyondan etkilenirse kişi için derin nefes alabilmek çok zor olmaktadır. Ankilozan spondilit, genellikle erkeklerde kadınlardan çok daha sık görülmektedir. Hastalığın belirtileri ve semptomları tipik bir şekilde erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkmaya başlamaktadır. En yaygın olarak gözlerde dahil olmak üzere bireyin vücudunun öbür bölgelerinde de iltihaplanma meydana gelebilmektedir. Ne yazık ki bahsedilen ankilozan spondilit hastalığının kalıcı veya kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Bunun dışında semptomları azaltabilmek ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için kullanılacak olan birtakım tedavi türleri vardır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankilozan Spondilit Neden Olur?

    Ankilozan spondilit hastalığının geliştirilmesinin bilinen belli bir sebebi henüz saptanmamıştır fakat tıp alanında uzman kişiler, çeşitli kalıtsal unsurların rol oynadığını düşünmektedir. Özellikle de HLA-B27 isimli bir gene sahip kişilerde ankilozan spondilit geliştirebilme riskinin büyük ölçüde artmış olduğu görülmekle birlikte bu gene sahip kişiler arasında yalnızca bir bölüm ankilozan spondilit durumunu geliştirmektedir. Bu durum da çevresel olan farklı unsurların durumu tetikleyici mekanizma içerisinde rol oynadığına işaret etmektedir. Bununla beraber Erkeklerin ankilozan spondilit geliştirme ihtimali kadınlardan çok daha fazladır. Buna ilave olarak hastalığın başlangıcı genelde geç ergenlik ya da erken yetişkinlik dönemi içinde ortaya çıkmaktadır.

    Ankilozan Spondilit Tedavisi Nasıldır?

    Ankilozan Spondilit nedeni bilinmeyen, dünya üzerindeki nüfusun yaklaşık %0,9’unda görülebilen, bel ağrısı şikayeti ile birlikte karakterize olan kronik romatizmal bir hastalıktır. Tedavi ilk olarak hastanın tutukluk ve bel ağrısı hali gibi klinik niteliklerine yönelik olarak profesyonel hekim tarafından düzenlenmektedir. Bununla birlikte Ankilozan Spondilit hastalığının ilerleme durumunu azaltmak ve geriletmek amacı ile farklı türlerde ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu sayede hastanın hareket yeteneğini yitirmemesi veya geri kazanması sağlanmaya çalışılmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow