Akıllı telefonlar kas iskelet sistemini hasta etmesin
Akıllı telefonların yoğun kullanımı nedeniyle oluşan duruş bozukluklarının yaygın kas iskelet sistemi ağrılarına neden olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Nihal Özaras, “Kullanım sırasında genellikle sırt ve boyun kötü pozisyonda öne eğik durumda oluyor; el bilekleri ve el parmakları da uzun süre bükülü şekilde duruyor.” uyarısında bulundu. Prof. Dr. Nihal Özaras, telefonun yüksekte tutulmasını, böylece sırt ve boynun dik durmasının sağlanmasını, kullanımın her seferinde 15 dakika ile sınırlandırılmasını, sık sık duruş ve oturuş pozisyonunun değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Nihal Özaras, akıllı telefonların kullanımından kaynaklanan ağrılara işaret ederek önemli tavsiyelerde bulundu.
Akıllı telefonların kullanımı yaygınlaştı
Yoğun kullanım nedeniyle oluşan duruş bozukluklarının yaygın kas iskelet sistemi ağrılarına sebep olduğunu belirten Prof. Dr. Nihal Özaras, sosyal medya kullanımının artmasıyla akıllı telefonların da yoğun olarak kullanıldığına dikkat çekti.
Sırt ve boyun öne eğik duruyor
Prof. Dr. Nihal Özaras, özellikle gençlerin bazen saatler boyunca telefonlarını ellerinden düşürmediğini vurgulayarak
“Kullanım sırasında genellikle sırt ve boyun kötü pozisyonda öne eğik durumda oluyor; el bilekleri ve el parmakları da uzun süre bükülü şekilde duruyor. Yapılan araştırmalar yoğun akıllı telefon kullanımının yaygın kas iskelet sistemi ağrılarına neden olduğunu ortaya koyuyor.” dedi.
Telefon yüksekte tutulmalı
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Nihal Özaras, bu ağrılardan kurtulmak için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
- Telefon yüksekte tutulmalı, sırt ve boynun dik durması sağlanmalı.
- Hep aynı noktaların zorlanmasını önlemek için sık sık duruş ve oturuş pozisyonu değiştirilmeli.
- Telefon hep aynı elde tutulmamalı, arada diğer ele alınarak kas ve eklemlerin dinlenmesine izin verilmeli.
- Mümkünse telefon tutucu gibi destekler kullanılarak kol ve eller dinlendirilmeli.
- Kullanım her seferinde 15 dakika ile sınırlandırılmalı.
- Uzun kullanımlarda ara ara boyun ve sırt bölgesine yönelik germe egzersizleri yapılmalı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme
Aciller Doldu! Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Pik Yaptı! Covid-19, Influenza Vakaları Patladı, Uzmanlar Uyardı
Rahim ağzı kanserinin yüzde 99'una HPV enfeksiyonu neden oluyor
A'dan Z'ye Diyabet: Diyabet Nedir, Neden Olur? Tip 1 ve Tip II Diyabet Belirtileri! Beslenme Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?