Akraba Evliliği Sonucu Oluşan Hastalıklar Nelerdir? Akraba Evliliğinin sonuçları Nelerdir?
Akraba evliliklerinin çok sık olduğu günümüzde birçok genç çift sağlık uzmanlarına başvuru yaparak, çocukların sağlık sorunu olup, olmayacağına yanıt aramaktadır. Özellikle yüksek oranda akrabalık ilişkisi bulunan akraba çiftlerin çocuk sahibi olma risklerini en aza indirmek için çok fazla uyarıda bulunulmaktadır.
Akraba Evliliği Sonucu Oluşan Hastalıklar Nelerdir?
Aynı aileden genetik bir şekilde akraba olan kişilerin yapmış olduğu evliliklerden doğan çocukları, çok ciddi sağlık riskleriyle karşı karşıya kalmaktadır. Yapılan araştırmalarda, kadınların erkeklere oranla bu riskler konusunda daha fazla farkındalığa sahip olduğu ortaya çıkmaktadır.
Akraba evlilikleri, bilişsel zorluklara, kalp kusurları ve işitme bozukluğu gibi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Aynı zamanda genetik olarak kalıtsal hastalıklara neden olmaktadır. Aynı zamanda, ortak bir atadan kusurlu olan bir genin iki kopyasını da alan bir çocuğun, başka türlü resesif genetik bozuklukları devam ettirme şansının artmasına da yol açmaktadır.
Akraba evliliklerinde doğan çocuklar, nadir görülen otozomal resesif hastalıklara zemin hazırlayabilen homozigot patojenik alellerin kalıtım olasılığı riskine sahiptir. Bazı genetik durumlarda da; fenilketonüri (PKU), immün yetmezlik bozuklukları, çocuklarda hipertansiyon, beta-talasemi, protein-C ve protein-S eksikliği, düşük doğum ağırlığı ve Down sendromu gibi sağlık sorunları arasında da akrabalık ilişkisinin etkili olduğunu göstermektedir.
Akraba Evliliğinin Sonuçları Nelerdir?
Akraba evliliği günümüzde önerilmeyen bir evlilik türü olmaktadır. Akraba evliliğinde pek çok genetik hastalık çeşidi ortaya çıkmaktadır. Bu tarz yapılan evliliklerde çocuklar hastalıklı doğmaktadır. Akraba evliliği sonucunda meydana gelen birçok hastalık bulunmaktadır. Bunlar;
-Ölü Doğum
-Orak Hücre Anemisi
-Zeka Geriliği
-Talasemi
-Doğumsal kusurlar
-Kah
-Kistik Fibroz hastalıkları olmaktadır.
Akraba Evliliği Önlemleri
Akraba evliliği sonucunda meydana gelebilecek hastalıkların çoğunun çocuk doğmadan önce, anne karnında taranması gerekir. Genel olarak da teknik bakımından aile genelinde tanısı bilinen hastalıklar ver ise ya da çiftin hasta çocukları var ise anne karnında bulunan bebek bu hastalıklar bakımından incelenmektedir.
Genelde akraba evliliği yapan çiftlere ülkemizde çok yaygın bulunan Akdeniz anemisi için, taşıyıcılık testi de yaptırılmaktadır. Gebelik var ise ultrasonografik bir inceleme ile bu sürecin takibi öneriliyor. Aynı zamanda çocuk doğduktan sonra da gelişim olarak takip edilmesi, çocuk sayısının sınırlı tutulması ve ikinci bir çocuk için de en az 3 ila 4 yıl ara ile beklemeleri önerilmektedir.
Akraba evliliklerinde çiftlerin kalıtsal maddesinde taşımış olduğu bir çift genden, ikisinin de bozuk olması nedeni ile meydana gelen baskın olmayan hastalıkların da ortaya çıkma riski artmaktadır.
Baskın olmayan bu genlerden yalnızca birinde hatalar olursa, hastalık belirtileri de meydana çıkmazsa, kişiler sağlıklı olmalarına rağmen hastalığın taşıyıcısı olmaktadır. Bu durum da nesilden nesile aktarılmaktadır. Çocuklarda baskın olmayan hastalıkların ortaya çıkması için de annenin ve babanın aynı bozuk olan geni taşıması gerekmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'TEHLİKE SAÇIYOR!' Uzman isim böyle uyardı! Kalp hastalıkları riskini artırıyor, kansere yol açıyor!
Kısırlığa ve kansere sebep oluyor! İçtiğiniz suya bile dikkat...
Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en temel yolu! Uzman uyardı
Fazla tüketimi yarardan çok zarara neden oluyor! Uzman uyardı
Günde 7 bin adım atmak beyninizi nasıl değiştiriyor?